Sponsrad

Emil Johansson - världsstjärna och gymnasiestudent

Emrik Jansson
Av: Vättern Bike Games
Lästid: 4 minuter
20 Jun 2018

Han är bara 18 år och tar snart studenten. Men han är också bäst i världen i en sport där det gäller att göra spektakulära tricks, häftiga volter och meterhöga hopp – på cykel.

Möt Emil Johansson, även kallad världens bästa slopestyleåkare.

Emil Johansson har alltid idrottat. Han spelade både hockey och handboll när han var ung, men det var cyklingen som han till slut valde att satsa på.

emil_johansson_slopestyle_vättern_biker_games

Fotograf: Emrik Jansson

– Jag har alltid fascinerats av cykling och tyckt att det har varit väldigt kul. Så småningom blev det hopp med cykeln som blev intresset. Individuella sporter passar mig, för att då kan du bara skylla på dig själv om inte går bra, säger han.

I slopestyle går det ut på att göra så svåra tricks som möjligt ned för en bana med olika typer av hopp. Det finns inte särskilt många regler, utan cyklisterna är fria att göra vilka tricks som helst så länge de håller sig banan. Tävlingsåken bedöms efter stil, svårighetsgrad och flyt. Ju häftigare hopp och tricks, desto större vinstchans. Missar man något eller sätter en fot i backen får man poängavdrag.

slopestyle_emrik_jansson

I både hemorten Trollhättan och grannstaden Lidköping var träningsmöjligheterna inom slopestyle begränsade. Så när det var dags att välja gymnasium var det ganska självklart vad nästa destination skulle bli – cykelgymnasiet i Falun.

– Det var ett stort steg för mig att flytta. Jag fick bo med andra i samma ålder som var likasinnade, och bli vuxen och ta hand om mig själv vilket har varit tufft i vissa fall. Men det har varit en grym resa. Jag har fått möjligheten att cykla varje dag och bo med människor som brinner lika mycket som jag, säger han.

Under åren på Hagströmska Cykelgymnasium har han inte bara utvecklats som person,
utan även som cyklist. Och det snabbt. För två år sedan började han tävla internationellt – och redan 2017 tog han hem världscupen och kan därmed titulera sig världens bästa slopestyleåkare. Som 18-åring och yngst någonsin.

– Att vinna totala världscupen är något jag har drömt om länge. Men jag vill samtidigt inte säga att jag är bäst i världen. Det finns så många bra cyklister som kan göra otroliga saker.

Försvarar titel vid Vättern Bike Games

Förra året var utan tvekan en riktig supersäsong för Emil Johansson. Inte nog med att han vann världscupen. Han vann också det första SM:et i slopestyle någonsin, som arrangerades under Vättern Bike Games i Motala.

– Det var kul att det hände något här hemma. Jag hade inte tävlat i Sverige på ett par år, så det var både annorlunda och kul att det satsades på det här. Det är ändå hemmaplan för mig, säger Emil, som får en chans att försvara SM-titeln under Vättern Bike Games 15–16 september 2018.

sm_slopestyle_winner_redbull

Livet som proffs innebär mycket resande. Tur då att stjärnorna på världstouren är ett gäng som trivs ihop.

– Det är inte som när jag spelade hockey och allt jag ville göra var att gå ut och köra över det andra laget. Även om vi är elitidrottsmän som tävlar mot varandra, är vi först och främst vänner som gillar att cykla tillsammans. Atmosfären är alltid riktigt vänlig. Vi skrattar, ger varandra pikar och allt är väldigt avslappnat.

vättern_bike_games

Samtidigt sporrar de varandra till att göra allt svårare och mer komplicerade trick på cykeln.

– Jag blir väldigt motiverad av att se andra åkare och blir imponerad när jag ser att de landar ett nytt eller komplicerade trick. Det gör också att jag pressar mig själv mer. För tillfället är alla otroligt kreativa och tänker utanför boxen. Visst, det finns många saker som redan har gjorts, men det finns också fortfarande många saker som du kan bli först i världen med att göra.

Sporras gör han även på skolan, där han får umgås och träna med likasinnade dagarna
i ända. Och trots att han redan tillhör världseliten är skolarbetet inget han slipper undan.

– Det är inte alltid så lätt, men jag försöker alltid ge 100 procent. Oavsett jag cyklar eller pluggar.

Läs mer om Vättern Bike Games och utmana Emil Johansson den 15e september i Motala.

Text av: Pierre Henriksson

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla