Nöje > livsstil

Hur äter man klimatsmart?

Unsplash, Quorn

Att maten står för en stor del av vår klimatpåverkan och att vi behöver se över vad vi äter känner nog de flesta till.Det är inte helt enkelt att ställa om kosten - och det är särskilt tre faktorer som är viktiga för att lyckas:

Av: Hannes
Lästid: 2 minuter
26 Okt 2019

1. Hur äter man klimatsmart? Vetenskapen visar hur du lyckas!

Att maten står för en stor del av vår klimatpåverkan och att vi behöver se över vad vi äter känner nog de flesta till. Tess Kelly, beteendevetare som jobbar i hållbarhetsteamet på Quorn, är specialiserad på beteendeförändring inom kost och har koll på forskningen. Det är inte helt enkelt att ställa om kosten - och det är särskilt tre faktorer som är viktiga för att lyckas:

 • Du behöver tycka att den nya maten är GOD.

 • Du behöver känna att maten är LÄTT att laga.

 • Maten behöver vara BEKANT för dig så omställningen inte blir för stor.

Se Tess Kelly prata om detta här:

2. Heja Sverige! Lägre klimatpåverkan - på mat från England?

Quorn produceras i Storbritannien men visste du att Quorn Färs ändå har 20% lägre klimatpåverkan i Sverige?

Hur är det möjligt? Jo, de flesta företag mäter klimatpåverkan från sina produkter hela vägen från råvaror, produktion, transport, butikens hantering och ända tills du har tillagat dem. Så klimatpåverkan från den svenska produkten blir lägre för att:

 • Vi i Sverige är bättre på att återvinna och sortera förpackningsmaterial.

 • Våra butiker har kommit längre med hållbarhetsarbete och förbrukar mindre energi.

 • Vår el kommer i högre utsträckning från förnybara källor.3. Räcker det med att äta klimatsmart?

Olika livsmedel har olika stor klimatpåverkan och det kan vara svårt att veta vad man ska välja för att hålla klimatavtrycket på ett minimum. För att våra matvanor ska räknas som hållbara behöver vi förhålla oss till en daglig klimatbudget för mat på 2,5kg CO2e per person. Har du koll på vad maten du köper har för klimatavtryck? Här har du en lista som gör det lättare att göra bra klimatval i matbutiken:

 • Quorn Färs har 90% lägre klimatpåverkan är nötfärs (siffrorna är certifierade av https://www.carbontrust.com/home/). Det innebär att EN portion bolognese på Quorn Färs i stället för nötfärs klimatkompenserar för tre års TV-tittande!

 • Även potatis är klimatsmart. Pasta och matkorn har 5 gånger så hög klimatpåverkan som potatis. Ris har 10 gånger högre klimatpåverkan än potatis.

 • Frukt och grönt är klimatsmart och har ännu lägre klimatpåverkan när det är närproducerat. Kål och rotsaker har lägre klimatpåverkan än växthusodlade grönsaker.

  • Fläskfilé har dubbelt så hög klimatpåverkan som Quorn Filéer. Nötkött har 13 gånger högre klimatpåverkan än Quorn Filéer.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla