Nöje > musik

Jung - Över 38 miljoner streams på Spotify

JUNG
Av: Tina Gardsten
Lästid: 5 minuter
1 Maj 2020

JUNG

Bröderna Tom och Henrik Ljungqvist – är mer eller mindre uppväxta med kreativiteten i benmärgen. Henrik kommer tidigare från bandet Join The Riot och Tom är känd från humorduon Tom och Petter.

Förra året, det var då det hände - gruppen JUNG bildades och släppte debutsingeln Vera, med fokus på att skapa varierad musik med en röd tråd – att kunna sjunga en låt om ensamhet och samtidigt få lyssnaren att känna sig hoppfull.

Vi ställer några frågor med bröderna över telefon när de just anlänt till sitt produktionsbolag för att spela in en video under två dagar. En intervju över telefon med två som låter identiska på rösten – vi löser det med att de får säga sina namn innan de svarar.

Det blir mycket garv, snack och bra energi.

“Sjukt men mäktig känsla var att Universal hade satt upp affischer på omslaget runt i stan – som var ultraljudsbilder på våra bebisar”

  • Nya singeln ”Let Him Go” låg länge på Spotifys topplista när den släpptes
  • 38 miljoner streams, samtliga singlar varit topp 200 på Spotify.
  • Uppträtt på Tv4 Nyhetsmorgon
  • Uppträtt på konferensen Brilliant Minds som grundats av Daniel Ek (Spotify) och Ash Pournouri (Avicii mgmt)
  • Sålt guld på tredje singeln ”Wasteland”
  • Sålt slut sin debutkonsert på Debaser Strand
  • Utsetts till Artists to Watch av YouTube Music

Superaktuella är de med nya albumet Dreamers som släpptes i mitten av oktober förra året där bland annat låten Let Him Go finns med och som de gör ihop med Clara Mae, vår svenska singer and songwriter stjärna.

Från Tom´s deskkonto tomljungqvist:
”Den 18e oktober släpper vi album. ALBUM!!! Jag måste ta ett steg tillbaka och verkligen känna in det här, det känns så naturligt nu men det här är så SJUKT STORT! Vi gör det här på riktigt och folk vill lyssna på det, fan va tacksam jag är över att vi kan, tack vare er, göra det här tillsammans. Albumet heter ”Dreamers” och det är ett självförverkligande, vi lever vår dröm i att vi släpper det här albumet. Snart ska ni få höra. Nästa fredag för att vara exakt. Jag är stolt över oss Henrik. Tack till alla som lyssnat och alla som är med och för oss framåt. Det här är bara början”

Vad handlar Let him Go om?
Tom: Det är en kärleksballad som vi gjort ihop med Clara, en duett.
Det är ett otrohetsdrama sett ur det tredje perspektivet. Dvs en tjej som är i ett förhållande med någon annan och huvudpersonen är den hon är otrogen med, han hoppas att hon ska lämna sin partner för honom.

Utöver musiken i JUNG har de ännu saker vid sidan om båda två. Tom fortsätter att spela in med Tom & Petter och Henrik har kvar en fot i bandet Join The Riot även om den mesta tiden går åt för JUNG Båda blev dessutom pappor i våras till varsin lite flicka – och nästan samtidigt. Henkes flicka föddes 27 april och Toms 28 maj.

På låten Giants sjunger de till sina då ofödda döttrar. Henrik berättar att de i låten ville uttrycka alla de där funderingarna man går runt och funderar på innan ens barn föds. Att man hoppas att man kommer kunna vara allt för dem och bli en bra förälder.

—Vi har med deras hjärtslag på låten och det för att det kändes så rätt och ärligt för oss, och närmre än så kommer vi nog inte som just där. Hjärtslagen kom in i bilden tidigt när vi skrev ”Giants” och så byggde vi hela produktionen bara kring just den känslan. Sjukt men mäktig känsla var att Universal hade satt upp affischer på omslaget runt i stan – som var ultraljudsbilder på våra bebisar.

Hur blev ni en duo, ni gjorde saker var för sig innan JUNG?
— Vi hade faktiskt pratat om det i fem år men utan att göra något – till slut fick vi sådan ångest att inget hände, bara en massa snack. Och kanske hade inget hänt om inte Universal ”hittade oss” och blev som en slags katalysator.

De hörde av sig och undrade om vi ville hitta på något tillsammans och då kände vi väl att tiden är kommen, det var bara att köra.

Drömartist att samarbeta med?
Tom svarar snabbt - Coldplay och kanske bara med Chris Martin som är bandets frontfigur, jag ser honom som en av de absolut fetaste musikerna
Henrik: Absolut, Jocke Berg från Kent.

Framåt – spelningar utomlands?
—Det kommer ske, just nu kollar vi runt i omvärlden och kan inget avslöja.

Till sist – tre saker om varandra:
Henrik - tre saker om Tom: Rolig. Extremt duktig på att skapa låtar. Och just nu i alla fall så har en väldigt fin mustasch. (asgarv) från en åttiotals sketch han gjort.

Nya plattan?
—Plattan Dreamers släpptes 18 oktober och handlar om just drömmar - allt från de drömmar man har från det att man slutar på gymnasiet till drömmar i en relation, inför ett yrke eller innan man ska bli förälder. Helt enkelt om livet. Det är vårt första album och en form av vårt eget självförverkligande, till där vi står idag.

Tom - tre saker om Henrik
Ofattbart att du gjort musik sedan du var nio år. Du hade MVG i alla ämnen – du var bäst typ på allt. Du är min bror och en av mina största källor till inspiration.

Tom Ljunqvist
Sam - sam
Henrik Ljunqvist
Natur - natur
Ljunqvist
Natur - natur
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla