cady
Nöje > personlig utveckling

Johannes Hansen - Sveriges främsta mentala rådgivare

Av: Tina Gardsten
Lästid: 8 minuter
18 Jan 2021
Johannes Hansen

Johannes Hansen löser livsproblem, delar med sig av metoder och verktyg för att göra människor mentalt starkare, friare och modigare.

Sveriges gymnasieskolor, universitet och högskolor har under många år använt honom för att inspirera studenter till att våga ta de stora stegen ut i arbetslivet.

Rakt, tydligt och begripligt får han problem att bli resurser och en möjlighet att växa.

Med de tidigare succéböckerna ”Fuck Your Fears”,Tough Love” och ”_Peppa mig eller flytta på dig_” är Johannes nu aktuell med nya boken ”_Starkare_”.

Din nya bok heter ”Starkare” – berätta om upprinnelsen till den?
— Jag ville skriva en konkret bok om hur man löser livsproblem med mental träning, för jag vet att det fungerar. En stor del av min vardag är alla de möten jag har med människor under mina turnéer och i boken har jag fångat upp många av dessa perspektiv. Att få se den förflyttningen många har i sina livsproblem efter en tid när jag pratar med dem är en stor drivkraft för mig.

Johannes Hansens bok Starkare

Vad upplever du är det vi önskar ha mest kontroll och ansvar över i våra liv?
— För de allra flesta handlar det om att få ihop sin vardag, vilket såklart ser olika ut beroende på vem du är, men att göra ett bra jobb samtidigt som du skaffar dig bättre kost, tränings- och sömnvanor samtidigt som du vill förverkliga några drömprojekt och förbättra nära relationer är väl en bra bild som speglar livshjulet för många.

Din publik kommer ofta fram till dig och vill prata efter dina föreläsningar och du får frågor om allt från karriär till om han eller hon ska stanna kvar i ett förhållande. Hur ställer du dig till en sådan fråga?
—Jag tänker att om någon vill ha ett råd om att ge sin relation en chans till, så svarar jag nog ”nej det bör du inte” - för den här personen har med största sannolikhet redan gett den där relationen både en, två och tre chanser. Så den typen av frågeställning eller önskan om vägledning är väldigt ofta mer en önskan att få en bekräftelse på att något inte är så bra och att det faktiskt är dags att gå vidare.

Prioritera är en nödvändighet, vilket också kan ge våndor att gå miste om något, hur ska man tänka där?
— När man lyssnar till någon som vill peppa en, när man blir inspirerad av framgångsrika profiler eller har sökt mentorskap så är ofta ett vanligt råd att man måste ”fånga och se möjligheterna” och helst då så många som möjligt, förklarar Johannes och skrattar till.

Och det kan ju i sin tur lätt leda till att man översätter det till att du måste säga ja till precis allt. Men när du är ung och i karriären så finns det såklart en stor poäng i att vara tillgänglig, att förväntas finnas tillhands och med det visa framfötterna - men det blir också lätt att man då drivs av känslan av ”missing out” och känslan av att gå miste om något.

Vinnare säger nej

Men om du nu vill vara med på allt och har en önskan om att lyckas i karriären, ett projekt eller i relationer så betyder det att du behöver lägga mycket tid på det som du vill bli bra och lyckosam på.

Det som jag ser är en gemensam nämnare för människor jag jobbat med över tid och som är framgångsrika är att de fått lära sig att säga nej till saker.

Det viktiga mind setet är; Vinnare säger nej. Människor som lyckas med saker säger nej, står upp för sina prioriteringar och vad de behöver för att må bra och utvecklas. Det är viktigt att kunna säga nej och inte vika sig.

Johannes Hansen

Johannes betonar med eftertryck att du ska inte kunna göra allt, du ska avgränsa dig, du ska skära ner ambitionsnivån, så att du faktiskt kan lyckas med dina mål och visioner.
—Sen är det ju så att vi måste kliva ur från vår egen trygghetszon för att kunna växa, men blanda inte ihop det med att du måste säga ja till allt för att bevisa något för dig själv eller din kompetens.

Det är inte svårare egentligen än den formel som säger; Ska du bli bra på något så kräver det träning och åter träning, eller hur?

Prestationsångest och studentliv hör ofta ihop – kan du ge några konkreta råd för att slippa den stressen?
— Så här, rådet jag skulle vilja ge för att slippa stressen är i huvudsak att du gör de saker du vet att du borde göra, men just nu skjuter framför dig – för just detta är en av de allra vanligaste anledningarna till varför så många studenter känner stor press och stress.

Jag säger så här - stressen att göra det som du upplever som lite jobbigt eller obekvämt är ju inte i närheten så hög som att skjuta på saker och ting och sen veta att du ligger dubbelt så mycket efter.

Helt enkelt - det som stressar dig mest, är inte de saker du har på din agenda det är det som du känner att du ligger efter med. Det andra perspektivet som jag också tycker är viktigt är att om du är en ung student nu så vill du också förstå att prestationsångest är en nödvändig del av att växa i dina studier och som människa.

Prestationsångesten är ju det där lilla tvivlet som talar till oss att vi inte är bra nog, och när man ska utvecklas och har höga mål då är man helt enkelt inte ”bra nog”. För vad vi gör är ju att vi tränar på våra egenskaper. Så låt det få vara helt okej att låta prestationsångesten få gå där vid din sida, men för att låta den göra det måste vi bli bättre på att hantera ångesten – inte fly från den.

För du kommer inte ifrån stressen, till viss del är den bra för din prestation och det är den, bland en del annat, som faktiskt tar dig framåt. Däremot, undvik onödig stress.

På frågan vad Johannes själv gör när kraven och saker pockar på, svarar han att han definitivt inte sätter sig ner och försjunker i grubbleri.
—Jag går liksom inte med på att vara kvar i ett sådant tillstånd, att älta och därmed förlora mig själv till den typen av tvivel under längre perioder. Men inser samtidigt att det här är ett område där jag är vältränad, det handlar om mental form.

Så när jag känner mig nere en stund så bryter jag mönster och rör på mig, kör ett fyspass, sätter mig i ett konstruktivt samtal med någon jag litar på, äter något som är bra för mig eller sätter mig ner och kör 10–15 minuter meditation.

Livets problem är motsvarigheten till dina vikter på gymmet

I tider som dessa när allt är omvälvande och många upplever oro och rädsla – hur ska vi då bli mentalt starkare och kunna prestera i skola, jobb och relationer?
—Ja, även om livet är tungt och svårt så vill och behöver du bli starkare för att livet då blir lite lättare. Se det så här - livets problem är motsvarigheten till dina vikter på gymmet.

När du utmanar dig själv blir det som varit tungt faktiskt lite lättare. Inte för att problemen blir mindre, utan för att du har blivit starkare. Först måste vi hylla styrkan, inte gräva ner sig – vi måste ta tag utmaningarna för att bli starkare.

Erkänn att det är svårt. Väldigt mycket som är värt något i livet - är svårt.

Johannes Tipsar

Hur vi angriper svåra situationer och problem är avgörande av vår mentala styrka – hur gör man?

Utgå ifrån:

  • Nuläge
  • Vision
  • Handlingskraft

1. Se saker från vad det är, sätt mål, måla upp bilder om en bättre framtid, rita, skriv och sök efter inspiration. Var ärlig mot dig själv. Ta hjälp utifrån och gör en bra nulägesanalys.

2. Välja medvetet att se saker bättre än vad det är. Det är inte naivt att vara optimistisk, det är i optimismen som vi hämtar syre och hopp.

3. Bestäm dig för att ta första steget och följ sen planen – alltså gör det du behöver göra. Oavsett om du möter motstånd och får sömnlösa nätter så säg ändå nej till det som inte ingår i planen just då, så kommer du uppnå dina mål och ett liv som tillfredsställer dig.

Ytterligare något Johannes vill förmedla till dig/er som är på väg ut i arbetslivet och till en väntande karriär:

Sätt upp tydliga mål – blir de för otydliga är det lätt att bli paralyserad och tappa sin handlingskraft. Sätt delmål – jaga inte att bli rik, låt det bli ett mål att uppnå längre fram.

Sök 20 eller 30 jobb och kom in i ett sammanhang samtidigt som du pluggar, allt det du gör leder dig någonstans. Använd all tid du har efter plugget till att träna de egenskaper du vet du kommer att behöva för att utvecklas.

Träna på det som du upplever känns motigt, som till exempel:

  • Presentationsteknik
  • Ge feedback
  • Lär dig planera
  • Kom i tid

VISA först, bevisa ditt värde - därefter berättar du vad du önskar och vill ha. Fråga inte vad du får i lön - innan du visat dig själv i din mest optimala roll.

Läs mer om Johannes Hansen:

Läs mer inom liknande ämnen:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin