Cady
Nöje > livsstil

Hur du bör klä dig vid fem vanliga klädkoder

Lär dig hur man klär sig rätt vid klädkoder

Att passa in och inte stå ut ur mängden är något många generellt vill, och detta är särskilt viktigt vid klädkoder. Du får här, både som man och kvinna reda på hur du bör klä dig vid olika klädkoder.

Av: Bobo Tiger
Lästid: 9 minuter
13 Mar 2017

En del i att bli vuxen är oftast att man går på fester och tillställningar där man behöver bära lite finare kläder. Du som är student har troligen gått på en tillställning där en klädkod gällde. Chansen att du hamnar på flera sådana är stor för de flesta studenter, och därför är det förmånligt att veta hur du ska klä dig vid olika klädkoder. Fem vanligt förekommande klädkoder och hur du ska klä dig enligt dem presenteras här nedan.

Klädkod kavaj

Ur ett mer traditionellt perspektiv har kavaj betytt samma sak som mörk kostym. Nu däremot anses mörk kostym vara en egen klädkod, vilket är en lite mer formell klädkod än kavaj. Kavaj passar bäst antingen under sommaren eller på dagtid. Även då det heter just kavaj ska du inte misstolka det och tro att du endast behöver bära en kavaj. Som kvinna ska du inte bära kavaj enligt denna klädkod.

Ifall det står kavaj på inbjudan och du anser det vara en mer formell fest kan du då bära mörk kostym. Om är osäker på vad som gäller men tror att det kan vara klädkod kavaj, kan du välja att bära mörk kostym. Klädkod kavaj betyder idag att du har på dig kavaj och byxa i samma färg och tyg, vilket kan vara i en valfri färg. Denna klädkod kan ibland kallas för kostym. Detta stämmer inte, då det inte finns en klädkod som heter kostym. Benämningen kostym kan däremot användas som klädkod i samband med ett tema och menas då maskerad.

För honom

Kostym ska bäras av herrar när det är klädkod kavaj. Angående vad för färg man ska ha på kostymen och skjortan är upp till var och en. Däremot ska en kostym vara i samma färg och nyans, en skillnad i dessa ger ett negativt intryck. En kostym är alltid sydd i samma tyg och den kan antingen vara tvådelad, eller tredelad med tillhörande väst. Det krävs att du bär slips eller fluga till denna klädkod. Om du ska på en fest som utspelar sig efter kl. 18 ska du ha på dig svarta skor, innan kl. 18 behöver skorna inte vara svarta. Ifall du har skärp på dig ska det förslagsvis vara i samma färg som skorna.

Angående vilken färg du bör ha på dig vid klädkod kavaj bör du anpassa dig efter hur pass formell festen är, samt när den är. Där det generellt gäller att desto mörkare färgen är på ens kostym desto mer formell anses den vara. Däremot kan en ljusare kostym vara ett bättre alternativ vid fester under dagtid och sommaren, jämfört med under kvällstid. Om du inte är säker på vad du bör bära kan du förslagsvis, för att vara säker, ha på dig en mörk kostym vilket är lite mer formellt. Angående färgen på skjortan gäller där att en mer ljus färg, som vit och ljusblå, anses vara mer formellt än en färgglad- eller mörk skjorta.

För henne

Tidigare när klädkoden kavaj innebar mörk kostym för herrar var det för damer främst mörk kostymklänning som gällde. Men som nämnts har klädkoden idag en viss annan innebörd där den inte är lika formell, vilket även gäller för damer. Rent generellt existerar det inte lika många regler angående klädkoder för kvinnor som för män. Däremot finns det några hänvisningar kvinnor kan rätta sig efter.

Du som kvinna bör känna dig uppklädd till samma nivå som männen. Ifall en man exempelvis bär en ljusare kostym kan du försöka tänka hur pass uppklädd han är då. Vid klädkoden kavaj bör du som kvinna tänka på vissa riktlinjer. Du ska inte vara lika formell eller uppklädd som vid mörk aftonklädsel, men ändå vara elegant. Du bör exempelvis inte ha bara axlar eller en djupare urringning. Då du bär kjol eller klänning ska den inte vara golvlång, men den ska minst gå till knäna. Du kan även bära en dräkt eller byxdress, där en snyggare byxa och topp även går bra. Vilka accessoarer och smycken du ska bära beror på vilken grad av formell du ska vara, och vill ge intryck av.

Klädkod udda kavaj

Udda kavaj är en klädkod som inte helt anses vara en officiell sådan, fast den har blivit alltmer vanlig. Vad som exakt syftas med klädkoden är därför inte helt klart och tydligt. Det är däremot den klädkod som är minst formell i Sverige. Klädkoden förekommer oftast på fester där man anser att kostym blir för formellt. Som vid exempelvis luncher, enklare middagar samt liknande tillställningar. För dig som värd är denna klädkod passande ifall du inte vill pressa dina gäster till att verkligen klä upp sig, men ändå vara uppklädda till en viss grad.

För honom

Med udda kavaj menas att du bär en kavaj av annat tyg och färg än byxorna du har på dig. Även då denna klädkod inte är särskilt formell innebär den ändå att du ska klä upp dig. Att bära en blazer är väl passande - en kavaj som hör till din kostym fungerar bra det med. Skjortan du har på dig kan vara i den färg du vill. Det är inget krav på att bära antingen slips eller fluga, utan det är upp till dig själv hur du vill göra.

På nederdelen av kroppen är det inte korrekt att ha kortbyxor, jeans ska du förslagsvis inte heller bära. Byxor ska du helst bära, och de bör vara av annan färg samt tyg än kavajen. Som sagt är denna klädkod inte särskilt formell, men du ska ändå klä upp sig. Som skor bör du därför ha finskor, men inte så fina som lackskor. Gymnastikskor och liknande modeller ska du inte ha på dig.

För henne

För damer gäller här samma som för herrar att de bör vara uppklädda, men inte för mycket. En fingervisning är att du bör vara lite finare klädd än till vardags. Klädesplagg du bör försöka att inte bära är klänning, för kort kjol eller jeans. Det som passar bättre att ha på sig är en lite finare kjol eller byxa, tillsammans med en finare blus. Ifall du har en väldigt fin blus kan den bäras med en tröja. Vill du bära en kavaj i ylle går det bra, förslagsvis med ett par finare långbyxor. Om du verkligen vill vara mer formellt klädd, men inte överklädd för klädkoden, kan du bära en dräkt med bandkanter.

Klädkod mörk kostym

Då klädkoden mörk kostym gäller ska du klä dig lite mer formellt än klädkoden kavaj. Ifall du anser att en tillställning är formell av sig och klädkoden kavaj bestämts kan du även välja att bära mörk kostym. Denna klädkod har vuxit fram, och blivit en egen, då poängen är att personer bör klä sig lite mer formellt.

För honom

Män ska bära en kostym i mörkare nyans, som mörkblå eller mörkgrå. Då färgen svart ger intrycket av sorg har svart kostym tidigare burits vid begravningar. Idag däremot anses det vara okej att ha på sig en svart kostym vid klädkoden mörk kostym. Skjortan ska förslagsvis vara vit, ljus måste den åtminstone vara. Svarta skor ska du ha på dig. Om du vill bära bälte ska även det vara svart. Att antingen bära slips eller fluga är ett krav.

För henne

Kvinnor bör vid klädkoden mörk kostym klä sig lite finare än när kavaj anges som kod. Det som passar bra att bära här är klänning eller kjol, vilket helst ska vara av lite finare tyg såsom siden eller sammet. Du ska inte bära något med en djupare urringning, och dina knän bör täckas av vad du har på dig. Din utstyrsel är förslagsvis diskret, men några krav angående utformning och färg för den finns inte utöver vad som nämnts.

Klädkod smoking

Smoking bör endast bäras när den klädkoden angivits. Det är mer av ett helhetskoncept, och inom festklädsel är det en klassiker.

För honom

En smoking bör vara svart eller i en mycket mörk blå nyans. Att bära en vit jacka kan även gå bra, men då främst under sommaren tillsammans med svart byxa. Ursprungligen har den vita jackan använts vid mer tropiska klimat, som är vad den är tänkt att användas vid. Bröstficka behöver inte finnas på kavajen, utan kan vara med eller utan. De kragar som finns är av två olika varianter. Där den finaste är med spetsig krage, och den andra med schalkrage. En schalkrage har en krage som är av siden, med slag.

För henne

Vid denna klädkod finns det några punkter kvinnor bör rätta sig efter i sin utstyrsel. Vad du bör välja att bära vid klädkod smoking beror på vad för slags fest du ska gå på. Du kan här välja att ha på dig en klänning, kjol eller festlig byxdress. Ifall dans är inkluderat, som vid en större smokingfest, bör du bära en finare klänning eller byxa. De färger som kan bäras är samma som vid frackklänning. De material som kan bäras ska vara av finare kvalitet, som siden, crepé eller sammet.

Ifall du vill bära en smokingklänning ska du ha dessa saker i åtanke. Den ska inte vara lika festlig i sin utformning som en frackklänning. En smokingklänning blir finare då den är lite längre, gärna ankellång. Om klänningen är lång ska den vara lagom urringad, helst då försedd med en ärm. En lång ärm går bra det med - men då bör det vara i ett enklare material. Detta för att se till att den inte ska kunna blandas ihop med en frackklänning. Vill du bära en kortare klänning går det bra, så länge den inte slutar över knäna. Klänningen kan då vara lite mer urringad.

Klädkod högtidsdräkt

Den mest formella klädkoden vi har i Sverige är högtidsdräkt. Det är däremot vanligt att den förekommer i den akademiska världen. När den nämnda klädkoden är högtidsdräkt kan du bära folkdräkt eller civil mässdräkt. Då det istället är civil högtidsdräkt som gäller kan du inte bära civil mässdräkt - detta då sådan har koppling till det militära. Skulle det vara så att du inte heller vill att folkdräkt ska bäras kan du ange frack som klädkod.

För honom

Vid klädkoden högtidsdräkt ska du som herre bära frack. Begreppet frack är ett helhetskoncept, vilket betyder att du inte får göra någon egen tolkning eller personlig touch angående klädkoden. En frack är vad det är, inga andra anvisningar kan ges. Byxorna ska vara svarta, med revärer i samma tyg som fracken. Byxorna kan bäras med hängslen för att få ett bättre fall. De skor du ska bära är svarta lackskor. På överdelen bär du en vit frackskjorta, vit frackväst samt vit fluga. För skjortan behövs manschettknappar samt bröstknappar som är löstagbara, vilka går att köpa separat.

För henne

För damer vid klädkoden högtidsdräkt bär du en långklänning, vilket även kan kallas balklänning. Långklänning innebär att längden på klänningen ska vara så att den går ned till golvet. Då en klänning går ned till golvet är den inte automatiskt lämpad vid klädkoden högtidsdräkt. Material av enklare tyger får inte användas, exempelvis ylle eller bomull. Klänningen ska även vara i festlig modell, av ett fint tyg. Du har en relativt stor valfrihet angående val av klänning, men det är viktigt att den är extra fin. Här är urringningar tillåtet, det går även bra med en ärmlös klänning. Ifall du bär handskar ska de vara tillräckligt långa för att täcka armbågarna. Om du ska på tillställningar som äger rum i kyrkan, exempelvis vigslar, ska axlar vara täckta.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla