Nöje > livsstil

Klimatstäda med dessa 5 tips!

.
Av: Genevieve
Lästid: 3 minuter
21 Feb 2019

Tycker du det är tråkigt att städa? Då har vi goda nyheter – det är ingen höjdare för klimatet heller! Rengöringsprodukter innehåller läskigt mycket kemikalier, och kommer ofta i formen av en plastflaska eller annan plastförpackning. Alla därute med ett konto på sociala medier har nog sett bilder på stränder nedskräpade med plast (och strandsatta marina djur som fått i sig det), så plast fyller i alla fall mig med en dålig smak i munnen. Här listar vi några enkla knep hur du kan städa klimatsmart. Ingen egen bostad att städa än? Läs artikeln “Sugen på egen bostad?”.

1. Byt ut kemikalierna mot miljövänliga vardagsingredienser

Syror som salpetersyra och fosforsyra återfinns ofta i rengöringsmedel och är varken bra för hälsan eller miljön. Detta kan du enkelt byta ut med en harmlös råvara såsom citron. Citron är effektivt för att få bort dålig lukt i kylskåpet eller mikrovågsugnen, och även bra för att få bort smuts och kalkavlagringar, t.ex. kan du skrubba med en citronhalva i badkaret.

Bikarbonat kan ersätta farliga, frätande alkalier såsom natriumhydroxid och kaliumhydroxid. Du kan t.ex. blanda vatten och bikarbonat för att rengöra ugnen. Du kan även gnida bikarbonat på textiler för att få bort unken lukt. Det är bara att dammsuga bort efteråt! För de mest envisa fläckarna, t.ex. fläckar på spisplattor, kan du blanda bikarbonatet med ättika, som även är bakteriedödande. Ättika är även perfekt att torka av kylskåpet med, eftersom det är effektivt mot dålig lukt.

Nu till sista ingrediensen – vitvinsvinäger! Denna kraftiga ingrediens är effektiv mot fettfläckar, och passar därför bra att tvätta dina fönster och speglar med.

2. Luras inte av påhittiga slogans

Vi vet att något som ”BAM - smutsen är väck!” absolut lockar när du står i ICA-affären efter en lång dag på jobbet, men det är en säljgrej och absolut inte nödvändigt när du ska skrubba bort en fläck på köksbänken. Undvik att krångla till det – grönsåpa funkar alldeles utmärkt för de flesta fläcksituationer, och personligen tycker jag bilden av skärgården på grönsåpa-flaskan lockar mer än en tecknad man som kallar sig själv Mr. Muscle.

3. Gör din egen sprayblandning hemma

Istället för att köpa en rengöringsflaska i affären med ingredienser du inte ens kan uttala så kan du faktiskt blanda ihop något hemma! Blanda exempelvis grönsåpa, citronsaft och vatten och ställ flaskan i badrummet för att rengöra toalett och kakel.

4. Använd inte papper!

Tygtrasor kan du tvätta om och om igen och på så sätt sparar du både pengar och plats i din papperskorg, plus – vem gillar känslan av blött papper? Ryser

5. Återvinn återvinn återvinn!

Vi förstår, du har hört detta förr – men bara för att det är VIKTIGT. Det tar naturen ca 400 år att bryta ner plast, och vem vet hur många oskyldiga marina däggdjur det hinner drabba innan dess? Ta dig den extra tiden och gå till återvinningsstationen och sortera dina plast- och glasartiklar. Försök även att så ofta som möjligt köpa glasförpackningar, vilket är mer skonsamt för miljön!

Så, fem tips på hur du kan städa smartare! Och om detta verkar som för mycket tjohej… ja då får du väl låta bli att städa. För miljön, eller hur?

Ifall du tvärtom känner att du vill göra mer så kika in artikeln “4 förändringar som faktiskt förändrar ditt CO2-utsläpp”.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla