Sponsrad

“Jobbet är så bra att det passar alla” Stina 23 år

.

Hur är det att som tjej ta sig in i en mansdominerad bransch? Vi pratar med Stina och Fredrika som valt sin egen väg genom installatörsföretagens utbildningar.

Av: Installatörsföretagen Service i Sverige AB
Lästid: 6 minuter
20 Jan 2018

Stina är en 23-årig elektriker från Mariestad. Det hon gillar mest med att arbeta som elektriker är friheten och förtroendet hon får från företaget hon jobbar på. Fredrika Romin är 21 år VVS-montör från Stockholm, och hon berättar om hur jobbet ger henne möjlighet att ägna sig åt sitt stora intresse, resor.

Det är mycket frihet under ansvar. Så länge jobbet blir gjort så är det ingen som styr i detalj. Ja, sen är det bra betalt också, berättar Stina..

Jag har fast jobb, hög lön samtidigt som mitt arbete är ganska flexibelt. Jag brukar växla in lite övertid och sticka iväg på en resa över helgen bara, säger Fredrika.

Stina valde först att läsa vård- & omsorgsprogrammet, men det kändes aldrig riktigt rätt. I en kurs i arbetsmiljö och säkerhet fick de testa att koppla lite. Det var då Stina kom på att hon ville bli elektriker.

”Inget tungt jobb”

Det var så himla kul. Så efter ungefär ett och ett halvt år hoppade jag av vård- & omsorg och sökte istället in på elprogrammet. Största förändringen var nog faktiskt att gå från en klass med nästan bara tjejer till en med bara killar, men det gick bra, förklarar Stina.

Foto: Fredrika Romin 21 år VVS-montör från Stockholm

För Fredrika började egentligen som ett skämt, att hon och hennes kompis skulle välja att läsa VVS-& Fastighetsprogrammet. Studie & yrkesvägledaren på skolan avrådde henne. Men samtidigt kände hon alltmer att det i grunden skulle passa ganska bra. Hon sökte, kom in och stortrivdes på gymnasieprogrammet.

— Jag läste på Refis i Stockholm, och det fanns alltid något kul att göra. Det finns en stor verkstad där man kan lära sig allt från att svetsa till att böja rör. Det finns de som väljer att slappa, men om man vill lär man sig mer, får bättre praktik och får ut mycket mer. Då får man ett bättre jobb sen, berättar Fredrika.

Studie- och yrkesvägledaren försökte även avråda Stina från att läsa el- och energiprogrammet, och hon berättar också om andra som sagt att yrket är för tungt för en tjej. Men det är inget som Stina håller med om.

— Det stämmer inte alls. Det finns ju regler om arbetsmiljö att hålla sig till och är det något tungt som ska lyftas ska man ju alltid vara två som gör det. Visst händer det att man kommer till ett bygge och att det finns män som tycker att det är konstigt med en tjej som är elektriker, men oftare tycker de att det är kul att jag är med, säger Stina.

Yrkeshögskola, företagsutbildning eller utvecklas i yrket

Ibland vänder sig andra yrkesgrupper hellre till deras manliga kollegor, men de känner båda att deras kollegor respekterar dem och står upp för dem och vad de kan. En annan fördom mot yrket som VVS-montör är att det bokstavligt talat är ett skitjobb.

— I jobbet har jag nog arbetat med använda avlopp en vecka de senaste två åren, annars är det bara nya grejer. Tänk efter själv, allt från att lägga in rören i golven till inredningen på slutet, att sätta upp lyxiga handfat, är det vi som gör, förklarar Fredrika.

På Provektor i Skövde jobbar fyra tjejer som elektriker och Stina är inte ensam om att hålla på med ridning. Stina tror att jobbet och fritidsintresset går väldigt bra ihop. Det ena stödjer det andra. När man har med hästar att göra behöver man vara bra på att ta ansvar, och också kunna planera. Dessutom är man ju van vid att hugga i. Samtidigt funkar det ju bra med ett så fritt arbete när man ska sköta om en eller flera hästar, berättar hon.

Hög lön och fast jobb i installationsbranschen

Jobbet innebär att man hela tiden får lära sig nya saker. Stina har fått gå flera utbildningar i jobbet, bland annat i att svetsa ihop fiber och teleinstallation. Längre fram funderar hon på att gå någon yrkeshögskoleutbildning men samtidigt lär hon sig hela tiden nya saker på jobbet.

Foto:Stina 23-årig elektriker från Mariestad

Fredrika gillar inte att sitta vid ett skrivbord men funderar ändå på vad hon ska göra framöver. Det finns stora möjligheter att få mer ansvar genom att företaget fixar en utbildning till projektledare eller samordnare. Stina berättar om stoltheten i i att se hus hon varit med om att bygga stå färdiga.

‒ Min pojkvän börjar nästan bli lite trött på mig. När vi åker runt i stan så kan jag peka på ett hus och säga ”Det där har jag varit med om att bygga”. Det är en sjyst känsla, så jag kan inte hålla mig. Just nu jobbar jag på ett bygge som är ett stort hus helt byggt i trä, det är ganska häftigt, säger Stina och skrattar.

Jobb som passar alla

De flesta av deras kompisar arbetar i butik eller på restaurang. Stina är inte alls avundsjuk. Hon får åka runt på olika sorters jobb och kan ofta själv planera så det passar. Fredrikas jobb ger också större möjligheter och ibland är det svårt att hitta någon att resa med. Hon har löst det genom att åka med olika kompisgäng.

— På ett år brukar jag sticka iväg på ungefär fem weekend-resor. Förra vintern åkte jag iväg på en lång drömresa till Sydamerika. Först Brasilien, sedan Peru och därefter avslutade vi i Mexiko. Det är härligt att se nya saker och uppleva grejer, berättar Fredrika.

Arbetet som elektriker är så brett så det passar alla som vill arbeta med både händer och huvud, enligt Stina.

— Det är ju bra om man är teknikintresserad, men samtidigt är ju jobbet som elektriker så bra, med villkor och så, att det passar alla. Ska man hem till någon för att laga något är det ju bra om man är social, men den som inte är det kan ju jobba på byggen istället. Jag vet faktiskt inte vem det inte skulle passa, säger Stina.

Fredrika vill istället slå ett slag för jobbet som VVS-montör, eller rörmokare som hon kallar sig själv.

— VVS-installation är ett riktigt kul jobb, man får vara med från början till slutet på ett bygge. Det är inte samma grej varenda dag. Visst hjälper det att vara stark, men samtidigt behövs alla. Jag är ju ganska liten vilket gör att det är lättare för mej att montera in saker i köksskåp och så. Det viktigaste är att man har ett driv, att man är seriös och att man vill jobba på. Det är då man får kul jobb på bra företag, avslutar hon.

Nu kanske du är intresserad av att hitta utbildningar och kurser inom el och elektronik?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla