Nöje > intervjuer

Intervju med Valerie Aflalo, designer och guldknappenvinnare

Foto: Ulrica Thuresson
Av: Tina Gardsten
Lästid: 5 minuter
24 Jan 2019

Anne Valerie Aflalo är en svensk kläddesigner, modell och bloggare. Aflalo blev känd för allmänheten när hon vann Fröken Sverige 2000 och fick representera Sverige i Miss Universum. Några år senare dök hon upp på nytt, i radio på reklamstationen NRJ där hon sände morgonprogrammet NRJ In The Morning tillsammans med Jocke Ljungberg. Idag har hon sitt egna varumärke Valerie som säljs hos återförsäljare i ett flertal länder runtom i världen.

Hur hamnade du i modebranschen, vilken typ av utbildning har du?

– Jag har ju ingen fin utbildning att skryta med. Men jag tycker nog att man absolut ska ha en utbildning med sig i bagaget om man på allvar vill ge sig in i designeryrket. Nu var det ju så många år sedan som jag började, jag var på väg att söka in på en utbildning men det blev liksom aldrig av. Däremot gick jag grundkursen i design på Designskolan i Malmö där jag då bodde. Den skolan var motsvarigheten till Tillskärarakademin i Stockholm men jag valde att läsa Malmö eftersom jag inte var så sugen på att flytta just då. Sedan blev det Paris. Jag ville och var på gång att söka till Esmode Fashion i Paris men jag längtade faktiskt hem och så blev inte det heller av.

Du har kan man säga fått modet och branschen nästan med bröstmjölken, Valerie. Uppvuxen i en värld fylld av entreprenörskap och där din pappa introducerade dig väldigt tidigt för varumärken som Yves Saint Laurent, Kenzo och Ralph Lauren. För och nackdelar med det?

Ja visst har jag på sätt och vis fötts in i allt vad mode och design är, och det har gett mig väldigt mycket som man såklart inte får genom en utbildning. Men jag har definitivt inte åkt på någon gräddfil hit där jag är idag. Jag har jobbat mig sakta framåt och mycket för att jag förstått att det är en lång resa att få gedigen kunskap och med den också trovärdighet.

Hur började du designa dina egna plagg?

– Då för flera år sedan jobbade jag i familjeföretaget som hade agenturer för väldigt många olika märken och de flesta lite exklusivare, som Kenzo, Ralph Lauren bland andra. De andra tyckte att vi behövde basic plagg att komplettera med så jag började ta fram sådant som prisvärda, enkla T-shirts, toppar, och blusar. Det började sälja väldigt bra, mycket snabbt och jag hade verkligen inte några tankar på att jag själv skulle skapa mig ett eget varumärke. Jag ville ju faktiskt bli, tro det eller ej - cirkusartist och ja, hade min familj jobbat inom cirkusen så hade det kanske blivit så också, skrattar Valerie. Jag fick det estetiska med mig och sedan har jag vidareutvecklat det till min egen design och form, så kan man väl säga.

“Drömmen är att öppna en liten butik i Paris”

Förutom i familjeföretaget, var har du fått din kunskap?

- I Paris stannade jag sedan i drygt två år och var assistent, obetald sådan åt designern, Renato Nucci. Jag slet som ett djur, levde verkligen fattigt, minns att jag levde på 2000 kronor i månaden och bara gick in för min ”praktik”. Men jag fick se hantverket från insidan av ett stort varumärke, fick kontakter och ovärderlig kunskap att ta med mig.

Men det har tagit tid för dig att ta dig in i den svenska modeeliten, man kan nästan säga att det är först nu som du är alltigenom accepterad och tagen fullt på allvar, varför tror du?

– Jag har ju skyndat långsamt, och jag var ju också modell i många år, blev Fröken Sverige med folket och då när vi inte levde i en värld med sociala medier som nu var det nog lättare att man blev instoppad i ett fack och svårt att ta sig ur därifrån. Fröken Sverige var en jätterolig tid i mitt liv men för min designkarriär kanske den låg mig i fatet, idag är ju sådant annorlunda. Du gör galet vackra klänningar, guld, silver, silke, satin och paljetter är din vardag och det är det som är ditt signum och styrka. Klänningarna har en stilfull elegans.

Foto: Ulrica Thuresson

Vad fick dig att slå in på just konceptet med festklänningar?

– När jag höll på med baskollektionen, var jag ju ute på mässor och liknande och träffade mycket folk i branschen som kände mig. Jag fick då och då höra, ”Ska inte du göra lite partyplagg, Valerie? Jag tog det till mig och började lite smått hemma med skisser och sedan några få plagg. Det togs emot bra och ja, på den vägen är det.

Vilken är din största upplevelse hittills i din karriär?

– Det måste jag nog säga är när jag ett tidigare år och även nu i augusti vann Guldknappen och läsarnas pris. Jag är så otroligt glad över det priset och enormt tacksam mot alla som röstade på mig. Det är ju en fantastisk bekräftelse på att många människor tycker om och vill bära de kläder jag gör.

Drömbild?

– Det skulle nog vara att få öppna en butik i Paris, en liten, behöver inte vara stor. Sedan skulle det förstås vara superkul att ingå i ett större designsamarbete med någon. Men jag väntar - har aldrig haft bråttom med det jag gör. Jag tror på att om man gör något riktigt ordentligt och noga från grunden och med en sann övertygelse- så blir det något bra till sist.

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom mode och textildesign?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla