Nöje > livsstil

Hur teknik kan hjälpa dig med dina studier

Pixabay
Av: Ellinor Westin
Lästid: 7 minuter
23 Feb, 2016

Vad teknik är, är väldigt brett. Allt från ett tåg till en mobil är teknik och det finns även olika sorters teknik. Vi har dels den lite “äldre” tekniken så som bilen, men sen har vi den moderna tekniken som är den som används flitigast. Den moderna tekniken är till exempel smartphones med sina applikationer och annan teknik som har kommit till på senare år för att underlätta vår vardag. Den moderna tekniken grundar sig oftast i den äldre tekniken och är en utveckling och förbättring på den.

Det finns nog ingen i dagens Sverige som inte använder sig av teknik om man räknar med all sorts teknik. Det är nog heller inte så många i dagens Sverige som inte använder sig av den “moderna” tekniken. Oavsett ålder så har de flesta testat på den teknik som finns runt omkring oss idag. Alla studenter kan nog säga att de har gjort mer med dagens teknik än bara testat på den. Studenter måste använda sig av dagens teknik för att klara sin studietid.

Fördelar med teknik för dina studier

Det finns många tekniska prylar med alla dess finesser och funktioner som vi använder dagligen och som hjälper oss i vardagen. För studenter kan tekniken vara avgörande för att klara av sin studietid. Men vad är det som de flesta studenter använder tekniken till idag och som de ska fortsätta använda den till?

Dokument/Dokumenthantering/mail:

Att kunna skapa, redigera och hantera dokument på datorn är en dröm för alla studenter. Tänk om allt skolarbete skulle behöva göras förhand. Vi skulle inte bara skövla alla skogar som finns på jorden vi skulle även ha slitit ut våra handleder innan vi ens hunnit börja jobba. På datorn kan man skriva sina arbeten, sortera dem i olika mappar och man riskerar inte att allt blir kaos om det skulle komma en vindpust (som det skulle bli om man skulle skriva förhand på papper och sitta ute). Tänk dig att behöva skriva kandidatuppsatsen (ca 40 sidor dataskrivet) förhand.

Skulle vi inte ha datorer med skrivfunktion så skulle vi behöva skriva förhand och om vi skrev våra skolarbeten förhand då skulle vi behöva åka till skolan varje gång vi skulle lämna in något. Men i och med att vi kan skriva på datorn så slipper vi åka in till skolan när vi ska lämna in skolarbeten eller om vi har någon fråga till vår lärare (få har telefonkontakt med sina högskole- och universitetslärare) vi kan istället skicka iväg ett mail. Så fortsätt använda datorn till att skriva, det finns inget dåligt med det.

Musik:

Är du en student som måste lyssna på musik för att vara fokuserad när du pluggar, eller lyssnar du på musik när du åker till och från skolan för att slappna av eller kanske både och. Om du tycker att musik hjälper för dig så gör den det. Idag finns flera olika funktioner som gör det möjligt för oss att ta med oss musiken vart vi än är. Vi kan alltså lyssna på musik när vi vill och får det dig att må bra så finns det inga nackdelar med det, så länge du har en bra ljudnivå. Har du dock för vana att lyssna på musik under föreläsningarna så skulle jag råda dig att sluta, det hjälper dig inte med att klara studierna.

Hjälpande appar:

Idag finns det en mängd olika appar som kan hjälpa en i ens studier. Det finns speciella väckarklockor för dig som har svårt att komma upp på morgonen och det finns träningsappar som hjälper dig att röra på dig vilket alltid är bra. Det finns även appar som hjälper dig hålla reda på dina seminarium, föreläsningar och examinationer. Tekniken kan på många sätt underlätta i vardagen och hjälpa en att klara av sitt liv. Visst kan du klara av att hålla koll på några datum och händelser i huvudet, men det är sällan livet bara består av någon händelse här och där. Att ta hjälp av sin smartphone är inte fusk utan smart.

Google:

Google är suveränt för alla som undrar över något. Du kan fråga google om allt och du kommer få ett svar. Som student är google ens bästa vän, det är google man vänder sig till så fort man fått en uppgift av läraren. Google hjälper en att hitta litteratur, teorier, svar på ens frågor och mycket annat. Google är det perfekta redskapet för en student.

Support:

Med en telefon nära tillhands så är du alltid bara ett telefonsamtal ifrån support. Behöver du hjälp med något, stöd eller bara prata med någon så kan du det med hjälp av din telefon. Du kanske inte behöver prata, du kanske bara behöver skriva av dig eller få sympati. Då kan du få det via sociala medier, meddelanden eller kanske genom en blogg. Med dagens teknik är man inte långt ifrån att få hjälp. Vi behöver alla hjälp och stöd ibland så det finns inga nackdelar med att utnyttja dagens teknik för att få det.

Nackdelar med teknik för dina studier

I och med att vi är omringade av teknik, så är vi så vana med att den finns där och vi tänker sällan på vilka negativa effekter den har på oss. Vi vet redan att tekniken kan vara till stor nytta och vi vet att den är här för att stanna. Den är en del av våra liv. Men vad använder studenter tekniken till som inte är till fördel för deras studieresultat, studietid eller liv, som de borde sluta med?

Googla:

Även om google är en students bästa vän så kan den förminska dina kunskaper. Genom att vi kan googla och få svar på allt bara sekunden efter att en fråga dykt upp i våra huvuden så behöver vi aldrig komma ihåg något. Vi behöver inte minnas vad svaret var heller för om frågan dyker upp igen så går det att googla igen. Vi får alltså inte använda google hela tiden bara för att vi kan. Med google till hands när vi studerar så blir det lätt att man googlar och kollar vad andra tycker om ämnet, är man lite lat då så kanske man inte skapar sin egna uppfattning eller så blir man blind utav det man läser. Så använd google med måtta och var medveten om vad du googlar och varför.

Vara ständigt uppkopplad:

Vi är idag ständigt uppkopplade vilket kan vara bra för support när man behöver det, men det kan också ta bort fokuset när man försöker studera. Hur många gånger har man inte öppnat Facebook och ska bara i någon sekund men som sedan slutar med att man suttit på Facebook ett antal minuter. Likaså med Youtube eller kanske sms. om vi får ett sms om hur planerna ser ut för helgen, då kan det gå mycket tid till att kolla upp saker att göra inför helgen och rodda med allt runt omkring det. Onödig tid som du skulle kunna ha lagt på dina studier. Så har du sagt att du ska studera stäng av alla möjliga distraktioner och använd dig av teknikens funktioner som möjliggör det för dig att inte få notifikationer, eller ens gå in på Facebook medan du pluggar på datorn. Om du måste använda Google för dina studier så får du lov till att träna upp din självdisciplin för att inte googla irrelevanta grejer, du kan ju inte så gärna blockera Google.

Göra allt med tekniken:

Det är lätt att göra allt med tekniken idag. Vi skriver allt på datorn, vi kommunicerar och mycket annat. Men ibland kan det vara bra att göra saker utan en dator. Det kan vara bra att träna på att skriva förhand till exempel. Vi måste även bli bättre på att socialisera utan teknik i närheten, när vi hela tiden försöker vara på flera platser samtidigt, genom att socialisera med vänner i telefonen samtidigt som du hänger med några kompisar, så missar vi lite av det som händer på båda hållen. Med telefonen synlig medan du umgås med någon så blir ditt fokus delat, även om du inte tittar på telefonen så är du medveten om den och dina tankar vandrar. Försök undvika tekniken åtminstone ibland för ditt eget välbefinnande, för att hålla dig alert men även för att öka fokuset på dina studier.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla