cady
Nöje > musik

Klara - Först Sverige och sen världen

Kristofer Lönnå
Av: Tina Gardsten
Lästid: 5 minuter
18 Mar 2021

Klara Almström, eller KLARA som hennes artistnamn är, började uppträda redan som 10-åring och har sedan dess vunnit ett antal olika talangtävlingar. Hon går just nu på Rytmus, Åk 1 Estetiska programmet i Nacka i Stockholm. I januari fyllde hon 17 år och i sitt musikcv står bland mycket annat, RIX FM Festival, att hon samarbetat och släppt singlar tillsammans med Madison Mars, Joakim Lundell och Alex Skrindo.

”JAG VAR HELT SÄKER ATT DET VAR JUST ESTETPROGRAMMET JAG VILLE GÅ”

Klara, du har redan jättemycket erfarenhet trots att du är så ung – vad har tagit dig framåt? — Det är kärleken till musiken jag har ju alltid nästan så länge som jag kan komma ihåg alltid älskat att sjunga och stå på scen. Och ju mer jag fått tillfälle att stå på scen och med publik så har jag känt att det finns ingen bättre känsla. Första gången jag kände det väldigt starkt var när jag vann talangjakten i 4:an.

KLARA

Du jobbar för fullt på ditt artisteri vid sidan om skolan – hur går det?
— Det går faktiskt bra eftersom Rytmusgymnasiet där jag går, tillåter att vi alla som går där håller på med musik och med det utvecklas vi med det vi lär oss i skolan.

Hur valde du gymnasieprogram och skola?
— Jag var helt säker att det var just estetprogrammet jag ville gå. Visste att jag skulle hamna med likasinnade där eftersom alla brinner för musik och sång som går där. Det finns ju flera Rytmus gymnasier i Sverige, men jag bor ju i Stockholm så det kändes bäst att söka hit.

Hur ser en vanlig dag ut i skolan för dig?
— Träffar kompisarna och vi har förmodligen en musiklektion ihop och ämnen som notläsning, röstvård, gehör, lära sig stämmor och att samspela och jobba i grupp. Ja, dagen fortsätter så och förstås med alla vanliga ämnen. På rasterna lånar vi ofta ett rum som vi kan hålla till i och spelar då tillsammans. Vi hänger också många gånger kvar i skolan ända till kvällen för att vi har så kul och håller på med musiken ihop.

Vilken typ av elev är du?
Klara skrattar och berättar att hon alltid blivit anklagad av kompisarna för att vara en smörare.
—Men jag känner mig inte som en fjäskis, det är ju inget fel att vara trevlig tycker jag och vilja förstå det vi ska lära oss. Och helt klart är det väl bra att vara på god fot och anpassa sig med sina lärare.

Efter gymnasiet - vad tänker du göra då?
— Som det ser ut nu så kommer jag inte söka vidare till högskola. Många kanske siktar in sig på att läsa vid en musikhögskola men jag känner att jag vill börja jobba med musiken direkt efter studenten. Tänker att jag kan satsa senare om jag vill, jag är ju bara 19 år när jag går ut.

Om ett tag släpper du singeln, ”You Think You Know ” Berätta om den och vad den handlar om.
— Den fick jag faktiskt mig tilldelad, jag har inte varit med och skrivit den men den har fått låtit vänta lite på sig för att den ska passa mig ordentligt. Och tiden var rätt nu. Den handlar om relationer och när man känner att något inte är riktigt som man vill och att man förtjänar bättre av någon man är tillsammans med.

Bästa musikminne hittills?
— Oj, jag tycker ju att det är olika att sjunga en upptempo låt eller en ballad. Men när jag tänker och känner efter när det känns som bäst då är det när jag får vara på scen ihop med dansare. Det blir sådan otrolig energi man ger varandra och ihop med publiken. Men det var ju ett tag sedan nu på grund av pandemin.

Hur har det påverkat dig?
— Jag skulle ha varit ut som så många andra och spelat lite förra sommaren och även i skolan har vi ju märkt av att det varit väldigt annorlunda. Vi uppträder inte lika mycket, men de ser till att vi kan jobba och uppträda med varandra i mindre grupper så jag tycker skolan har löst det väldigt bra.

När vi frågar Klara om hennes ultimata musikdröm, kommer svaret blixtsnabbt.
— Att sälja ut Madison Square Garden, och ja då kan jag nog helt klart leva på musiken om jag lyckas med det. Det kan tyckas att det är ett högt och för stort mål men man måste tro på sig själv. Jag har aldrig tänkt något annat än att det alltid ska gå bra med det jag gör, och faktiskt så är det säkert en del i varför det går bra för mig. Tankesättet är så viktigt när man ska göra något på egen hand. Du måste bara gå in med tanken att det ska bli skitbra.

KLARA

Förebilder:
— Gillar jättemycket den brittiska artisten An-Mari och förstås så är Zara Larsson en som inspirerat mig mycket.

Några korta med Klara
Kött eller vego: Vego
Dans eller sång: Sång
Hav eller skog: Havet
Flyg eller tåg: Tåg
Kväll eller morgon: Morgon
Sjunga på engelska/svenska: Engelska

Klara
Ålder: 17 år
Familj: Mamma, pappa lillebror
Bor: Stockholm
Förhållande: Ja, pojkvän

“LÅTEN HANDLAR OM ATT MAN ÄR TILLSAMMANS MED NÅGON SOM MAN BÖRJAR BLI SJUUUKT TRÖTT PÅ!”

Mer av Klara:
Podden Tonårsliv: En podd för tonåringar av tonåringar. Lyssna på Adrian & Klara - Tonårsliv! Artisten och skådespelaren Adrian Macéus och Klara Almström pratar om frågor som rör tonårslivet. Ett nytt avsnitt släpps varannan fredag.

“You Think You Know ”.
Nu är det dags för Klara att snart släppa sin första egna singel ”You Think You Know ”. Låten handlar om att man är tillsammans med någon som man börjar bli sjuuukt trött på! Personen som är ute hela nätterna och bryr sig inte om en, lovar förbättring, men inget händer. Men med den här låten tar man steget och säger ifrån, jag klarar mig SÅ bra utan dig – You think you know (but you don’t).

Läs även: Mollie Minott - Superbegåvning med håll-käften-karisma

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla