Nöje > intervjuer

Intervju med Fred Burman från Satan takes a holiday

Satan Takes A Holiday är aktuella med Aliens – bandets fjärde fullängdsskiva, som enligt bandet själva är ett album med ett större tematiskt allvar än tidigare. Sångare och gitarrist Fred Burman svarar på frågor.

Av: Redaktionen
Lästid: 2 minuter
10 Maj 2017
Foto: Bisse Bengtsson

”VÅR MUSIK KOMMER ALLTID UTIFRÅN LUSTEN OCH GLÄDJEN ATT DEN SK A SPELAS OCH FRAMFÖRAS LIVE”

Är rock n rollen inte rolig längre?

Vår musik kommer alltid utifrån lusten och glädjen att den ska spelas och framföras live. Där har vi också en naturlig energy tillsammans med vår publik som är både lustfylld och förbannat rolig. Med det sagt - låtarna bottnar, nu i ännu större grad än tidigare, oftast i ämnen som ilska och sorg. Att befria sig från dessa tankar, känslor och frustrationer kan vara minst lika upplyftande och medryckande som låtar om sex och fest. Kanske till och med mer? Jag tror vi släpper publiken närmare oss för varje släpp, förhoppningsvis märks det och inspirerar.

Varför Aliens? Är det ni som är Aliens?

Ibland känns det så. Jag har aldrig riktigt accepterat sättet som sociala medier har blivit en självklar del av allas vardag. Tror det är extremt farligt, speciellt för unga människor som växer upp med det informationsflödet och risken för bekräftelse-fällor. Jag vill inte kännas vid vad Idoltävlingar och Melodifestivaler gör eller har gjort för en generations syn på musik och uttryck på scen. Jag blir fullständigt knäpp av att tänka på de osolidariska tendenserna samhällsdebatten och i politiken.

Då känner jag mig inte som en del av dagens verklighet. Orkar inte.

Titeln syftar också på situationer när någonting främmande tvingas in i en till synes trygg miljö - som en flyktingkatastrof påverkar ett Europa. Eller hur en allvarlig sjukdom påverkar en familj. Eller när psykisk ohälsa plötsligt kommer upp till ytan och ställer till det, vänder upp och ned på skit.

Vad har inspirerat er i skapandet av musiken till den senaste skivan?

Lika spretigt som alltid. Devo och the Cramps är alltid refererade I studion, och energin från nyare band som thee Oh Sees och Fidlar har peppat oss.

Sen har faktumet att Danne McKenzie (trummor) var ny i bandet varit en stor inspiration. På sätt och vis ett tillfälle för pånyttfödelse - inte för att det var något vi sökte, men det är ju alltid spännande med nytt. Och jag känner nog att vi har hittat ett nytt sätt att vara Satan Takes A Holiday på, trots att de gamla låtarna är lika självklara i repertoaren som tidigare - nu har en del av dem en annan tyngd och innebörd för oss.

Och så länge det finns Sverigedemokrater, Donald Trumps och hjärnspöken måste jag nog göra rock för att överleva./

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla