Nöje > hälsa och träning

Förbättra koncentrationen med yoga

Koppla bort omvärlden och fokusera på dig själv.

Gör gott för både ditt sinne och din kropp genom att träna yoga. Här får både kroppen chansen att slappna av samtidigt som du tränar upp sin rörlighet och styrka. Du lär dig hitta dig själv och din konsultation blir bättre.

Av Redaktionen, 10 Oct, 2017

*Att träna yoga är något som varit populärt den sensate tiden. En trend som även håller i sig i höst. Men vad är egentligen yoga bra för? Vad gör den med kroppen? Det ska vi ta reda på idag.

Yoga är en träningsform som fokuserar på att minska stress, släppa spänningar och finna ro genom att lugna hjärnan och sinnet. Man vill skapa en medvetenhet och blir mer närvarande i nuet. Men också träna upp sitt tålamod, bygga upp en inre trygghet och lära känna sin kropp. Genom att lära sig att stressa ner och hur kropp fungerar kan yoga förbättra koncentrationen. Vilket verkligen kan behövas nu när tankarna börjar flyga iväg inför jul och studierna/jobbet börja känns tungt

Fokusen ligger mycket på den mentala delen. Men vi ska inte glömma bort att yogan också bygger upp kroppens muskler, förebygger skador och ger dig en smidigare och mer rörlig kropp.

Yoga är den perfekta träningen för alla. Träningen behöver inte vara mer än 10 minuter. Du kan utföra den överallt. Hemma i sängen, i ett lugnt rum på gymmet, ute i skogen. Det ända du behöver är en yta du kan röra dig på. Men ha i baktanken att det ska vara en plats där du kan koppla av och fokusera på dig själv. Ett tips kan vara att tända ljus runt om dig och sätta på någon lugn musik. Alla oavsett ålder, kön, storlek, skador eller funktionsnedsättningar kan träna yoga.

Här nedan kommer tips på 6 enkla övningarna:

1, Nakrulling

Slappna av och låt hakan sjunka ned mot bröstet. Rulla huvudet i en försiktigt långsam cirkel, mjukt och kontrollerat. Det får inte göra ont i nacken. Ett varv ska ta 10-12 sek. Gör till 10 -20 varv innan du byter håll.

2, Eldandning

Sträck upp armarna i luften så högt du kan över huvudet. Sedan andas du korta snabba andetag i 2-3 minuter. Ut och in genom näsan. viktigt här att du använd mage och lungor, små lätta rörelse. Att blinda kan vara en fördel då du lättare kan får kontroll på din andning.

3, Djup squat

Stå något bredare än axelbrett med fötterna. Sätt sig på huk med rumpan mot golvet. Placera dina armbågar intill insidan av dina knäskålarna. Med hjälp av att att trycka handflatorna mot varandra framför bröstkorgen trycker du sedan ut knäna några centimeter.

4, Nedgående hunden

Ställ dig med fötterna i axelbrädd. Sänk sedan överkroppen och händerna mot golvet med benen fortsatt raka. Placera händerna ungefär 1 meter framför dig och sänk ryggen. Här är det viktigt att både ben och rygg är raka. Tänk dig att du ska bilda en trekant där golvet är botten och din rumpa toppen. Sträva efter att trycka ner hälarna mot golvet och slappna av i nacken.

5, Uppåtgående huden

Lägg dig på mage med fotryggarna mot golvet eller de underlag du har. Med händerna i brösthöjd och handflatorna nedåt mot golvet. Pressa sedan upp överkroppen med hjälp av händerna. I slutposition ska enbart händer och fotryggar nudda underlaget. Förläng ryggraden genom att blicka upp mot taket eller himlen.

6, trädet

Ställ dig med benen axelbrett och med handflatorna mot varandra framför bröstkorgen. Ta några djupa andetag och för sedan upp det ena benen längs innersidan av det andra benet. Här är det viktigt att du sträcker på dig. Du kan tänka att någon drar i dig ovanifrån. Stå sedan kvar i denna portion samtidigt som du tar 20-30 djupa andetag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårat onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla