bic
Sponsrad

Har du sett Sveriges vanligaste djur?

Djurens rätt
Av: Djurens rätt
Lästid: 3 minuter
20 Jun 2021

Har du sett Sveriges vanligaste djur?

Varje år föds fler än 99 miljoner kycklingar upp för sitt kött i Sverige. Det gör kycklingen till Sveriges vanligaste djur, men har du någonsin sett en? Troligtvis inte, då 99% av kycklingarna hålls inomhus i djurfabriker.

Den bästa tiden är nu. Det är varmt ute, gräset är grönt och solen skiner. Men någon sommar är det aldrig någon kyckling som får uppleva. Inte någon vinter, höst eller vår heller för den delen. Allt en kyckling får uppleva är ett stall, som den delar tillsammans med tiotusentals andra individer i extrem trängsel. Den lever hela sitt liv på en yta som är lika stor som en Ipad.

Vi brukar säga att kycklingar är det djur som är flest och som har det sämst. Att de aldrig får känna gräs under fötterna och lever i trängsel är bara två av många stora djurskyddsproblem som finns i kycklingfabrikerna idag.

Ett liv på 35 dagar

Att kycklingar bara får leva i 35 dagar innebär att de faktiskt bara är bebisar när de dödas. De kläcks också i maskiner vilket gör att de aldrig får träffa sin mamma, eller ens en annan vuxen. Föreställ dig att du hade växt upp helt utan vuxna förebilder i din närhet. Inte så lyckat, eller hur? Kycklingar i naturen umgås med sin mamma hela tiden, precis som vi gör. Fabrikskycklingar däremot växer upp i en enda pipande, kacklande röra med tiotusentals andra små bebiskycklingar.

För att kycklingarna ska bli färdiga för slakt så fort som möjligt så används snabbväxande kycklingraser, det vi brukar kalla för “turbokycklingar”. Ordet turbo är ingen underdrift, turbokycklingar växer i ett hisnande tempo under sina 35 dagar i livet. Om en människobebis hade vuxit lika snabbt så skulle en fem veckor gammal bebis väga 150 kg.

Det här tillväxttempot är precis lika onaturligt som det låter och är på direkt bekostnad på kycklingarna, som oftast drabbas av smärta och benskador. Många får även svårt att gå överhuvudtaget. Att i det tillståndet, och vid fullt medvetande, hängas upp i benen för att doppas i ett elbad inför slakt- ja, du kan nog föreställa dig hur det känns.

Djurens rätt jobbar aktivt för en ljusare framtid för kycklingarna. Genom att sätta press på företag, politiker och makthavare kan vi tillsammans förändra livet för kycklingarna, men för att kunna göra det så behöver vi din hjälp.

Bli medlem idag! Du kan ge så lite som 35 kronor i månaden som går direkt till vårt arbete för djuren.

Klicka här för att bli medlem och stötta vårt arbete för djuren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla