Nöje > livsstil

Intervju med Felix Sandman - "Så f*cking kul allt-hela tiden"

Felix Sandman

Felix Sandman – man kan undra hur mycket flyt man egentligen får ha. Fyllda 20 år har han turnerat världen runt med pojkbandet FO&O, (tidigare The Fooo och The Fooo Conspiracy).

Av: Tina Gardsten
Lästid: 8 minuter
21 Feb 2020

Felix Sandman – man kan undra hur mycket flyt man egentligen får ha. Fyllda 20 år har han turnerat världen runt med pojkbandet FO&O, (tidigare The Fooo och The Fooo Conspiracy).

2017 Bestämde sig medlemmarna som då bestod av Omar Rudberg och Oscar Enestad att gå åt varsitt håll för att satsa på helt egna solokarriärer.

Och för Felix del har väl knappast någon missat hur det gått, nämligen spikrakt uppåt.

Denna intervju är från Chili Magazine #2 2019 och gjordes under hösten 2019.

Så, vilket år det har varit för Felix Sandman. Från solodebuten EVERY SINGLE DAY och det superhyllade debutalbumet har Felix tagit ett gigantiskt steg.

I Mellofestivalen 2018, uppträdde han solo och kom tvåa efter Benjamin Ingrosso, ” - och deras “bromance” spred sig och erövrade många hjärtan i alla åldrar över hela Sverige.

Killarna har sedan turnerat och gjort musik ihop, bland annat med superhitsen ”Tror du att han bryr sig” och “Happy thoughts”.

Men båda är soloartister och har efter den gemensam turnén fortsatt på varsitt håll med musiken.

Felix har bland annat levererat hiten “Lovisa” som var en självutlämnande låt om tidigare flickvännen.

Och som det inte vore nog- att vara musikartist med superframgångar så är Felix också skådespelare.

Det stora genombrottet kom med rollen som Sebastian i Netflixserien ”Störst av allt” som blev otroligt uppmärksammad i våras inte bara i Sverige utan i hela världen.

Vi får en pratstund med Felix som är inne på slutet av sin höstturné som drog igång i Falun i början av oktober.

Vi har fått veta av hans pressagent att han har ett jättetight schema just nu, han har sovit bara några få timmar eftersom han kommit hem från Finland mitt i natten, för att vara uppe tidigt och göra morgonintervju med RIX FM.

Men det är en glad och sprallig Felix Sandman vi möter över luren och som berättar att han gärna hade legat kvar bredvid sin snusandes flickvän.
—Men nu är det turné med allt som följer och så är det ju så ootroooligt f…ing kul allt - hela tiden.

Du är ju inte direkt ovan vid att turnera, med The Foo reste ni över hela världen – hur är det att åka runt på det här viset som soloartist och besöka svenska småstäder?
— Skitkul! Det är min alldeles egna turné och med mitt eget crew som jag har helt för mig själv. Det känns så fantastiskt och att vi åker runt i fina Sverige i en galet härlig turnébuss, det kan inte bli bättre. Vi är ett super-crew som har roligt, vi kan ta med oss polare att hänga med i bussen, vi spelar spel, kollar serier och har det väldigt bra.

Mamma och pappa - får de hänga på?
— Nej, skrattar Felix, de kommer och tittar på spelningarna då och då men nej de har inte tillträde till bussen.

Hur är publiken – skiljer det sig tycker du att spela från olika städer?
— Nej, det kan jag inte säga – alla är taggade och har fokus på scenen när jag kör. Man får showa och köra sitt allra bästa och ta med publiken.

Felix förmåga att ha närhet till sina känslor och kunna förmedla den till sin publik har han fått mycket cred för och efter första spelningen i Falun skrevs det bland annat; “När Felix framför ”Miss you like crazy” blir hjärtesorgen så stark att han nästan faller ner på knä”.

Du har verkligen feeling att förmedla känslor, du skriver om saker som hänt dig och ibland blir det väldigt naket – är det svårt?
— Ja, men det som är så fint med att skriva musik och att få vara artist är att du kan fånga just den där speciella känslan av något oavsett vad det handlar om. Och när jag uppträder med en låt så backar jag bakåt och kommer tillbaka till den där första känslan som blev själva låten.

Vilken låt har varit extra svår att göra?
— Jag tömmer ju liksom allt när jag skriver låtar, jag skriver av mig det jag bär på. Men helt klart så var ”Lovisa” krävande och bokstavligen riktigt tuff.

_”Lovisa”, ”Every single day”_och flera andra låtar var direkt kopplade till Felix exflickvän och handlade om just det uppbrottet och olycklig kärlek.
– Men låtarna handlar också mycket om mig själv och om min emotionella resa, mitt inre och hur jag har tacklat allt som hänt.

Men i nya ”Mood for you” finns inte något spår av olycklig kärlek?
— Nej, haha det är det inte – tvärtom, den handlar ju om mig och min tjej Andrea. Den är kanske en av de få låtar jag gjort som är mer som ett koncept och en symbolik som är baserad på hur det varit och var vi två befinner oss. Och den handlar om lusten till varandra, när man bara vill vara så nära det går -typ hela tiden.

Hur känns det att köra själv på scenen?
— Det känns helt naturligt. I början var det lite tomt men det är verkligen min grej. Jag vet vad jag vill vara och har min egna identitet, vilket förmodligen är tack vare att jag har fått vara en del av en grupp och hittat en annan sida av mig själv nu.

Bästa minnen hittills från turnén?
— Nu har vi ju ett par gig kvar som vi ser fram emot väldigt mycket och alla spelningar har varit otroligt häftiga. Men i Partille Arena utanför Göteborg var det galet fett, det var pyro effekter och hände mycket på scenen. I Enköping hade vi också ett riktigt supergig. Fast, en spelning kan vara kanon oavsett kopplat till storleken på publiken eller vilken typ av scen det är, det är alltid stunden och publiken som avgör.

Vad fick du med dig från rollen som Sebastian i ”Störst av allt”?
— Verkligen massor. Det var ju min debut som skådespelare och jag fick lära mig så mycket och fick en inblick i hur det fungerar att faktiskt spela in en film och vad som händer bakom kulisserna.

Jag är så tacksam att jag fick chansen att vara med i en sådan produktion och med en sån pampig start och stor budget som det var. Jag var inte heller helt säker på att jag skulle greja att kunna spela en roll, det är annorlunda från att vara på scen och spela.

Men man lär sig väldigt mycket om sig själv och kanske extra mycket i den roll som i ”Störst av allt” på grund av det tunga och svåra vi fick visa.

Vad är skillnaderna mellan dig som personen Felix och artisten?
— Jag är ju självklart alltid jag, den Felix jag är privat. Men även om jag i min musik tar upp olika väldigt privata saker saker och känslor så håller jag gärna vissa saker privata. Jag är inte helt och hållet en öppen bok.

Och när man är offentlig blir det väldigt lätt att folk delar fel saker om en som person och jag vill gärna så långt det går förmedla det som är en rätt och sann bild av mig. Alltså mina åsikter och vad jag står för vill jag ska vara så nära sanningen som möjligt – det är viktigt.

Vad händer nu - efter turnén?
— Det blir definitivt mer musik – och faktiskt en till Netflixserie som får premiär i början av december. ”Hjem till jul” heter den och är en norsk originalserie – mer kan jag inte säga just nu.

Drömsamarbete på scen?
Svaret kommer snabbt från Felix.
—Travis Scott eller Frank Ocean – eller båda, va vilken dröm!

För de flesta som går i nian är det tider för gymnasieintagning och du Felix fick ju avbryta dina gymnasiestudier i halva årskurs två på grund av att ni turnerade med The Fooo Conspiracy, det blev inte hållbart att vara kvar i skolan med tempo ni hade då.

Men vilket program gick du?

— Jag gick Sam beteende.

Hur gjorde du ditt val till just det programmet och utifrån vad?
— För mig var det inte så svårt, jag gillade alltid alla samhällsämnen i skolan och jag kan nog tänka så att jag helt enkelt valde utifrån det jag var bäst på och tyckte om som ämne. Men att välja gymnasieprogram kan vara en sjukt stor stressfaktor. Man får inte haka upp sig på att det är det som ska avgöra ens framtid – för det tycker jag inte att det är. Alltså egentligen är det väl rätt få som vet vad de ska göra senare i livet och gymnasiet är ju en sorts grund till att veta vad du ska göra sen.

Så verkligen - bli inte stressad att det måste vara rätt/rätt. Tänk så här – det kan aldrig bli fel, man kan däremot få ändra sig.

Hur var du i skolan?
— Jag gillade faktiskt skolan, jag snackade mycket, var alltid med och diskuterade, hade åsikter och rätt engagerad kan man väl påstå jag var. Jag fick ju hoppa av gymnasiet år två

  • musiken och vårt turnerande tog all tid, det var omöjligt att kombinera. Jag tänkte som så att behövs det senare i livet att jag behöver plugga, ja då finns ju den möjligheten kvar.

Bästa minnet från gymnasietiden?
Felix tänker efter och ropar sen rätt ut;
— Fredrik! Fredrik Pettersson var en så otroligt skön lärare. Alla lyssnade – hans sätt att undervisa fick alla intresserade. Till exempel när han pratade om Antikens Grekland så kom han till lektionen utklädd i lakan som en gammal grek. Han förklarade allt så att alla fick ett sammanhang och var extremt bra på att hålla fokus. Han kände direkt av när det var dags för paus, då fick vi gå upp och sträcka på oss och massera varandra så vi fick ny energi. Han var en sådan lärare alla borde få ha.

Sämsta minnet?
— Visst var det en del dåliga minnen, som typ man kunde vara väldigt trött och att ett förhållande tog slut på skolgården, var ju inte så skönt.

Läs mer:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla