Nöje > livsstil

Klassiska High School serier att se om!

Pixabay

Vill du hitta någon ny serie att kolla på i pluggpauserna alternativt efter gasquen, nationen eller kravallen? Vi alla behöver eskapism från studentlitteraturen och dokumenten. Här kommer några tips på några High school serier som du måste ha sett någon gång i ditt liv.

Av: Linnéa Engström
Lästid: 4 minuter
7 Okt 2018

Vilka är de bästa tv-serierna genom tiderna? Det är en svår fråga med en ännu tuffare konkurrens. Du kanske tycker att du har sett de flesta, eller känner att du har svårt att engagera dig i dem som du ser för tillfället. Jagar du efter några som du kan plöja i höstmörkret? Här listas tips på fantastiska serier utan inbördes ordning som du definitivt kommer att kunna relatera till.

1. Freaks and Geeks

En realistisk skildring av Lindsays och hennes bror Sams High School- tid. Hon gör en helomvändning från att vara en riktig mattenörd till att börja hänga med skolans coola ”freaks”, medan Sam är kvar i “geek” stadiet. I denna serie kan du se skådespelare som Linda Cardellini, James Franco, Busy Phillips och Jason Segel. Det var alltså här de gjorde några av sina första roller.

2. My So-Called Life

Det här är en riktig kultserie med en rödhårig Claire Danes (spelar Carrie i Homeland) i huvudrollen. Tyvärr finns det bara en säsong av denna guldklimp. Det hade varit roligt med en till säsong och vem hade tackat nej till att se mer av Jordan Catalano? (en ung Jared Leto). Å andra sidan om serien hade haft en till säsong kanske den som helhet inte hade haft samma höga kvalitet som den har idag. Uppföljare har en tendens att göra en besviken.

3. Friday Night Lights

I staden Dillon, Texas är det fotbollslaget Dillon Panthers som står i centrum och den nya tränaren Eric Taylor. Allt inleds med att outsidern Matt Saracen får överta den populära quarterbacken Jason Streets plats i laget. En stark realistisk serie med hjärta och karaktär som verkligen berör.

4. Gossip Girl

Ingen har väl kunnat missa denna, med unga rika Upper East Siders i fokus, ja med undantag för Brooklynborna. Här får du följa Serena och Blairs upptåg, deras beundrare och en viss gossip girl som ständigt är på jakt efter att avslöja deras största hemligheter för hela Manhattan. De tidiga säsongerna, när de fortfarande går på High school är särskilt beroendeframkallande. Ett tips är att inte börja titta på denna mitt i tentaplugget.

5. The O.C.

Likt Gossip Girl fokuserar denna serie också en del på klasskillnaderna, men här får vi följa den mindre lyckligt lottade Ryan Atwoods intåg i de rika ungdomarnas liv i Newport Beach, Kalifornien istället. Det här är såväl som Gossip Girl också Josh Schwartz verk, så i det avseendet kan O.C. ses som en föregångare. California av Phantom Planet ligger fortfarande i toppen som en av de bästa introlåtarna.

6. One Tree Hill

Lucas och Nathan, två halvbröder, bittra rivaler och till råga på allt är båda stjärnor i skolans basketlag. Serien skildrar bröderna och deras vänners liv i form av kärlekstrianglar, basketboll, drogproblem och frånvarande föräldrar. Här finns det många säsonger att plöja, de tidigare är särskilt bra.

7. Gilmore Girls

Det här är en serie om en mor och dotter, Lorelai och Rory som dessutom är bästa vänner. Historien inleds med att Rory blir antagen till Chilton, ett high school för den akademiska eliten. De bor i småstaden Stars Hollow, där det alltid händer något. Från 24-timmars dansmaraton till snögubbetävlingar. De pratar hur snabbt som helst, dricker hinkvis med kaffe och lever på take-out-food.

8. Veronica Mars

Veronica Mars är en coolare och mer modern Kitty Drew som bor i den fiktiva staden Neptune, och extraknäcker som privatdetektiv på sin pappas firma, samtidigt som hon försöker ta reda på vem som mördade hennes bästa vän Lily Kane. Nyligen avslöjades det dessutom att det ska komma en till säsong av Veronica Mars på Hulu, så fantastiskt.

9. Beverly Hills 90210

En klassiker som handlar om tvillingarna Brandon och Brenda som flyttar från Minnesota till Beverly Hills. Den tar upp seriösa och viktiga ämnen från ungdomarnas perspektiv, som rasism, homofobi, graviditet och ätstörningar. När du ser serien nu, syns det hur mycket av 90-tals modet som återigen har blivit fashion. Stora flanellskjortor, runda solbrillor, boyfriend jeans med hög midja och tröjan istoppad i byxorna. Chokers och crop tops? Det var inne då också.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla