Nöje > hälsa och träning

iGeneration och sociala mediers påverkan

iGenerationen
Av Felicia, 9 May, 2018

iGeneration, mänskliga robotar?

Är du född mellan 1995-2012 räknas du in i generation Z, eller iGen som somliga kallar det. Men vad som egentligen definierar iGen är passionen för teknik och media, besattheten av elektronisk kommunikation och förmågan att multitaska. Faktiskt är iGen den generation som är bäst på att multitaska. I ett avsnitt av Vetenskapens värld undersöks just vad som ligger bakom den psykiska ohälsan som generationen har drabbats av.

simone_gif

Utmärkande för iGeneration…

– Umgås mindre face to face
– Har ett större säkerhetstänk, därför dricker de heller inte lika mycket
– Mår sämre
– Mer toleranta mot andra kulturer, etniciteter och sexualiteter.
– Värderar jämställdhet mest av alla generationer.

via GIPHY

Allt är möjligt, eller?

I en artikel av Karin Pihl förklaras den ideologi som skulle kunna ligga bakom ungas psykiska ohälsa idag. ”Allt är möjligt” ideologin pushar unga till att bli exakt vad de vill, vilket i sin tur leder till att unga känner sig pressade av alla val. Vill man inte ”bli något” enligt samhällets regler eller ”nå sin fulla potential” så känner man sig utanför.

“Den som inte driver ett företag eller har stans största modeblogg vid 20 års ålder riskerar att känna sig rotlös i ett sådant samhälle.” - Karin Pihl

Det är skolans fel

I en ny undersökning av Folkhälsomyndigheten
spårades ungas psykiska ohälsa i Sverige till en dålig skola. En skola som genomgått flera förändringar sedan 1980-talet. Folkhälsomyndigheten säger att det är brister i skolan kombinerat med en ökad medvetenhet hos unga över de höga krav som arbetsmarknaden ställer idag som leder till längre perioder av stress och psykiska besvär hos unga.

Må dåligt av sociala medier

iGeneration är också troligare att spendera mer tid på Instagram än Facebook. Vi umgås mindre ansikte mot ansikte men vi är experter på att konversera med 10+ personer samtidigt, på nätet…

iGeneration har aldrig funnits i en värld utan internet och världen har därför krympt till att bli ett knapptryck bort. Sociala medier öppnar upp både dåliga och bra dörrar. Möjligheten att få kontakt med andra likasinnade och upptäcka nya hörn i världen är en. Men sociala medier påverkar oss mer än vad vi tror. Innehållet på sociala plattformar pryds av en perfekt värld där människor gör inget annat än att vara perfekta på perfekta platser med perfekta frisyrer sponsrade av perfekta företag. Oftast.

Det finns många orsaker som kan påstås ligga bakom ungas psykiska ohälsa idag och man kan kort och “gott” sammanfatta det till en blandning av allt. Om du, eller någon du känner mår dåligt är det alltid en bra idé att prata med någon.

hitta mer hjälp på ungdomsmottagningens hemsida

eller logga in på Vårdguiden där du kan skriva ett meddelande och förklara vad du behöver hjälp med, så rekommenderar de dig hjälp i din stad.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla