Nöje > intervjuer

Intervju med idolvinnaren Liam Cacatian

Foto: Sotarn

Med de mörka ögonen och rösten som han själv inte visste att han ägde, tog Liam sig hela vägen fram till seger i Idol 2016 och blev många tjejers omedelbara crush. Liam Liamoo Cacatian Thomassens. Liam, inte alltid en självklar säker kille, den som vi sett varje fredag under Idolsändningarna. Som tonåring var han en annan, i glasögon och inte med de trendigaste kläderna blev han ensam. En som killkompisarna inte ville hänga med och tjejerna knappt tittade åt. Med känslan av utanförskapet kom det dåliga självförtroendet.

Av: Tina Gardsten
Lästid: 6 minuter
24 Jan 2019

Liam, berätta om livet innan IDOL.

– Livet innan Idol innebar även då en hel del musik. Jag jobbade inom hemtjänsten men kände väl att det inte var vad jag ville göra så länge till, även om jag tyckte om att vara med de gamla och ta hand om dem som det innebar i det jobbet.

- Jag har hållit på med rap i fyra år nu och med min sång i bara två år. Jag kämpade mest för att få ihop till så bra låtar som möjligt. För om man ska kunna ta sig vidare, ta sig någonstans inom musikvärlden så måste du ha material att kunna visa upp.

Har du jobbat med andra, eller själv mest?

Jag har jobbat med musiken mestadels själv. Varit i studio mycket för att gå all in med musiken. Varit i studio på fritidsgårdar, i skolan, ja där jag kunnat hänga helt enkelt bara för att få hålla med musiken så mycket som möjligt. Jag har verkligen känt mig jättemotiverad att göra musik i över fyra år. Jag har nästan bara sysslat med det och hängt med min kompiskrets som varit samma sedan högstadiet, de är värdefulla och jag hoppas alltid kunna ha kvar mina vänner långt fram i livet.

Du gör alltså det många vill – förverkligar drömmen?

– Ja, det är det jag håller på med. Alla kan ha en dröm och alla vill ju förstås uppnå den, men det är också väldigt viktigt att vara realistisk i det. Det handlar inte om att vara dissig eller negativ utan man måste faktiskt våga fråga de där frågorna; håller det, orkar jag, våga se hindren som kommer att dyka upp och det allra viktigaste, du måste ställa frågan om du tror på dig själv? Är svaret ett ja – då räcker det. Kör!

Liam, men artistnamnet blir Liamoo

Födelsedag: 10 september 1997
Husdjur: Inga
Drömyrke när jag var liten: Skådespelare – nu att kunna leva på musiken
Jag blir glad av: Fans
Detta gör mig arg: Folk som tittar ner på andra och tycker de är sämre
Kändiscrush: Kim K, Rita Ora och Ariana Grande, J.Lo
Tjej: Nej inte just nu :)

Du ser kaxig ut med attityd, hur är du som person?

Liam skrattar till.
– Jag är nog snällare än vad jag ser ut, jag skulle aldrig vara dryg mot någon, inte elak eller säga något som jag skulle ångra längre fram. Då är det alltid bättre att tänka efter - innan, du får ju vad du ger liksom.

Tjejer då, hur ska man behandla tjejer?

– Precis som man vill att ens framtida dotter ska bli behandlad av sin framtida kille. Det kan ju liksom bara bli bra då.

Var gick du gymnasiet?

– Jag gick Ljud & Bild skolan i Kungsbacka. Men hoppade av efter första året. Ville bara hålla på med musiken, och det var bara det jag tänkte på då. Jag vill inte uppmuntra någon att hoppa av skolan. Stay in school. Det var rätt för mig just där och då och jag tycker inte man ska sluta bara för att man tycker det är jobbigt eller skoltrött.

Hur var du i skolan?

– Det var nice, min skolgång i grundskolan kanske var lite ensam, men sedan i högstadiet blev det annorlunda, jag fick mer kompisar.

Kan du känna igen dig i de som känner ett utanförskap?

– Absolut, vet vad de gått igenom och hur det är. Det viktigaste är att du har dig själv och din familj och vara rädd om de nära vänner du har och som alltid finns där. Man ska aldrig tvinga någon att hänga med en. Har du inte så jättemånga vänner i början av din skoltid stressa inte – för de kommer dyka upp längs vägen och tar du hand om dem så finns de kvar lifelong.

När började ditt intresse för musik?

– Började då för 4 år sedan på riktigt. Min morbror rappade sedan länge och jag blev inspirerad av honom.

När förstod du att du hade en röst som var så bra?

– Sången upptäckte jag för två år sedan med en snubbe som sade, Shit, Liam du kan ju sjunga, efter det började jag träna, träna, träna. Fast jag trodde ändå på hans ord han var ju knäpp som sade jag kunde sjunga tyckte jag.

Bästa minnet från Idol tiden förutom segern?

– Tiden under slutaudition, allt som var runt om just då. Människorna, det var det bästa jag varit med om. Bortsett från när kamerorna inte rullade hängde vi och var så tighta och hade svinkul. Det allra bästa i livet hittills. Jag blev verkligen tagen och kände mycket känslor inför den upplevelsen. Som att hitta till en riktig gemenskap, där man aldrig är ensam. Idol var verkligen en skola, jag har lärt mig så mycket på den korta tiden det var om man jämför med vad jag fått och tagit till mig både med musiken och som person.

Vad gör dig arg?

– Människor som vill förstöra för andra. Jag har stött på sådan som inte kan vara glada för någon annans framgång. Tyvärr, så känner jag av att det finns hat därute och till och med varför jag som person vann, min bakgrund och inte för det jag levererade genom musiken. Bara så trist. Det sista man ska göra är att läsa kommentarer har jag förstått. Men det är alltid upp till var och en att avgöra och välja hur du ska reagera inför något. Jag får en glöd när de gillar mig och är det något åt andra hållet så drivs jag av att bli ännu starkare bara.

När är du lycklig?

– När jag har mina nära och kära, och vet att vi mår bra. Min hemstad Göteborg. Kompisar. Familjen är viktig och vi är väldigt tighta, speciellt jag min mamma och syster, det har varit vi genom uppväxten.

Los Angeles – när, vad kommer hända?

– Jag ska åka dit för att jobba, vet jag. Vet ännu inte med vilka och riktigt hur det kommer se ut. Men jag längtar, det känns stort, jag älskar USA, har varit i New York förut och det var helt galet att komma dit. Jag kände mig hemma direkt.

Var befinner du dig om fem år?

– Jag håller på med musik fast min status är ja så att säga, högre. Kan man säga så skrattar Liam blygt. Jag kommer vara den som strävar efter drömmen, jag vill kunna visa att man kan nå sina mål det spelar ingen roll vem du är eller vart du kommer ifrån, så länge du har glöden kan du ta dig dit du vill.

Lycka till Liam!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla