Nöje > politik

Hur du bestämmer dig inför valet 2018

Vem ska du rösta på i valet 2018?

Att välja vem du ska rösta på i årets val är inte en enkel uppgift. Det krävs att du sätter dig in i politiken så gott du kan.

Av Redaktionen, 1 Aug, 2018

I år är det som vanligt flera olika partier som kandiderar till riksdagsvalet. Men hur håller man koll på vem som tycker vad? I dagens inlägg hjälper vi dig få insikt i hur du gör när du väljer vilket parti som ska få just din röst i riksdagsvalet den 9 september.

Hur du väljer, helt enkelt

En bra början är att börja sätta dig in i hur dina lokala politiker arbetar, likaså regionalt och i hela Sverige. Finns det något som du vet att du inte håller med om, något som dina lokala politiker är dåliga på - kolla upp vilka partier de tillhör då.

Vad ligger nära ditt hjärtat?

Helt enkelt, vilka frågor brinner du för? Detta kan bero på en rad olika faktorer; till exempel om du arbetar inom sjukvården, den privata sektorn eller ska börja studera till hösten. Det är omöjligt att vara helt överens i alla frågor, välj det parti som känns närmst dig i värderingar och valfrågor.

Skumma igenom partiblad

Ofta går det snabbt att hitta det partiet som stämmer allra mest in på dig. Alla partier har egna partiblad, och i flera av dessa brukar de kort sammanfatta sin vision om Sverige och vad de vill förändra. Börja där!

Hör med nära och kära - kompisar, lärare eller dina föräldrar!

Det är vanligt att man som ung röstar likadant som sina föräldrar. Prata inte bara med dina föräldrar, även lärare har otrolig kunskap inom politik och kan hjälpa dig reda ut frågetecken.

Men…

Låt dig inte påverkas alltför mycket! Vissa har lättare för att uttrycka sin politiska åsikt och ibland till och med öppet smutskasta andra partier. Det är lätt att dras med i detta…
Fokusera istället på vad du tycker och känner är bäst för din framtid.

Partitempen med Margaux Dietz

Partitempen är en youtubeserie ledd av bloggaren och youtubern Margaux Dietz. I djungeln av politiksnack intervjuar Margaux samtliga partiledare - på ett språk både du och jag förstår. Läs mer om serien här! (insert link)

Bild tagen från margaux.elle.se

Framgångspodden med Alexander Pärlesros

I nordens största intervjupodd möter Alexander partiledarna, finns där poddar finns!

Partiledardebatter

I SVT Agenda kan du kolla på partiledardebatten. Där frågas varje partiledare ut gällande de största valfrågorna. Titta på första avsnittet HÄR.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla