cady
Nöje > intervjuer

Alla Våra Ligg - "Vi gör det för att det känns viktigt"

Anna och Amanda!

Vad tycker tjejerna i podcaster "Alla våra ligg" om sexualkunskapen i skolan? Hur var tjejerna själva i skolan och vad är deras tips till oss? Missa inte dagens intervjun med fina Anna och Amanda.

Av: Jennifer Agerberg
Lästid: 8 minuter
18 Jul 2018

Anna och Amanda är genierna bakom en av Sveriges största poddar som spräcker myter om sex, snackar njutning, sexleksaker och KK-relationer. I en ofiltrerad podcast avdramatiseras sex och diskuteras flitigt på ett lustfyllt, humoristiskt och nyfiket sätt!

Hur skulle ni beskriva varandra med tre ord?

Anna – Amanda är väldigt social, öppen och känslosam.

Amanda – Anna är superrolig, sarkastisk och en riktig Harry Potter-nörd.

Hur såg er gymnasietid ut?

Anna – Jag gick gymnasiet med inriktning musik-estet. Efter gymnasiet började jag jobba ganska direkt, samtidigt som jag gick en kurs inom PR vid sidan utav jobbet. Mitt först ”riktiga” jobb var på bloggportalen Devote. Innan det jobbade jag lite extra på ett café.

Amanda – Jag gick på ett gymnasium med inriktning yrkesmusiker. Efter det valde jag att bli utbytesstudent i USA. Jag har inte heller lagt ner så mycket tid på studier efter gymnasiet. Men den kurs som är lite relevant idag är nog en kurs jag läste i våras som handlade om samtalsintervju teknik.

Har er utbildning givit er någon fördel eller kunskap i det arbetet ni gör idag?

Amanda – Absolut, speciellt den kursen jag läste senast om samtalsintervju och dess teknik. Där lärde jag mig mycket om ”common sense” och exempelvis att man inte ska börja meningar med men, vad hände sen och att man ska byta ut varför mot hur. Sen är det självklar svårt att komma ihåg det, men det finns alltid i bakhuvudet. Utöver det skulle jag säga att det jag tagit med mig från gymnasiet är mina musikkunskaper som jag har haft mycket användning av när jag DJ:ar.

Anna – Jag skulle nog säga att min PR-kurs är den som get mig mest. Den gav mig inspiration och hjälpte mig i min kreativa process. Hur man ska tänka när man ska vara kreativ, vad man kan göra för att underlätta för sig själv.

Vilka var ni i skolan?

Anna – Gymnasiet var lite primtime för mig. Jag hade skitkul under min gymnasietid! Min utbildning valde jag mest för att jag var så trött på skolan. Jag kände att jag bara ville ha kul, träffa nya människor och hitta mig själv. Jag var kanske inte jätteduktig på att plugga, men jag klarade mig ändå bra. Jag hade ganska lätt för mig.

Amanda – Jag gick en skola där alla var väldigt duktiga. Alla i min klass strävade verkligen efter att bli musiker. De hade spelat instrument i över 6 år och jag hade spelat i lite mer än 2 år. Det var en skola med höga krav. Jag kände mycket prestationsångest och var ganska stressade. Jag skulle säga att gymnasiet tyvärr dödade mig mer än de motiverade mig.

När vi ändå pratar om skolan tänkte jag kolla med er hur ni tänkte kring sexualkunskapen i skolan?

Anna – Jag tänkte inte så mycket på sexualkunskapen i skolan. Det var några fåtal gånger vi pratade om sex och då var det mest inriktning på könssjukdomar.

Amanda – Det jag kommer ihåg från sexualkunskapen är att en lärare i årskurs tre på en vanlig samhällslektion sa: Nu när ni blir stora kan de vara så att ni blir kära i vandra och då är det bra att använda skydd, så som kondom. Eller ett tillfälle när min lärare under en en lektion samlade oss tjejer i en grupp för att prata om mens. Jag minns då att en elev frågade om våran lärare hade mens. Vilket tog henne emot att svara på. Nu i efterhand tycke jag det var så dumt. För genom att tveka bekräftade hon någonstans att mens var något att skämmas över. Vilket det verkligen inte är.

Det jag lärde mig om sex och sexualitet som ung kom från de tjejtidningar jag läste. Där det fanns några få sidor om sex. Samt de kompisar sa och berättade. Sexualkunskapen i skolan borde verkligen blir bättre. Att tjejer blir kära och killar bara vill ligga har varit något jag fått med mig från skolan och redan som ung velat motbevisa.

Anna – Verkligen, Jag tycket det var så konstigt att vi hade sexualkunskapen med vår No och Matte lärare. Han var så obekväm och det vart bara pinsamt…

Anna & Amanda – Man borde lägga ner mer tid på sexualkunskapen i skolan. Vi borde bli utbildade om det positiva med sex också och inte bara få lära oss att man kan bli gravid, få sjukdomar och att det kan göra ont första gången.

När det kommer till eran succé-podd skulle jag beskriva den som en peppig podd om sex och sexualitet. Med fokus på det vi ofta glömmer bort att prata om. Det härliga med sex! Hur skulle ni beskriva den? Vad är er tanke?

Anna – Vi tycker att det är viktigt att podden känns lustfylld och nyfiken.

Amanda – Den ska vara personlig med bra energi! Vi tycker energin är viktigt. Jag blir själv trött av att lyssna på poddar där energi nivån är låg. Jag tror man kan lyckas bra så länge energin är på topp.

Amanda – Vi har valt att hålla våran podd kortare då vi vill att energin ska vara bra. Sen handlar ju podden om våra liv och erfarenheter som vi väljer att utgå från. Vi vill inte små prata bara för att få långa avsnitt.

Hur kom ni på idéen att starta en podd inom detta ämne?

Amanda – Jag och Ella (tjejen innan Anna) vart singlar samtidigt. Vi märkte att vi var lika när det kommer till sex. Vi älskade att flirta, ligga runt och prata om allt möjligt inom sex och sexualitet. Vi visste att det fanns någon som pratade om sex på de sättet vi gjorde. Vilket gjorde att jag kom på tanken kring en podd. Ella var jättepositiv och vi bestämde oss för att köra. Vi valde att vara anonyma p.g.a. Ellas jobb och att vi ville se hur folk tog vår ide. Vi fick iden om att bjuda in gamla ligg från podden “Guys we fucked”. Efter ett tag var Ella tvungen att sluta med podden men vi ville inte ge upp idén, det var då Anna kom in och idag är vi här!

Var ni någon gång varit rädda för vad andra skulle tycka om podden?

Amanda – Verkligen… Vi valde som sagt inte att gå ut med våra namn till en början för att vi ville se responsen. Sen har tanken att gå ut med namn alltid funnits där och i slutet som anonyma längtade vi bara att få säga vilka vi egentligen var. Men vi ville vänta till rätt tidpunkt, vilket blev under ett event.

Anna – När det kommer till vad andra skulle tycker om podden brydde jag mig inte så mycket, så länge det inte var min familj. Jag tyckte att det var jobbigt att familjen skulle kunna lyssna men annars kändes det lugnt.

Amanda – Jag var helt tvärtom. Jag tycket det kändes tryggt att ha min omgivning som stöd. Visst kanske jag inte drömde om att det skulle lyssna men jag tyckte inte det skulle vara världens grej heller. Men jag var jätterädd för hat… Nu har vi inte fått mycket hat alls, Vi har fått en dicpic, annars inget. Vilket vi är jätteglada för.

Vad är målet med de arbete ni gör idag?

Amanda & Anna – Vi gör det dels för att det är kul. Men sen gör vi det också för att det känns viktigt. Vi får mycket fin respons från de som lyssnar. Vi får ofta mail om att sex blivit bättre eller att vi och våra gästers tips hjälpt till på andra sätt. Som att folk fått sin första orgasm eller vågar nu stå upp mer för sig själva och sin njutning.

Anna – Målet är att avdramatisera sex, göra det enklare och ta bort den jobbiga och pinsamma stämpeln sex kan ha idag. Vi vill att det ska vara lika naturligt att prata om sex som vilket ämnen som helst. Vi vill inkludera alla kön och det tycker vi att vi lyckas bra med.

Vad får er motiverade?

Anna – Jag blir sjukt motiverad av att jobba med Amanda! Det är otroligt lyxigt att få att jobba med sin bästa kompis. Hon är en grym drivkraft och vi har alltid kul tillsammans.

Amanda – Håller med Anna, att jobba med henne är så nice och hennes drivkraft motiverar mig. Sen är vi är väldigt kreativa båda två vilket underlättar. Jag skulle säga att vi också blir motiverade av att se att vi faktiskt hjälper folk. Både när det kommer till sex men också bättre självförtroende och självkänsla.

Vad skulle ni ge för tips till ungdomar idag, när de kommer till sex och generellt i livet?

Anna – Jag skulle säga, våga prata med andra i din omgivning! Oavsett vad det är, jag tror det är väldigt viktigt att prata av sig. Sen när det kommer till sex skulle jag säga samma sak, berätta vad du själv gillar eller visa vad du tycker är skönt.

Amanda – Jag skulle säga - chilla! Kom ihåg att de som läggs ut på sociala medier inte alltid är sant. Alla influenser är superduktiga men det är inte lika glamoröst som vi alltid tror. De lägger endast upp det som vi vill se, ett perfekt liv. Försöka skaffa dig distans till sociala medier och ta det med en nypa salt.

Som sista fråga tänkte jag att vi snor er, har ni några orgasm-tips till våra läsare?

Amanda och Anna – Huummm, vilka ska vi ta? Just nu skulle vi nog säga vibratorer. Alltid ett hett tips! Vi tycker alla fittbärare borde ha en satisfyer womanizer. Det är en vibrator som jobbar med tryckluft… Grym!

Sen vill vi också hälsa alla ungdomar där ute att inte kalla varandra för hora! Slampa är inget dåligt utan mer en komplimang. Heja er, ni är grymma!

Podcast: Alla våra ligg

Instagram: Allavaraligg

Youtube: Alla våra ligg

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla