Nöje > intervjuer

Keya: Jag var nog som alla andra, kanske lite "above average".

s

Han är killen som ser musiken som en terapiform med målet att inspirera andra. Kändisskapet som medföljer är bara ett plus i kanten för denna jordnära kille, det viktigaste är att han får göra sin röst hörd.

Av: Mimmi Johansson
Lästid: 6 minuter
21 Mar 2018

Vi har haft turen att träffa den svenska hiphop/rap - artisten Keya Turan. Ni har troligtvis inte missat hans stora hit “Leyla” - men nu är det dags för nytt albumsläpp!

Vem är Keya?

I samma ögonblick som vi skakar hand fylls jag av stor respekt. Keya utstrålar självsäkerhet och pondus men ger samtidigt ett väldigt godhjärtat intryck. Det är tydligt att killen har livserfarenhet och hunnit vara med om en del.

Namn: Keya Turan
Ålder: 25, snart 26 år
Ort: Född & uppvuxen i Husby.
Föräldrar från Turkiet och Kurdistan.
Grundskola: Engelska Skolan Norr.
Gymnasium: Frans Schartau och för tillfället
Högskolestudier: Stockholms universitet

foto:Art By Esse

foto:Art By Esse

Hej Keya! Så trevligt att träffa dig. Tänkte börja med att fråga lite om din skolgång, hur var den?

— Grundskolan gick jag på Engelska Skolan Norr på Valhallavägen och gymnasiet på Frans Schartau i Skanstull. Efter det har jag läst sociologi och pedagogik vid Stockholms universitet. Tog uppehåll ett tag eftersom jag gör en del saker på sidan om som tar tid men nu är jag tillbaks.

Hur var du i skolan?

— Jag var nog som alla andra, kanske lite “above average”. Jag hade koncentrationsproblem ibland men var inte någon stökig eller dålig elev.

Varför valde du att läsa just sociologi och pedagogik?

— Jag har tidigare jobbat en del socialt; på skola, med kommunikation, ungdomar och i liknande sammanhang. Det kändes naturligt för mig att fortsätta i den riktningen!

Bra och dåliga minnen från skolan?

— Min skolgång har överlag varit bra. Tiden på engelska skolan var väldigt speciell. Alla kände i princip varandra och våra lärare kom från hela världen. Vi kunde exempelvis ha någon från Mauritius i biologi eller bildkonst med en lärare från England …

Det här gjorde att vi alla kändes som en enda stor familj. Mer eller mindre all undervisning gick på engelska, jag har dock mest skrivit svenska låtar.
Sedan är man ju förstås lite tudelad i den åldern. Jag har känt i efterhand att vi lärde oss mycket där som är lättare att ta till sig nu, men som man kanske inte riktigt var redo för då.

Du släpper ditt nya album väldigt snart, berätta lite mer om det.

— Det är betydligt mer personligt och moget än tidigare album. Albumet är definitivt det bästa jag gjort hittills, det är mer nyanserat och ger en bra skildring av mig som individ. Jag har hunnit göra en hel del saker under de senaste två åren och gått igenom mycket. Jag har bland annat rest runt mycket i landet, varit med i tv och gjort saker som jag inte tänkt göra från början.

Musik för mig har alltid varit ett sätt att få uttrycka mig, skriva av känslorna och få dela min röst.

Det finns något som passar de flesta med andra ord?

— Ja, absolut. En del låtar är mer djupgående och allvarliga medan andra istället är roligare och innehåller mycket humor, melodi och sång.

Hur samlar du inspiration?

— Av det mesta faktiskt. Jag kan vakna en morgon och nynna på något, eller prata med en person varpå jag fastnar för ett ord. Sedan skriver jag ner det på min telefon och går kanske vidare med det.

Det låter som att du ständigt är på hugget?

— Ja verkligen, (skratt). Ibland lite för mycket, kan ha svårt att sova emellanåt.

Vad betyder musiken för dig?

— Musik för mig har alltid varit ett sätt att få uttrycka mig, skriva av känslorna och få dela min röst. Det är som en slags terapiform. Jag har gjort det så pass länge att det är en naturlig del av mig, mer en slags livsstil. Men sedan behöver musik inte alltid vara det djupaste och mest känslomässiga heller, det kan också “bara vara kul”.

Vi var unga, fria och hade inte så mycket förutom varandra och glädjen

Vi läste att du spelar basket också, gör du det fortfarande?

— När jag var yngre och som mest aktiv prioriterade jag det högt. Jag spelar fortfarande ibland men mest för nöjes skull. Idag hinner jag inte riktigt, har valt att lägga mer tid på skrivandet.

Om du skulle ge några råd till unga, vad skulle det vara?

1. Avsluta sådant du påbörjar. Försöker fortfarande lära mig det, ett tag var jag väldigt tankspridd och började på nya låtar mest hela tiden. Det blev svårt att gå tillbaks och återfinna den ursprungliga känslan i efterhand vilket ledde till att låten aldrig blev klar.
2. Ät och sov rätt!
3. Ge dig chansen att vila ibland och bara vara.
4. Lyssna på dina föräldrar, de har mycket erfarenhet eftersom de levt längre än dig. Men låt dem inte styra dig helt och hållet!
5. Vad du än vill göra, skriv ner det på ett papper för att göra allt mer konkret. Ställ dig frågan: vad prioriterar jag högst? Bryt sedan ner i delmål. Det är tufft om man går och kämpar med känslan att man inte kommer någonvart. Små delmål gör att man kan klappa sig på axeln under tiden!

Du har ju tidigare skriv en del låtar med Ken Ring. Har du något musikminne därifrån? Eller ett annat minne som betyder mycket för dig?

— Jag har många bra minnen men från olika typer av situationer. Det finns definitivt mycket att minnas från tiden med Ken. En av dem var då jag hade en spelning med Gee Dixon och Lutan Fyah. Vi var suveräna tillsammans och turnén var fantastisk. Att få vara med i tv och tolka Owe Thörnqvists låt var också riktigt roligt.

Men ett annat minne som är speciellt för mig är från tiden innan jag spelade musik på den nivån jag gör idag. Tillsammans med mina vänner från Husby satt vi trettio personer i en studio. Vi var unga, fria och hade inte så mycket förutom varandra och glädjen i och med musiken. När jag har en dålig period tänker jag tillbaks på det, vilket får mig att påminnas varför jag gör det här.

foto:Art By Esse

foto:Art By Esse

Har du några mål med musiken?

— Jag har absolut en del mål. Skulle jag bli nominerad för ett pris eller vinna något i det sammanhanget tackar jag såklart och ser det som en “blessing”. Men jag gör faktiskt musik för att jag genuint älskar det.
Musik är något jag alltid tyckt varit kul, förutom att dela med mig av mitt tankesätt som format mig vill jag sprida positiv glädje och dela med mig av min röst. Alla har nog en röst inombords, sedan får man fråga sig själv vad och hur man vill dela med sig av den.

Var hittar vi dig härnäst då?

— Albumet kommer ut 4:e maj. Förhoppningsvis ses vi i någon stad runt om i Sverige när vi är ute på turné! Vår förhoppning är att vi får åka runt bland olika skolor och ungdomsgårdar samtidigt. Jag har nämligen velat föreläsa väldigt länge. Jobbar tillsammans med andra inspirerande människor som sysslat på med idrott, produktion och låtskrivande. Tillsammans hade vi utgjort ett bra ”team”! Vi har även en hel del saker på gång som vi inte gått ut. Sedan vill vi såklart fortsätta växa och bli ännu bättre på det vi gör, så vi får ser var vi hamnar.

Då får vi önska dig lycka till. Jag är helt säker på att denna målmedvetna kille lyckas med vad han än tar sig an!

Instagram: Keyaturan
Youtube: Keya
Spotify: Keya

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla