Nöje > livsstil

Klassiska filmer som får oss att gilla skola lite mer

När man tänker på filmer och skolor så tror jag de flesta tänker på de typiska high school eller college filmerna. Filmer som utspelar sig i och omkring skolan baseras oftast på kärleksdrama bland eleverna eller annan drama mellan de olika karaktärerna.

Av: Ellinor Westin
Lästid: 3 minuter
25 Jul 2018
Ben Affleck och Matt Damon vann en Oscar för sitt originalmanus till Good Will Hunting. Foto: Bustle

Vissa filmer framställer skolan som något positivt medan andra framställer det som helvetet på jorden. Men ingen av de typiska skolfilmerna inspirerar iallafall mig att känna mer motivation att gå till skolan.

Men det finns undantag, här nedan listas tre av dessa filmer. Alla kan fungera som inspiration till skolan och ens studier, filmerna kan även inge hopp och motivera en till att kämpa på.

Good will hunting

I Good Will Hunting får man se hur en otroligt smart kille med namnet Will blir upptäckt av en lärare och efter att ha hamnat i knipa får han hjälp av denne lärare. Han blir tvungen att gå i terapi, men genom sin förmåga att kontrollera sig själv så ser han till att det inte finns någon terapeut som vill fortsätta jobba med honom. Läraren som vill hjälpa Will hittar tillslut en lösning och man får genom Wills terapi reda på mer om honom och hur han väljer att hantera det som händer i hans liv. Filmen visar på att allt är möjligt och vikten i att ha någon som tror på en.

Freedom writers

Denna film handlar om en lärare som tar sig an en stökig klass på en skola där de flesta eleverna har dåliga betyg och ingen riktigt bryr sig. Som ny lärare på skolan hoppas hon kunna ändra sina elevers syn på skolan och få dem att visa sina potentialer. Under filmen får man följa läraren och hennes motgångar och framgångar med sin klass. Filmen inspirerar såväl lärare som elever till att det finns hopp och att alla har en talang det gäller bara att hitta den.

Döda poeters sällskap

I denna film så kommer en lärare till en strikt privatskola för att undervisa i engelska. Skolan tror på stenhård disciplin och eleverna har tydliga regler de ska följa. Den nya engelska läraren har dock en friare syn och vill lära sina elever att fånga dagen och vara lite mer fria.

Eleverna älskar den nya läraren medan de gamla lärarna inte är förtjusta i det odisciplinerade lärosättet som den nya läraren använder. Den nya läraren förespråkar att man går sin egna väg och att man kan hitta skönheten i livet genom poesi. Filmen visar på kontraster i skolans värld och ger en inblick i att livet inte alltid behöver vara svart och vitt. Disciplin kan ibland vara nödvändigt även om det inte ska betyda att alla formas efter samma mall. Filmens engelska titel är Dead Poets Society.

Dessa filmer ger dig motivation att plugga

Titta på ovanstående filmer och låt dig bli inspirerad till att utbilda dig och göra det bästa av den tid du har i skolan. Skolan är ett bra tillfälle för en att hitta sin talang, att hitta någon som tror på en och att skapa den person som man vill vara. Sen, om det skulle vara så att man har slutat skolan och känner sig stressad över att man inte lyckats med ovan nämnda saker så finns det tid i livet till att göra det.

Avslutningsvis: när jag frågade redaktionen om vilken som var den bästa “utbildningsfilmen” fick jag lite torrt svaret, The Faculty. Någon stämde in, “bra rulle, så borde kidsen utbildas”. För min del skulle jag nog säga att det är en av de sämre. Vad tycker ni?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla