Nöje > intervjuer

John & Robert - Antingen blir man bästa vänner eller så funkar det inte alls...

John & Robert

Sociala medier har blivit en hygienfaktor för oss alla och påverkar oss dagligen. Ett ämne som John Valencia & Robert Nehmé valt att starta en podcast kring. Idag har vi fått turen att dela med oss av en intervju med dessa fantastiska killar och skapare av podcasten Vilodagen. En spännande och lärorik intervju ni inte får missa!

Av: Jennifer Agerberg
Lästid: 9 minuter
8 Feb 2018

Ute är det kallt och grått, precis som en vanlig vinterdag i januari. Jag känner mig otroligt stressad och spänd inför dagens intervju. Ibland går inte kommunaltrafiken enligt tidtabellerna och det är precis det jag råkat ut för. Med tre minuter till godo anländer jag stressad till caféet vi ska mötas upp på. Jag kliver in med nervösa steg, mina händer har nästan frusit till is och jag känner mig allt annat än redo. Det första jag ser när jag stängt dörren bakom mig är två snygga grabbar. Det tar några sekunder för mig innan jag förstår att det verkligen är killarna jag ska intervjua. John och Robert är genierna bakom den fantastiska podcasten Vilodagen. En podd om sociala medier och allt som hör där till. En podd som den senaste tiden gått nonstop i mina hörlurar.

Hitta den positiva inspirationen hos någon.”

Precis som vanligt börjar jag min intervju med att ta reda på vilka dessa killar verkligen är, genom att be dem beskriva varandra.

John börjar;
- Robert Nehmé är en 25 årig kille från Trollhättan som sedan 2010 varit bosatt i Stockholm. När det kommer till yrken och karriär har han gjort ett antal olika val, som idag resulterat i att han nu jobbar inom event och PR. Som person är Robert en strukturerad och arbetsam kille som hela tiden har ett driv framåt. Han är bra på att inte ödsla onödig energi på saker som inte ger honom något. Jag känner igen många sidor hos honom och skulle nog beskriva Robert som en yngre version av mig själv.

Robert- Gud vilken spännande beskrivning. Nu ångrar jag att jag inte började.. John Valencia är en kille som bott lite överallt i Sverige men jag säger ofta Motala och sedan Stockholm. Han kom hit till Stockholm ett år innan mig alltså 2009. Som person är John en människa jag drar mig till. Jag tror mycket är för att han är en strukturerad, tydlig och ärlig kille. Det finns inget som är inlindat eller oklart med honom. Det John tycker och känner vet man om. Precis som han säger är vi nog ganska lika förutom att John inte är så flexibel. En liten justering i en bokning kan innebära stora omstruktureringar och problem.

Foto: John & Robert

Foto: John & Robert

Hur lärde ni känna varandra?

John- Vi lärde känna varandra år 2013 genom gemensamma vänner och min sambo. När jag började träffa min sambo kom Robert automatiskt in i mitt liv. Dock utvecklade vi ganska snabbt en egen relation till varandra.

Robert-  Något som kanske är värt att nämna är att vi till en början inte alls kom överens. Vilket jag tror grundade sig i att vi var så lika varandra.

John- Ja, men så var det. Är två människor väldigt lika kan de gå på två sätt, antingen blir man bästa vänner eller så funkar det inte alls. Vi bestämde oss ganska snabbt för att ta vara på våra likheter och göra de till våra styrkor och fördelar.

Vi går tillbaka lite i tiden, vilka var ni i skolan?

John- Jag har haft tre typer av personligheter under mina skolår. I början av mina skolår var jag en väldigt flitig elev som tyckte det mesta i skolan var roligt. I årskurs sju hamnade jag i en svacka och blev extremt skoltrött. Jag var väldigt understimulerad och började att störa mina klasskompisar. Jag var en väldigt stökig elev ända fram till årskurs nio då jag insåg att jag måste ta tag i studierna och skolan för att kunna söka vidare. Så jag tog mig samman och började studera igen.

Robert- När jag var yngre var jag den jobbiga och högljudde killen som tog plats och fick ofta samtal hem. Jag såg ut som en liten köttbulle och var i ett underläge under mina första skolår. Med tiden började jag sedan sakta att ta mig upp från utsatthet till att bli mer självsäker.

Vilka var ni på gymnasiet?

John- Jag gick inte så länge på gymnasiet utan ”slutade” efter ca sju veckor. Jag började läsa barn och fritidsprogrammet där vi hade enormt mycket praktik. Vilket gjorde att jag började min praktik och blev kvar. Min skola var så pass bra att de lät mig tillgodose mig min praktik som en del av utbildningen. Vissa lektioner och prov fick jag göra i skolan men spenderade den mesta tiden ute på praktik. Jag tog mig igenom utbildningen på distans kan man säga.

“Jag nöjer mig inte med att det alltid varit på ett visst sätt utan vill alltid hitta nya vägar och möjligheter..”

Robert- Under sommarlovet mellan 9:an och gymnasiet började jag mogna och tuffa till mig. Jag tappade det mesta av mitt hull jag tidigare haft och gick från att vara en underlägsen köttbulle till att bli en överlägsen korv. I gymnasiet var jag duktig och presterade bra, samtidigt som jag levde rövare och kom in i en revansch period. Jag började utsätta andra för de jag tidigare under lågstadiet blivit utsatt för. Jag kände att nu var det min tur att utsätta och hänga ut andra. En period jag inte alls är stolt över men som finns med i mitt bagage och som jag ständigt påminner mig om för att nu alltid behandla andra som jag själv vill bli behandlad.

Fick jag ge alla unga i skolan ett tips skulle det vara. Hitta den positiva inspirationen hos någon. Att ge igen kommer komma naturligt, det är så vår tillvaro är uppbyggd och det vi menar på är Karma. Du behöver inte ge igen själv, fokusera på det positiva så löser det mesta sig självt.

Har ni studerat något efter gymnasiet?

John- Både ja och nej, inget på högskola eller universitet utan jag har två andra utbildningar utöver skolan. Den ena är att jag är utbildad inom ICA för att vara ICA-handlare. Vilket innebär att jag utbildad för att kunna leda en egen ICA butik. Sen är jag också utbildad makeup artist.

Robert- Jag har pluggat på IHM business school där jag läste konceptutveckling och projektledning inom event och marknadsföring. Mycket för att jag alltid tyckt det varit kul med kommunikation på nya sätt. Jag nöjer mig inte med att det alltid varit på ett visst sätt utan vill alltid hitta nya vägar och möjligheter.

Foto: missa inte podcasten vilodagen

Missa inte podcasten VilodagenHur kom idén med en podcast upp?

John- Jag började lyssna på poddar för ungefär två år sedan. Det var vid ett tillfälle när jag var på väg upp till Sälen jag fick iden om att starta en egen podcast . Så jag skrev en liten uppdatering på min Instagram om att jag ville börja podda. En uppdatering som gjorde att Robert kontaktade mig och sa; Vi kör! Så våren 2016 bestämde vi oss för att dra igång en podd om sociala medier och  sedan dess har vi bara kört på.

Vad är ert mål med podden?

Robert- Jag skulle nog inte säga att det finns något konkret mål, vi vill bara kunna inspirera. Temat på våran podcast är sociala medier och det är någon vi alla dagligen använder. Ett tema vi båda tycker är extremt viktigt och brinner för.

John- För mig är målet bara att det ska vara kul.  Det är inte viktigt att podden drar in några pengar eller liknade, vi vill bara inspirera och få prata av oss.

Hur ser ni på sociala medier som arbete?

John- Jag skulle nog säga att både omgivningen och företag nu har börjat förstå sig på sociala medier som ett arbete. Jag jobbar idag på heltid med mina sociala kanaler och alla jag möter idag förstår sig på mitt arbete. Även de som var väldigt skeptiska när jag började år 2005. Idag känner jag att mitt arbete blir taget på allvar.

Robert- Jag som jobbar bakom alla dessa sociala medier skulle också säga att företag idag ser sociala medier som ett arbete. Man vet att företag bygger stora delar av sin kommunikation på sociala medier för att det är ett snabb och personlig kommunikationskanal och att profesionella influencers även har sina sociala medier som den enda inkomstkällan. Det som dock kan bli svårt är urskilja influensers genuina åsikter från de sponsrade uppdateringarna och för företag att veta om den genererade responsen i uppdateringen beror på att följarna gillar influencern i fråga eller produkten som influencern valt att marknadsföra mot betalning.

” Jakten på det perfekta livet är inte hälsosamt.”

Hur ser ni på sociala medier när det kommer till dess påverkan på oss användare?

Robert- Det finns alltid för- och nackdelar med allt. Vi har alltid jämfört oss med varandra men självklart gör sociala medier det lättare. Vi gick från att våran värld bestod av vår närmsta krets till att ha hela världen i våran telefon. När det kommer till ideal inom sociala medier tror jag att man bara får lära sig att det är en förskönad bild av verkligheten, hitta balansen och kunna distansera sig från detta parallella universum som sociala medier är.

John- Precis, jag håller med. Samtidigt som jag nu tycker vi börjar se en ganska stark motståndsrörelse mot alla dessa skeva ideal. Det finns många idag som vågar prata om att vi ska vara som vi är och att vi duger precis som vi är. Det finns två sidor av sociala medier, antingen de perfekta livet där det ingår redigerade bilder och allt ska vara så perfekt som möjligt. Det är den bilden som får oss att må dåligt. Samtidigt som det finns en sund motrörelse där man vågar säga hur man egentligen är och mår. När det kommer till sociala medier över lag tror jag att det viktigast är att vi tar allt vi ser med en nypa salt! Jakten på det perfekta livet är inte hälsosamt.

Vad skulle ni ge för råd till unga idag?

John- Jag skulle verkligen vilja ge alla tipset att våga testa nya saker, våga göra saker som andra kanske inte tycker är rätt och hitta din egna väg. Det går alltid att ändra sig, göra om och börja om. Tänk inte alltid att de behöver vara svart eller vitt, det ena eller det andra. De val du gör behöver inte vara ett val för livet ut, utan kan vara ett val för stunden. Har du drivkraft och motivation kommer allt ordna sig.

Robert- Jag skulle säga nog bara säga; behandla andra som du själv vill bli behandlad. Ett enkelt men väldigt viktigt citat. Behandlar du andra bra så skaffar du dig flera vänner. Det är sedan dessa vänner som blir din valda familj och likt din biologiska familj så är det de som kommer stötta och hjälpa dig att nå dina mål.

Podcast: Vilodagen (Acast & Podcaster)
Johns Instagram: johnvalencia
Johns blogg: www.johnvalencia.one
Roberts Instagram: robertnehmecom

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla