pucko
Nöje > livsstil

Fem anledningar att välja elcykel

Unsplash
Av: Redaktionen
Lästid: 2 minuter
26 Aug 2021

En elcykel passar för alla åldrar och det finns mer än ett argument att skaffa en - här listar vi 5

Bra för miljön

Koldioxidutsläppen från bilar är 40 gånger större än från cyklar med batteridrivna motorer, enligt The Environmental Protection Agency. Idag är hälften av alla resor med bil 5 km eller kortare, trots att elcykeln både är mer miljövänlig och dessutom ett snabbare alternativ för detta avstånd i stadsmiljö.

Enkelhet

Studier visar att personer som har en elcykel använder den två till tre gånger oftare än de som har vanliga cyklar, samt att de också färdas längre sträckor. Med en elcykel kan användaren välja grad av komfort, där motorn exempelvis kan bidra med extra kraft i uppförsbackar. En motordriven cykel kan också göra transporten till arbetet enklare och samtidigt undvika problem som köer eller jakt på parkeringsplats.

Motion

En elcykel kräver alltid att användaren med egen kraft driver runt pedalerna vilket ger bra vardagsmotion. För den som vill komma tillbaka efter en skada är denna typ av cykel optimal, då det går att träna utan att belasta knä och lårmuskler tungt samt att trycket på leder, senor och ligament blir lättare.

Ekonomiskt

Att köpa och därefter underhålla en elcykel är betydligt billigare än samma kostnader för en bil. En bil med dieselmotor kostar exempelvis 7 Euro per 100 kilometer medan motvarande enbart kostar 0,25 Euro för en elcykel.

Något för alla

Marknaden växer ständigt med nya modeller och versioner. Resultatet har blivit att det finns elcyklar som passar alla, oavsett om cykeln är tänkt att användas i urbanmiljö, för terrängcykling, fritidsturer eller sportsliga äventyr.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla