Nöje > intervjuer

Hur blir du ett alpint proffs? Vi frågar Loke och Lisa!

Foto Lisa: Klas Rockberg/SSF & Foto Loke: Erik Danielsson, SSF

Loke Nilsson och Lisa Hörnblad eller Sveriges unga supertalanger som vi också kan kalla dem har målet på OS! Men hur har det lyckas så bra? Hur har skolan påverkat dem och vad får det två motiverade? Idag tar vi reda på deras hemligheter!

Av: Jennifer Agerberg
Lästid: 6 minuter
27 Okt 2017

Loke Nilsson och Lisa Hörnblad eller två av Sveriges unga supertalanger som vi också kan kalla dem, har målet på OS! Men hur har det lyckas så bra? Hur har skolan påverkat dem och vad får det två motiverade? Idag tar vi reda på deras hemligheter!

Efter ett samtal med Loke Nilsson och ett samtal med Lisa Hörnblad, har jag förstått hur mycket det kämpar för att nå sina mål. Dessa är två av Sveriges unga supertalanger som gång på gång gör de oss förvånade med sina resultat. Vilket vi hoppas få se mer av i år och de kommande åren!

Loke Nilsson är killen som siktar uppåt! Han är född år 1998 och har redan visat att han har mycket att ge inom puckelpist. Han går sista året på Åre skidgymnasium och satsar stenhårt på skola och sin träning. En kille vi garanterat kommer se mer av i framtiden.

Lisa Hörnblad är Sveriges framtidshopp inom fartåkning. Hon är född år 1996 och har precis som Loke förvånat oss med sina prestationer. Lisa visar klart och tydligt att hårt arbete leder till framgång.

Intervjuerna med dessa talanger skedde via telefon. Målet var att ta reda på deras nästa mål och hur de kombinerat skola med sina elitsatsningar. Intervjuerna börjar på samma sätt, att jag presenterar mig och frågar efter en kort presentation av dem själva.

Lisa: Jag är en glad sprallig tjej som älskar att träna och tävla. Mitt jobb är min sport så det är där den mesta av min tid hamnar. När jag väl är ledig gillar jag att vara med mina vänner, familj och pojkvän.

Loke: Jag är en glad 19 årig kille som både tävlar och tränar i puckelpist. Jag studerar just nu mitt sista år på ett skidgymnasium i Åre.

Vad var det som fick dig att göra en satsning inom din gren?

Lisa: Jag har alltid varit en tjej som idrottat väldigt mycket och tycket det varit roligt. Sen tidig ålder har jag känt att det är alpint jag vill satsa på. Sen varför det just vart fartåkning är för att vi behövde en duktig tjej inom den grenen. Jag blev lite utvald då mina tränare ville satsa på mig.

Loke: Jag hade två kompisar som åka puckelpist innan mig. Jag tyckte det verkade jätte roligt och eftersom jag umgicks och hängde med dem började vi åka tillsammans. Så småningom märkte jag att det var något jag var bra på och började tävla, men tog det inte jätte seriöst. Det var inte förrän i klass 8:a jag kände att jag hade potential inom sporten. Vilket gjorde att jag bestämde mig för att satsa!

Jag hade dock en liten dipp med tvivel när det kom till att välja gymnasium. Jag hade tröttna på att allt med puckelpist åkningen var så seriös. Jag var inte riktigt redo att lägga ner all tid på sporten, så valde faktiskt ett fotbollsgymnasium som första val i gymnasiet. För att sedan välja Åres skidgymnasium som andrahandsval. Men efter att ändå tävlat vintern i 9;an insåg jag att det faktiskt verkligen var puckelpist som var min grej, och Åres skidgymnasium lockade mer än någonsin

Vem var du i skolan? och hur har skolan påverkat din satsning?

Lisa: Jag gick skidgymnasium i Malung där vi kombinerar skidåkningen med skolan. Min gymnasieutbildning var på fyra år och de har fungerat jätte bra för mig! Även fast fokus legat på min skidkarriär har skolan varit viktig. Jag har klarat min gymnasietid med bravur.

Vi var en ren idrottsklass, annars skulle jag sagt att jag var idrottstjejen. Jag var ambitiös i skolan men tycket skidåkningen var roligare. Samtidigt som jag försökte hitta en balans mellan skolan och min satsning inom fart åkningen.

Loke: Jag har allt varit bra naturligt i skolan och haft höga ambitioner. Jag var väldigt motiverad i naturämnena under gymnasiet. Idag gör jag mitt bästa i skolan och tar det väldigt seriöst, samtidigt som jag känner att det nu är ett ypperligt tillfälle för mig att satts på min skidåkning.

Vad tyckte du om skolan?

Lisa: Jag tycker att skolan vara kul! Jag har aldrig haft några problem men skolan. Det har bara rullat på. Skolan upplägg i Malung passade mig perfekt. Under vinterhalvåret åkte vi skidor hälften av skolveckans dagar och pluggade hälften. Vilket gjorde det roligt att gå till skolan när det väl var dags för en skoldag. Jag gick linje samhälle med inriktning alpin skidåkning. Jag flyttade 55 mil hemifrån och fick mycket lärdom utav det. Jag lärde mig att ta eget ansvar och växte enormt som människa under mina skolår.

Loke: Att välja Åre skidgymnasium är det absolut bästa beslutet jag gjort! Det är så svårt att beskriva hur bra jag haft det här det senaste tre åren. Alla människor, tränare, lärare och elevhemmet är super nice! Jag känner verkligen att jag inte skulle varit där jag är idag utan Åre skidgymnasium. Min mentor gjorde mig så sjuk motiverad att lyckas och hjälpte mig att kunna nå bra betyg. Sen vill jag ge ett stort tack till mina gymnasietränare Janne och Fredrik som har gett mig ett oroligt bra stöd. Både när det kommer till mig själv som person och mig som skidåkare. En riktigt bra skola med bra lärare helt enkelt!

Vad inspirerar och motiverar dig?

Lisa: Viljan att bli bättre, både som människa och idrottare. Jag vill bli bättre på alla plan och hitta nya utmaningar!

Loke: Jag har väldigt höga krav på mig själv, då jag vet att jag kan sätta höga krav på mig själv. Jag vill få ut den maximala potentialen, det motiverar mig enormt mycket. När det kommer till träning går det av sig själv men jag tycker det är sjukt kul att se hur man blir bättre på saker och ting. När man slitit och lagt ner tid på något som sen ger belöning, både när det gäller skolan och skidåkningen.

Vad är ditt nästa mål?

Lisa: OS hade varit kul att få åka till, men det är inte mitt största mål just nu. Självklar vill jag framöver kunna etablera mig i OS men just nu satsar jag på världscupen.

Loke: Just nu är målet att bara bli bättre för varje dag som går, jag skulle vilja tävla världscupen i år, men allt utöver det är en bonus! Jag vill bara bli bättre och bättre. Mitt långsiktiga mål är att kunna tävla OS 2020.

Vad har du för tips till andra unga som också vill göra en sportsatsning?

Lisa: Jag skulle säga kör! Jag tycker sport är en väldig bra grej och kan få en komma ur mycket skit. Att idrotta har många fördelar och man lär sig mycket, som att vinna, förlora och att kämpa. Jag är för, att ungdomar ska idrotta! Våga satsa och köra på. Gå ett idrottsgymnasium som ger dig chansen att kombinera din idrott och skola.

Loke: Det är sjukt viktigt att hålla en balans mellan allt du gör! Hitta din egen balans och hitta sig själv. Det är okej om allt inte alltid göra bra ifrån sig. Kom ihåg att gymnasiet är en rolig tid och ta nytta av det!

lokeochlisa
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla