cady
Nöje > musik

Fem miljoner streams gör mig ödmjuk

Foto: Magnus Norlén
Av: Mikael Enmalm
Lästid: 4 minuter
29 Nov 2022

Olivia Creutzer släpper ny låt i samarbete med eleverna på Musikmakarna, SIM och Dreamhill Music i Örnsköldsvik.

Oivia Creutzer släpper låten Young Love innan jul – i samarbete med eleverna på Musikmakarna och Dreamhill Music i Örnsköldsvik. Vi snackar med Olivia för att få veta mer.

– Ja, de hörde av sig och föreslog ett samarbete, så en av deras klasser fick som skoluppgift att skriva en låt till mig. De var jätteduktiga och jag fick ungefär femton låtar att välja hej vilt ifrån. En av låtarna stack ut och hade den känslan jag letar efter just nu, säger Olivia.

Singel cover Young Love

Foto: Magnus Norlén

Den nya låten släpps på Spotify den 16 december, så spana efter Young Love i flödet framöver.

– Jag valde de här låten för att den har rap, som jag aldrig gjort förr. Herregud, jag rappar! Tidigare har jag bara gjort det ”på kul” i studion, men när jag fick höra låten så tänkte jag; det här vill jag prova. Det var skitkul! Olivia brukar låta ganska snäll i sina låtar, men beskriver det nya soundet som betydligt tuffare.

– Jag skrev en tenta på morgonen, flög till Umeå, tog hyrbil till studion i Örnsköldsvik, spelade in låten, pratade med eleverna och flög hem igen. Hade ett par föreläsningar på distans under tiden. Det var intensivt, men helt fantastiskt att få prata med eleverna och berätta om musikbranschen.

Olivia Creutzer framför glitter

Foto: Magnus Norlén

Olivia passerade nyss fem miljoner streams på Spotify och 35 000 spelningar i radiokanaler runt hela jorden. Hur känns det?

– Det känns SJUKT BRA! Jag kommer ihåg när jag bröt ihop på mitt flickrum hemma på Värmdö när jag passerade 10 000 streams. Nu är jag här, liksom. Egentligen fattar jag nog inte hur stort det är, förrän jag träffar eleverna som drömmer om det. Och det gör mig ödmjuk.

Innan eleverna började skriva musiken fick de prata med Olivia om vilket sound hon var ute efter. De fick även lyssna på några referenslåtar.

– Alla gjorde verkligen ett bra jobb, men alla hade inte följt mina referenser eller idéer, utan gjorde sin egen grej. Så mitt råd är; lyssna på artisten och gör den låt som efterfrågas. Men alla hade gjort jättebra låtar och alla vi från skivbolaget var imponerade.

Eleverna gick ihop i grupper om tre eller fyra personer och det var minst en tjej i varje team som kunde sjunga in låten. När Olivia hört låten och fått texten var det bara att ställa sig studion och spela in.

– De hade verkligen gjort ett sjukt bra jobb, så jag ändrade bara något ord här eller där för att det skulle passa bättre med mig. Sedan proddar eleverna sin egen låt och gör rubbet. Jag behöver bara plåta till omslaget och göra intervjuer. Så himla smidigt!

Olivia Creutzer i soffan

Foto: Magnus Norlén

Har du något råd till den som vill arbeta med musik?

– Det är jättebra att söka in till Musikmakarna eller Dreamhill Music. Då hamnar du i en kreativ miljö med andra som tycker om musik lika mycket som du. Det tror jag är en bra början om du vill in i musikbranschen.

Olivia Creutzer är signad vid Friends Music.

– Det är svettigt att hinna med allt, för jag pluggar på heltid till lärare vid sidan om artisteriet. Men allt går om man bara vill, avslutar Olivia.

FAKTA

Young Love
Skriven av Sara Korpi, Tobias Nilsson-Mäki, Jonathan Abarca och Olivia Creutzer.

Dreamhill Music Academy
En folkhögskolebaserad utbildning för dig som har talang och vill satsa på en karriär som låtskrivare eller musikproducent. Dreamhill grundades av Anders Bagge i Örnsköldsvik 2013 och han har satt sin prägel på den stundtals tuffa utbildningen.

Musikmakarna
En utbildning inom musikproduktion, grundad 1998 i Örnsköldsvik. Det här är Sveriges första yrkeshögskoleutbildning för låtskrivare och musikskapare inom populärmusik.

SIM – Songwriting for an International Market
Utbildningen ger dig som redan har baskunskaper i låtskrivande möjlighet att utveckla dina färdigheter i både låtskrivande och musikproduktion. Stor tonvikt läggs på att i team om tre studerande skriva musik till i huvudsak internationella uppdrag från branschen. Utbildningen är förlagd till Örnsköldsvik och drivs av Umeå folkhögskola.

Olivia Creutzer framför en rosa tvättmaskin

Foto: Magnus Norlén

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla