bic
Nöje > kändis

Intervju med Myra Granberg

Av: Tina Gardsten
Lästid: 6 minuter
8 Feb 2021
Foto: Amanda Nilsson

Kloka ord och tankar, från Myra Granberg som skriver och producerar all musik på egen hand. Första singeln ”Älska mig” släppte Myra år 2015 och samma år blev hon antagen till låtskrivar- och producent högskolan Musikmakarna. Där fokuserade hon ett par år på att bara att skriva och producera låtar till andra artister.

Myra slog igenom stort med sin 3 x platinasäljande superhit ”Tills mitt hjärta går under” och hon har under 2020 tagit en självklar plats som en av de mest lovande debutanterna på den svenska musikscenen. Under förra våren var Myra förband till Miss Li och för henne själv väntade en minst sagt fullspäckad sommar med spelningar. Men som för så många andra kom coronapandemin emellan.

Den 16 oktober släppte hon sin debut-EP Bara hälften kvar inkluderande tidigare släppta singlar samt två helt nya spår – däribland singeln ”HKF (Håll käften och försvinn”).

När vi ringer upp Myra är hon hemma i sin lägenhet och jobbar på det egna albumet som ska bli tio helt nya låtar.

Hur skulle du beskriva din musik som du ju producerar helt själv?
— Jag skulle nog säga elektronisk pop på svenska med väldigt ärliga texter, typ väldigt mycket rakt på sak.

Att skriva musik har varit lite av terapi för dig – är det så?
— Absolut, det var så jag hittade musiken från allra första början. Jag var tretton år när jag började skriva låtar på min gitarr. Hade väldigt mycket ångest och att skriva och få uttrycka det, skapade och gav mig en sorts självkänsla.

Får du bevis på att det du förmedlar i dina texter får andra att känna igen sig?
— Ja, verkligen det är det som är det fina för musik är ju så ett så universellt språk. Och ibland handlar det mer om rytmerna och melodierna än just själva texten. Det berör något som man inte kan sätta fingret på, framkallar känslor av alla slag. Och man kan både skratta och gråta till ibland till en och samma låt. Just att jag kan beröra och få andra att känna något är en sådan stor passion o lycka, kanske inget nytt men det bara är så, det är en klyscha som finns av en anledning.

Musik som har varit betydelsefull för dig?
—Jag har lyssnat mycket på Linkin Park och Rise Against när jag var yngre som spelade lite ‘soft’ hårdrock, men också väldigt mycket på Veronica Maggio. Till exempel –”Ingenting kvar” som var första låten på hennes första album. Den dämpade min ångest och gav mig ett sorts lugn jag kunde bära med mig.

Är det svårt att vara utlämnande när du skriver?
— Nej, faktisk inte. Jag tänker och reflekterar inte så mycket över hur känsligt det är när jag är mitt i processen, det blir mest som terapi då, och sen när någon hör av sig och säger att min musik har gett dem något i en speciell situation då känns det förstås bara helt rätt att jag våga dela det jag bär inom mig.

Hur har hela pandemigrejen drabbat dig?
— Framför allt så är alla livespelningarna inställda. Sen att jag får fightas med att skapa nya rutiner, då majoriteten av arbetet sker hemma nu istället. Jag har försökt isolerat mig så gott jag kunnat. Men, vad göra – det är bara att kämpa på, vi måste vinna det här ”kriget”.

Myra Granberg

Vad är det viktigaste budskap med din text och musik?
— Min tanke är att det är viktigt att våga vara sig själv, ha rätten att äga sina egna känslor på sitt eget vis. Det är väldigt viktigt för mig.

Vad gör du helst en ledig dag?
— Hänger med familjen, jag har en liten supergullig papillon, alltså en hund, och är mycket ute i naturen. Jag kommer ju från Nybro, en liten ort i Småland och därifrån har jag ett behov av att vara ute mycket och jag känner att det finns ett lugn i det som jag behöver.

Hur tar du kritik?
— Försöker komma ihåg att det bara är vad någon annan tycker. Är det kritik som jag inte tycker samma om, så säger jag - tack men nej tack. Fast det är såklart också viktigt att vara lyhörd.

Hur var du i skolan?
— Jag var den som var lite utanför, jag var liten och smal och under några år rätt mobbad av ett killgäng i skolan. Så ja, det är inte så att jag tänker tillbaka på den tiden med ett leende precis. Jag stod ut och höll mig kvar vid de drömmar som jag skapade, och utifrån dem kämpade jag mig vidare.

Vad skulle du vilja säga till de som är i samma situation – hur ska man tänka och göra?
— Bara för att det är så just nu, kommer inget att vara så för alltid. Allt förändras, det kommer en ny dag och en ny tid. Man måste orka se att det är övergående. ‘This too shall pass’. Men viktigt är att hitta en vuxen att våga prata med, och att någon som arbetar i skolan får reda på situationen om du eller någon utsätts för mobbing. Även om du känner att det kanske gör det värre för ett tag så är det viktigt att våga berätta. Annars sker ingen förändring.

Är det några som hört av sig idag till dig av de som mobbade dig då?
— Ja, det är det faktiskt, men där går gränsen känner jag. Det är människor som gjort mig illa och därför har jag lagt dem bakom mig.

Myra Granberg

Hur tänkte du inför valet av gymnasieprogram?
— Min resa till rätt skola och rätt program var en väldigt stökig resa. Jag ville ju flytta ifrån Nybro på grund av måendet och situationen i skolan, så jag sökte mig till två olika andra gymnasier i Växjö och Stockholm. Men det funkade inte riktigt ekonomiskt att jag skulle flytta hemifrån i eget boende så jag började på Handels & Turism programmet hemma i Nybro . Men jag vantrivdes, det var inte alls något jag kände passade mig. Det blev en tid som jag började känna mig extra vilsen, men jag tog mig tiden att verkligen känna efter under första läsåret och tillslut kände jag att det inte va rätt.

Jag bestämde mig för att börja om och sökte nytt program och då till en musiklinje som låg en bit hemifrån, estetlinjen på Mjölnergymnasiet i Torsås. Linjen kallades också för ‘Stage4You’. Mitt liv tog en otrolig vändning där i det beslutet, för när jag kom dit var det som ett helt nytt liv startade. Det var ett helt annat klimat och nya förutsättningar för mig som person – där blev jag den person jag egentligen var, eller alltid hade velat vara. Klart jag var rädd i början, men jag tog mig framåt sakta och säkert.

Var är du om fem år?
— Allt jag gör nu är som en dröm och en lycklig bubbla. Jag får göra mer eller mindre precis allt jag vill. Så jag tänker bara att jag får skapa nya drömmar och jobba vidare mot dom.

Vad är viktigast i livet?
Svaret kommer snabbt från Myra: —De relationer som man har till vänner och familj och alla man kan tänka sig ha omkring sig. Det är så himla viktigt att man har människor runt sig som man kan lita på och både skrattar och gråter med. Inga pengar eller status i världen kan ersätta det.

Mer om Myra Granberg:

Vill du också plugga musik på gymnasiet?

Andra intervjuer hos Piraja

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla