Nöje > musik

Idol-Herman

Av: Tina Gardsten
Lästid: 7 minuter
13 Nov 2020
Idol-Herman

Googla namnet Herman så får du veta att det är cirka 8041 män som har namnet som förnamn. Men - efter den här intervjun finns det egentligen bara en enda Herman. Och det är Herman Silow.

Till årets Idol audition i Stockholm kom han iklädd röda träningsbyxor med stripes, T-shirt och i armen en afrikansk minigitarr. In som ett yrväder med glimt och charm i ögat och en röst som berörde.

Juryn smälte, Sverige smälte och Herman fick sin guldbiljett. På den vägen är det och i skrivande stund är han ännu kvar i slutdelen av Idol 2020.

Men vem är du Herman?
Jag är uppvuxen på Söder i Stockholm. Mamma och pappa skilde sig när jag var riktigt liten, fast de har alltid bott nära varandra vilket har varit väldigt bekvämt när jag växte upp. Vi är många i familjen, jag har tre halvsyskon och fem bonussyskon - och jag är näst yngst.

Musikintresset kommer helt klart från min pappa – som alltid har spelat instrument och inte bara ett utan de flesta. Han sjöng inte särskilt mycket så då blev det att jag fick stå för sången och han kompade mig istället, och det var väl där som apan i mig föddes på riktigt, skrattar Herman.

För er som nu har sett årets Idol, audition och kvalveckorna, ni har också sett Hermans energi, skratt, glimt i ögat, tokiga spontanitet och hur hela han utstrålar en sorts obekymrad glädje.

Idol-Herman

Är du samma person på scenen som privat?
Hm… ja beror på eller nej förresten, jag tror jag har ett annat sorts djup utåt och ett annat inåt. Jag menar så här att jag lever väldigt mycket för andras skull jag brinner lika mycket för att min stam, alltså de som jag har närmast mig - att de ska frodas och må lika bra som att jag själv ska göra det och det är frihet för mig och sådan som jag är.

Under ett avsnitt – så röstades du faktiskt ut av tittarna men kom snabbt tillbaka när alla i juryn var överens om att du var den som skulle få ett wildcard och komma tillbaka in i matchen. Vad kände du då?
Jag var faktiskt inställd på att det inte var slutet för mig i Idol där och då utan kände att jag bara gör det här och på det bästa sätt jag förmår och då kommer jag gå vidare. Kanske låter kaxigt att säga, men jag har varit så hårt inställd på att ta mig framåt och inte åka ut.

Säger Herman helt oblygt och levererar det omisskännliga Hermanskrattet. —Men hallå det går ju inte att stå tillbaka nu– jag kan visa min ödmjukhet på andra vis, inte riktigt rätta tiden att visa det när jag ska tävla och vill vinna.

Hur är du som kompis?
Jag är lojal till 100 procent - jag har några få men väldigt nära vänner som jag vet att jag alltid kan lita på och sådana vänner får man inte utan att man själv är någon att lita på. Mina vänner blir min familj, de är min stam och för mig är det viktigt att hand om dem som en familj. Vänner är de som är redo att göra detsamma för en själv som jag för dem och det är den optimala vänskapen.

Herman, vad är meningen med livet?
Just för att livet egentligen i sin form är meningslöst så har vi en chans att bli fria och konstruera vår egen mening, vi uppfinner vår mening och vårt liv. Fanns det en mening så skulle allt vara linjärt.

Viktigaste egenskap hos människan?
Lojalitet.

Idol-Herman

Hur ser en dag ut under en Idolvecka?
Alla veckor är för det mesta olika, och i och med pandemin, restriktionerna och att vi var flera som blev smittade har väldigt mycket skett online. Istället för att ha möten så får man ett telefonsamtal på sitt hotellrum hur man ska lägga upp dansen och musiken. Och vi har alla haft tillgång till en psykolog som pratar med oss.

Det var mentalt påfrestande en tid när många av oss och också flera i crew bakom kameran var smittade. Vi repar mycket såklart, hänger tillsammans och åker ut gemensamt på en del grejer inför fredagssändningen. Det är definitivt ett Idol som går till historien i och med alla restriktioner och hur i fått uppträda osv.

Du har en dold talang, nämligen att rekordsnabbt memorera både nyttigheter och onyttigheter. I ett av programmen får vi se hur en kompis förhör dig på huvudstäder i världen och du rabblar dem utan att blinka. Vad är det sjukaste du lärt in? Ja, det stämmer jag kan de flesta huvudstäder och respektive lands flaggor – jag har extremt lätt för att minnas, men lite sjukt är väl att jag lärde in alla trupper inför VM i fotboll 2018.

Hur tycker du att du har utvecklats under Idolveckorna?
Föst och främst sången helt klart, sedan har jag gått två snäpp upp i mitt artisteri, jag känner att jag vet mer vad jag naturligt kan göra, det är mycket som släpper och kommer till en nu.

Herman Silow är dock inte helt okänd. Det är inte första gången som han synts till i musiksammanhang. År 2014 sökte grabbarna Oliver Knutsson, Nicholai von Benzon Hollesen och Hampus Ewel till Idol. De kom rätt långt i tävlingen, men inte hela vägen då konkurrensen var stor. Besvikna över att ha ratats av Idoljuryn valde de istället att ta saken i egna händer och starta ett eget band. Snabbt rekryterades två killar till, Niklas Carson Mattsson och så - Herman Silow.

Vad hände med bandet?
Vi blev ju signade men fick inte riktigt göra det vi ville och kände var rätt för just oss, så ja vi blev väl helt enkelt lite olyckliga och allt mer eller mindre rann ut i sanden. Vi var ju bara runt 17 år alla och med facit i hand undrar man och tänker om det alls är rätt att någon under 18 år verkligen ska få jobba i en de mest pressade branscherna i världen. Behöver man verkligen en 15-åring som förväntas och pressas många gånger till att bli små underbarn?

Idol-Herman

”JAG SKULLE VILJA MICKA UPP FOLK FRÅN OLIKA DELAR AV VÄRLDEN”

Tror du på Gud?
Ja, och jag är rätt ensam i min krets om att göra det. Samtidigt så ser jag att man måste ha en styrka i att vara kritisk mot allt för mäktiga institutioner. Men ja, tron finns med mig dagligen – och den är ett bra sätt för mig att hålla uppe en moral och veta vad jag tycker om saker och ting även om ingen annan tycker samma.

Alkohol – du har tagit ett beslut att inte dricka?
Ja, jag kom fram till att alkohol är den drog som den ju är och det är lika lätt att fastna i den som med något annat. Man vilseleds av argumentet ”att alla andra dricker” och luras tro då att det liksom inte ligger någon fara i det.

Ifrågasätts du för att du inte dricker?
Nej faktiskt inte, i alla fall mycket mindre än man skulle kunna tro.

Bästa boken du läst?
Det finns så många men en som verkligen följer med mig i livet och som borde ingå i all samhällsundervisning i skolan är; Dictator´s Handbook.

Film?
En fransk film – ”La planet sauvage” och ”Spirited away”. Med det kan man förstå att Herman har en förkärlek till animerade filmer.

Vad vill du göra för musik efter Idol?
Faktiskt ingen specifik idé, men min optimala dröm är att kunna genomföra att kunna filma verkligheten och att den verkligheten sömlöst ska gå in i en musikvideo. Med en text som har relevans för sammanhanget.

Jag skulle vilja micka upp folk från olika delar av världen – spela med dem, sjunga med dem och ta fram en historia som kanske inte är så intressant om den inte får en backstory. Jag älskar musik från Mellanöstern och Västafrika till exempel.

Några korta med Herman:

Vego/kött? Vego

Hemester/utomlands? Utomlands

Tåg/flyg ? Tåg – älskar att resa med tåg när man väljer det.

Hav/skog? Hav

Var är du om fem år? På en bättre plats än för fyra år sedan.

Och där slutar intervjun med ett klokt och underfundigt svar – precis som den person Herman är själv. Och skulle det vara så att han hänger löst och ramlar ut från Idol, no worries – Herman Silow har tagit plats i rampljuset för att stanna.

Kolla in Hermans Instagram här: @cooldudehank

-—-

Vad gör Filip Poon efter Sveriges Mästerkock?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla