Nöje > livsstil

Förbättra koncentrationen med yoga

Koppla bort omvärlden och fokusera på dig själv.
Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
10 Okt 2017

Att träna yoga är något som varit oerhört populärt ett bra tag nu. Men vad är egentligen yoga bra för, vad gör träningsformen för nytta för kroppen? Det ska vi belysa idag.

Yoga är en träningsform som fokuserar på att minska stress, släppa spänningar och finna ro genom att lugna hjärnan och sinnet. Du vill skapa en medvetenhet för att bli mer närvarande i nuet. Men också träna upp ditt tålamod, bygga upp en inre trygghet och lära känna din kropp. Genom att lära sig att stressa ner kan yoga förbättra koncentrationen.

Fokuset ligger mycket på den mentala delen. Men du ska inte glömma bort att yogan också bygger upp kroppens muskler, förebygger skador och ger dig en smidigare och rörligare kropp.

Yoga är den perfekta träningen för alla. Träningen behöver inte vara mer än 10 minuter. Du kan utföra den överallt. Hemma i sängen, i ett lugnt rum på gymmet. Det enda du behöver är en yta du kan röra dig på. Men ha i åtanke att det ska vara en plats där du kan koppla av och fokusera på dig själv. Ett tips kan vara att tända ljus runt omkring dig och sätta på någon lugn musik. Alla oavsett ålder, kön, storlek, skador eller funktionsnedsättningar kan träna yoga.

Här nedan kommer tips på 6 enkla övningarna:

1. Nackrullning

Slappna av och låt hakan sjunka ned mot bröstet. Rulla huvudet i en försiktigt långsam cirkel, mjukt och kontrollerat. Det får inte göra ont i nacken. Ett varv ska ta 10-12 sek. Gör till 10-20 varv innan du byter håll.

2. Eldandning

Sträck upp armarna i luften så högt du kan över huvudet. Sedan andas du korta snabba andetag i 2-3 minuter. Ut och in genom näsan. Viktigt här att du använder mage och lungor, små lätta rörelser. Att blunda kan vara en fördel då du lättare kan få kontroll på din andning.

3. Djup squat

Stå något bredare än axelbrett med fötterna. Sätt dig på huk med rumpan mot golvet. Placera dina armbågar intill insidan av dina knäskålarna. Med hjälp av att att trycka handflatorna mot varandra framför bröstkorgen trycker du sedan ut knäna några centimeter.

4. Nedåtgående hunden

Ställ dig med fötterna i axelbrädd. Sänk sedan överkroppen och händerna mot golvet med benen fortsatt raka. Placera händerna ungefär 1 meter framför dig och sänk ryggen. Här är det viktigt att både ben och rygg är raka. Tänk dig att du ska bilda en trekant där golvet är botten och din rumpa toppen. Sträva efter att trycka ner hälarna mot golvet och slappna av i nacken.

5. Uppåtgående hunden

Lägg dig på mage med fotryggarna mot golvet eller de underlag du har. Med händerna i brösthöjd och handflatorna nedåt mot golvet. Pressa sedan upp överkroppen med hjälp av händerna. I slutposition ska enbart händer och fotryggar nudda underlaget. Förläng ryggraden genom att blicka upp mot taket eller himlen.

6. Trädet

Ställ dig med benen axelbrett och med handflatorna mot varandra framför bröstkorgen. Ta några djupa andetag och för sedan upp det ena benen längs innersidan av det andra benet. Här är det viktigt att du sträcker på dig. Du kan tänka att någon drar i dig ovanifrån. Stå sedan kvar i denna position samtidigt som du tar 20-30 djupa andetag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla