cady
Nöje > politik

KD vill se en nystart för Sverige

Kristdemokraterna
Av: Tina Gardsten
Lästid: 6 minuter
23 Aug 2022

Stötta studentkårerna, slopa fribeloppet och dubblera jobbskatteavdraget i två år för den som tar examen före sin 25-årsdag. Det föreslår Kristdemokraterna.

Partiledare Ebba Busch har en tydlig målbild och vill se en ny regering i Sverige - som vänder landet åt rätt håll.

- Vi har fått nog av ett styre som serverat Sverige rekordhöga elpriser, oacceptabelt långa vårdköer samt en systemhotande gängkriminalitet som förvandlat lekplatser till brottsplatser. Efter sju år som partiledare i opposition har Ebba Busch samlat på sig en gedigen erfarenhet. Redan som prao-elev besökte hon riksdagen, som 20-åring praktiserade hon på EU-parlamentet i Bryssel för att därefter bli kommunalråd i Uppsala med inriktning på äldreomsorgen. Partiledare blev Ebba redan vid 28 års ålder. Nu är Ebba en veteran inom politiken och samtidigt ensamstående tvåbarnsmamma, med samma utmaning som alla, att balansera jobb och vardag.

STUDENTER SOM JOBBAR DELTID SKA BELÖNAS – INTE STRAFFAS

- Det är ett av de äldsta tricken i boken om hur man håller tillbaka jämställdhetskampen: att ifrågasätta om kvinnor både kan vara bra mammor och samtidigt vara bra på sitt jobb och jag är oerhört trött på det, säger Ebba och fortsätter: - När KD var uppe på 13% våren 2019, då var det alltså kvinnliga debattörer som sa att det berodde på att jag var en ”schampo reklam på stilettklackar”. Det är sjukt att vi tydligen inte kommit längre. Att man ska behöva påpeka att kvinnor ska kunna delta på samma villkor som män.

Det som blev startskottet för Ebba att vilja satsa på politiken var hennes upplevelse av hur hennes mormor Gunhild blev behandlad av hemtjänsten. Det blev en ögonöppnare och fick henne att vilja ändra på just äldrevården, vilket blev hennes första ingång i politiken.

Ebba Busch

Inför valet den 11 september driver KD särskilt frågor som rör sjukvården, trygghet och landsbygden.

- Vården ska inte fungera som ett postkodlotteri där du drar vinstlotten bara om du bor på rätt ort. Vi har idag 150 000 personer som fått vänta olagligt länge på att få vård. Vi behöver skrota vårt förlegade vårdsystem som har 160 år på nacken och låta staten ta över ansvaret så att vi får jämlik vård i hela landet, säger Ebba och tillägger: - Sedan 2014, då vi kristdemokrater lämnade socialdepartementet, har köerna blivit mer än tre gånger så långa. Det är ett av våra främst vallöften: vi har vårdkapat köer förr och är redo att göra det igen.

KD lyfter landsbygden som en av sina absolut viktigaste frågor och talar ofta om det ”svenska hjärtlandet”. Vad menar ni med det egentligen?

- Vi menar de stora delar av landet som ofta glöms bort vid politiska beslut, förklarar Ebba och fortsätter: - Hjärtlandet är inte en semesterplats – det är en levande och företagsam del av Sverige. Målet för vår politik är det gemensamma bästa och det innebär att hela landet måste fungera! En del av vår ideologi, som all vår politik grundar sig på, är att beslut ska fattas på lägsta nivå och så nära den enskilda individen eller familjen, som det bara går. Det kallas för subsidiaritetsprincipen – om man nu vill ha nåt att Googla, skrattar Ebba. - Vi tror helt enkelt på människors möjligheter och rätt att styra över sig själva. Det dödliga skjutvapenvåldet har eskalerat i år. Fortsätter trenden kommer det att ske 68 skjutvapenmord i år. Jämfört med år 2011 så innebär det en fyrdubbling.

KD LYFTER LANDSBYGDEN SOM EN AV SINA ABSOLUT VIKTIGASTE FRÅGOR OCH TALAR OFTA OM DET ”SVENSKA HJÄRTLANDET

Ebba förklarar att det är inte är polisväsendet det är fel på, det är de som har kompetensen och viljan att pressa tillbaka gängbrottsligheten – det är däremot bristerna i den svenska rättspolitiken som utgör bromsklossen för att få tillbaka kontrollen och ge oss trygghet i våra bostadsområden. - Hösten 2019 gick rikspolischefen ut till alla partier med förslag på reformer som polisen ansåg sig behöva för att kunna klara av sitt uppdrag, men det var bara vi och Moderaterna som helt slöt upp bakom förslaget. De fyra rödgröna partierna V, S, MP och C förhandlade däremot bort punkt efter punkt.

Vi har över 450 000 studenter i Sverige. Hur vill KD forma tillvaron för dem efter valet i höst - hur vill ni till exempel höja kvaliteten i högre utbildning?

— Studentkårerna har en viktig roll i att identifiera kvalitetsbrister ur ett studentperspektiv och förmedla förbättringsförslag till lärosätena, så de bör stödjas. Vi tror också att mer attraktiva anställningsvillkor för forskare behövs för att säkra kompetenta högskolelärare.

Vad anser KD om studenters möjlighet att få sjukskriva sig på deltid med bibehållet studiemedel?

— Kristdemokraterna har inget sådant förslag men frågan kan utredas. Det är rimligt att studenter får möjlighet att studera trots deltidssjukskrivning.

Höja studiemedlet?

— Nej, däremot vill vi att fribeloppet ska slopas som en del i att stärka studenternas ekonomi. Med de krav som finns på studieresultat för att få behålla studiestödet ges studenten möjlighet att balansera studier och arbete utifrån sin egen kapacitet och livssituation i stället, säger Ebba och fortsätter:

— Grundläggande tänker vi så här: studenter som jobbar deltid ska belönas – inte straffas. Det ska löna sig att arbeta och studera samtidigt. Dessutom är det många som vill spara under den tid de pluggar, till exempel till den första egna bostaden.

Kristdemokraterna betonar gärna vikten av att komma in i arbete:

— Att komma ut i arbetslivet med en utbildning tidigt i livet är generellt sett något bra. Vi föreslår ett dubbelt jobbskatteavdrag som ska gälla för dem som tar en akademisk examen före sin 25-årsdag, säger Ebba och fortsätter: — Jobbskatteavdraget gäller då i två år efter examen.

Efter valet vill Kristdemokraterna se en nystart för Sverige, betonar Ebba. Med en ny regering och nytt ledarskap menar hon att det kommer vara möjligt att vända de negativa trenderna och sätta kurs mot ett Sverige som är bättre för alla.

TRE SNABBA MED EBBA

Måste man vara kristen för att rösta på KD?
Nej, KD är ett kristdemokratiskt parti, inte ett kristet parti. Vår idétradition kallas för kristdemokrati eftersom den bygger på kristna värderingar om allas lika värde, människans ofullkomlighet och att det finns rätt och fel. Men du får tro på vad du vill.

Är KD emot abort?
Nej, att vi vill förbjuda abort är verkligen en riktig myt som våra motståndare använder för att försöka skada oss. Svensk abortlagstiftning är bra och vi vill inte ändra den.

Vad har KD för politik för HBT+personer?
All vår politik är för HBT+personer också, för din sexuella läggning borde inte spela någon roll. Men mer specifikt behöver vi bekämpa de olikheter som finns inom BUP och sjukvården och som drabbar HBT+personer särskilt och kraftigt stärka polisens kapacitet att lösa hatbrott.

FAKTA

NAMN: Ebba Busch
ÅLDER: 35 år
FAMILJ: Barnen Birger och Elise
YRKE: Partiledare för KD, tidigare kommunalråd i Uppsala med ansvar för äldrefrågor.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla