Nöje > intervjuer

Gåsmamman Joel Lützow - "Allt började med att min moster"

Joel Lützow

I veckan fick vi äran att intervjua Joel Lützow. En talangfull 22 åring från Stockholm. Som just nu är aktuell med serien Gåsmamman. Den svenska dramaserier som nu är inne på sin tredje säsong. En gripande och spännande serie ni verkligen måste se. Där Joel har en stor och viktig roll.

Av: Jennifer Agerberg
Lästid: 7 minuter
16 Nov 2017

Joel Lützow är en talangfull 22 åring från Stockholm. Han jobbar som skådespelare och är idag aktuell med serien Gåsmamman. En svenska dramaserier som slog Kanal 5:s tittarrekord för egenproducerat drama. Serien är nu inne på sin tredje säsong. Där Joel spelar huvudrollen Sonjas son Gustav, en kille vi under säsong tre får följa lite extra.

Efter att vi tagit en kopp kaffe går vi bort mot ett av våra mötesrum. Vi slår oss ner och påbörjar dagens intervju genom att Joel kort beskriver sig själv:

– Mitt namn är Joel Lützow. Jag är född år 1995 och började arbeta som skådespelare år 2001, så jag har lite drygt 15 år i branschen nu. Jag älskar mitt jobb och mitt intresse för att skådespela utvecklas hela tiden. Som person är jag lugn, eftertänksam och lite övertänkande. Jag gillar när händer saker runt omkring mig och tycker inte om att bara sitta stilla eller gå hemma. Jag har svårt att bli stressad och behåller ofta lugnet.

Hur började din skådespelarkarriär?

– Allt började med att min moster tog med mig till en audition. Hon hade fått höra att SVT höll en casting för att hitta barn till julkalendern Håkan bråkan. Vilket hon tyckte det var en roliga ide´ att ta med mig på. Jag fick en roll och spelade Håkan bråkans klasskompis i julkalendern 2003. Efter det fick jag upp ögonen för att skådespela och har nu gjort ett antal olika projekt sedan dess.

Vad är det första du tänker på när jag säger ordet skola?

– Trygghet! Jag hade en väldigt bra skolgång. Även om mina grundskolerfarenheter var ganska tuffa. Jag gick i en väldigt bråkig skola som även stängdes ner under min tid där. Vi hade ofta polisen på besök och det var en väldigt grabbig stämning i skolan. Jag var inte den bästa eleven och sa många ord jag inte borde sagt under mina första år på skolan om man säger så.

Vad gick du för linje på gymnasiet?

– Jag läste natur natur på gymnasiet och är rikligt nöjd med mitt val. Jag gick i en trygg skola där jag fick en jätte bra utbildning och trivdes jätte bra. Just nu studerar jag data teknik ,något jag tycker är riktigt schyst. Jag jobbar mycket kreativt så det är skönt att kunna fördjupa sig i något annat ibland, vilket för mig gärna  har varit skolan.

Har du studerat något efter gymnasiet?

– Jag började faktiskt studera igen år 2013 och läste då data teknik på KTH här i Stockholm. Samma kurs som jag faktiskt läser idag. Jag började som sagt att studera men blev ganska snabbt skoltrött och fick efter ett år på KTH kontraktet för serien Gåsmamman. För den skoltrötta jag var det en självklarhet att pausa skolan för att börja spela in serien.

De ringde faktiskt när jag satt i skolan och pluggade inför en tenta. Jag lämnade mina böcker och bara gick, något jag är jätte stolt över! Jag fick chansen att spela in en grym serie samtidigt som jag nu idag är jag tillbaka i skolbänken. Idag pluggar jag vid sidan av mitt jobb och försöker läsa ikapp de kurser jag missat för att kunna få en examen.

Så du har inte pluggat eller gått någon utbildning inom teater/ skådespeleri?

– För mig har alltid skådespeleriet varit en separat del av mitt liv. Jag hade en tanke på att välja en linje inom skådespeleri på gymnasiet men bestämde mig till slut för natur. Jag kände att jag redan hade tillräckligt mycket erfarenhet av teater och skådespeleri. Så det kändes bättre att läsa ytterligare en utbildning och jobba som skådespelare på sidan av skolan.

Vad är ditt bästa och sämsta minne från skolan/gymnasiet?

– Jag är en sucker för de typiska dramatiska händelserna som skolavslutningar och skolstarterna. Att få träffa alla kamrater i korridorerna igen är jag jätte svag för och kan bli jätte emotionell, även om jag inte visar det. Jag hade rikligt bra klasskompisar och grymma minnen från min gymnasietid.

Dåliga minnen har jag framförallt från grundskolan. Jag kan bara se tillbaka på mig själv, jag har gjort en hel del saker som jag inte är jätte stolt över idag. Jag var alltid i en position där jag kände mig utsatt vilket gjort att jag också utsatta andra klasskamrater för samma känsla.

Vad skulle du säga är den största lärdomen du tagit med dig från skolan?

– Grupparbeten och disciplin. Jag lärde mig att ta tag i saker och inte skjuta upp dem. En stor del av min skolgång gick åt att tänka ”hur kan jag göra så lite som möjligt på lektionerna utan att läraren blir arg.” Men när jag väl förstod att om jag faktiskt jobbar på lektionerna får jag saker gjorda och blir klar. Jag får mer fritid och har något att vara stolt över.

Jag har lärt mig att samarbeta även om jag är en ensamvarg. När det kommer till att öva inför scener idag sitter jag helst framför spegeln och över innan jag visar upp det för någon. Jag är inte den  som visar upp scener innan jag känner mig bekväm. Även om skola har varit hjälpsam genom jag idag vågar visa mer vem jag är och vad jag gör.

Vad skulle du säga var början till din framgång?

– När jag vart 14 -15 år gjorde jag två ganska stora projekt. Ett av dem var dubbelliv- En väldigt populär serie för ungdomar just då. Serien handlade om att leva med skilda föräldrar och problem som kommer uppstår. Det andra projektet var en långfilm med namn ”Klara”,  jag spelade de där kärleks intresset för hästtjejen Klara.

Vilken roll skulle du säga att du är mest nöjd med?

– Det är nog Gåsmamman där jag spelar Gustav. Ett av tre barn till Sojan som är huvudkaraktären. Det är en roll jag är väldigt nöjd med och en roll jag har haft mycket tid att jobba med. Utöver rollen som Gustav är det nog rollen från en novellfilm med namn Mini. Mini handlar om (mig) Simon som är lite vilsen och gör allt för att hjälpa sin mamma. Hans mamma är bodybuilder och det är så hon tjänar in deras pengar. Simons liv kretsar kring att få henne må bra och få henne på scen, samtidigt som han ska balansera ut det med att själv bli vuxen.

Vem inspirerar dig?

– Mina två största förbilder är nog Audrey Hepburn och James Mcavoy. James skulle jag säga  är en av det tyngsta skådespelarna i världen. En man som inte verkade göra någon större grej av hans framgång. Något jag tycker är helt fantastiskt. Jag tror också det är viktigt att inte ha en klar idol inom sin egna bransch. För det är då lätt att man efterliknar dem för mycket och inte gör sin egna grej. En kompis sa till mig att han inspireras av vissa personer i vissa delar delar av sin personlighet. Något jag märkt stämmer in på mig med. Även mänskor som vågar och satsar på sina egna drömmar inspirera mig.

Vad har du för tips till unga idag?

– Jag skulle säga, jobba med er själva. Det är många idag som går och väntar på någon slags lotteridragning och går och väntar på att någon ska upptäcka eller anställa just dig. Ställ dig framför spegeln och bli nöjd med dig själv. Du måste tro på dig och våga, för ingen gör det år dig. Var säker på det du gör, jobba på dig själv först och sedan utåt.

Till sist undrar vi vad ditt nästa mål är och vart vi kommer kunna se dig här näst?

– Mitt nästa stora mål är att få jobba utomlands. Jag tycker om språk och har länge velat jobba på engelska. Det är ett språk jag tycker är väldigt fint och vill få använda mig mer av. Annars är inget bestämt just nu. Förutom att jag och några arbetskollegor jobbar lite med en serie som kommer hamna på Youtube. Seriens namn är Paj och första avsnittet kommer faktiskt ut redan nu på söndag, det är en fristående serie som bygger på sketch och komedi. Allt började som en hobby men har nu utvecklats och blivit något mer, där får ni gärna klicka er in och kika. Det är en serie jag absolut kommer ge en chans!

När intervjun är klar fotar vi lite bilder innan jag tackar Joel med en kram. När Joel lämnat kontoret kan jag äntligen pusta ut. Intervjun gick mycket bättre än jag hade väntat mig. Det blev inga pinsamma tysta stunder och jag känner mig mycket nöjd med hans svar. Jag hoppas ni som jag nu fått en bättre bild av vem Joel egentligen är. Ta till er hans tips och glöm inte bort att om man bara bestämmer sig och kämpar tillräckligt mycket lyckas man!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla