Nöje > intervjuer

Intervju med Harald "Powder" Gimre - professionell esportare

Harald Powder Gimre

Professionella e-sportare är ett häftigt yrke. Piraja pratar med Harald "Powder" Gimre som vid sidan av att vara proffs på Hearthstone studerar vid Lunds Universitet.

Av: Tina Gardsten
Lästid: 5 minuter
14 Jan 2019

Hej Harald! Kan du berätta lite om vem du är och vad du sysslar med idag?

– Jag heter Harald Gimre och är 24 år och spelar Fornite professionellt under organisationen Alliance. Jag har varit en del av e-sportvärlden i cirka 6-7 år och har tidigare spelat Hearthstone professionellt under flera olika organisationer och Alliance och SK Gaming är två av de mer välkända. Just idag så kombinerar jag mitt spelande med att plugga systemvetenskap vid Lunds Universitet.

Vad gör du just nu i denna stund?

– Medan jag skriver detta så sitter jag på ett flygplan på väg till Oslo för att kommentera Fornite-turneringen på Polaris.

Jag har alltid varit intresserad av just kortspel, oavsett om det handlade om att spela “kotte” med familjen eller spela poker med vänner.

Hur kom du in i sportvärlden?

– Som sagt har jag varit en del av e-sport-världen i cirka 6-7 år, men jag har spelat mycket längre än så och jag skulle säga att det är genom kärleken till spelen som jag tog mig in i den här världen. Jag hade spelat så mycket League of Legends innan Hearthstone släpptes, vilket var det sekel som tog mig in i scenen. Många av mina vänner på nätet spelade också League of Legends och det var genom de som jag fick höra att ett nytt digitalt kortspel hade släppts.

Jag har alltid varit intresserad av just kortspel, oavsett om det handlade om att spela “kotte” med familjen eller spela poker med vänner. Så när jag fick höra om Hearthstone blev jag direkt intresserad. Jag lyckades få tag i en beta-key och direkt efter var jag “hockey”. Älskade varje sekund jag fick spela spelet i början och kombinerat med att jag hade börjat en utbildning i Stockholm där jag inte kände så många och jag tyckte inte riktigt att programmet passade mig, därför blev det väldigt många timmar framför datorn istället. När Hearthstone började växa som spel och det började komma turneringar försökte jag vara med på så många jag kunde.

Efter att ha spelat ganska många småturneringar på nätet vid alla tider på dygnet, visade det sig tydligen att jag gjort ganska bra ifrån mig på flera av dem. Jag fick ett samtal mitt i natten av en organisation i USA som hade fått upp ögonen just för mig och ville betala mig för att representera dem inom Hearthstone - sen dess har det varit mitt liv.

Hur var det att ta steget till en professionell karriär?

– Steget mellan att bara spela datorspel för att det är kul och att ha det som jobb är nog inte som många förväntar sig eller tror att det är. Om man vill hålla sig i toppen av ett spel så krävs det att man är otroligt dedikerad. Det finns inte längre att man bara ska logga in på datorn och spela tills man tröttnar, man måste lägga in många timmar per dag på att inte bara spela men också tänka på hur man kan förbättra sig själv.

Det blir som ett fulltidsjobb fast skillnaden är att man inte har ledigt på helger och datorn är tillgänglig 247 så det blir inte att man jobbar 8-5 utan istället från det att man vaknar till att man går och lägger sig. Samtidigt som det kanske låter jobbigt så är det i grund och botten det man älskar att göra och att få göra det är fantastiskt. Det är också därför alla som är på toppen lägger in den mängd som krävs.

Vad krävs för att bli duktig?

– Jag brukar ofta jämföra datorspel med andra “vanliga” sporter. Kollar man på Tiger Woods eller Roger Federer så har de lagt in all tid och kraft möjlig för att bli så bra som de kan bli på deras sporter. Det är samma i datorspel; tid, debitering och tålamod. Man blir inte bäst på en dag.

Hur reagerade dina föräldrar när du började med gamingen?

– De har alltid varit stöttande men samtidigt väldigt kritiska mot export. Det är svårt att förstå för en generation som inte hade någonting liknande när de växte upp. Det är en stor mängd tid som spenderas framför datorn och export generellt har ett ganska dåligt stigma runt sig och det är svårt att bryta den. Båda min föräldrar har i princip alltid tyckt det är okej och så länge som jag tjänar tillräckligt mycket pengar för att klara mig själv så är det OK, men de har försökt pusha mig hårt att börja min universitetsutbildning igen, vilket jag nu gjort.

Lever du helt och håller på e-sport nu?

– Just nu är jag i en liten transition-period mellan spel då jag nyligen bytt från Hearthstone till Fortnite. Fortnite är fortfarande relativt ung och det är inte supermånga som kan leva på det helt än. Ihop med Hearthstone kunde jag leva på spelandet ganska bra i 2-3 år.

Största prissumman?

– Den största prissumman jag har vunnit är 11 tusen dollar i Gold Series som hölls i Kina förra november. Största prispotten jag har varit med och spelat om var för tre veckor sen på PAX West i Seattle, ca 1 miljon dollar.

Vad gör du om fem år?

– Vad jag gör om fem år har jag faktiskt inte tänkt på. Helt ärligt tror jaa att jag kommer att ha gjort klart min utbildning och jobbar som systemvetare inom e-sport. Men jag kommer fortfarande spela - men kanske inte lika mycket.

Vad vill du säga till de som är nyfikna och vill börja spela?

– Till alla som är nyfikna och vill börja spela så säger jag att spel är mycket roligare än vad många tror. Det finns någonting för alla. Till de som vill bli esports-proffs så brukar jag alltid säga att det är ett fantastiskt jobb att ha men det är också väldigt krävande. Som sagt, tid, dedikation och tålamod. Så hoppas jag att se några av er på ett event i framtiden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla