Nöje > livsstil

Konditionsträning - Bromsar hjärnas åldrande

Träna för dig och din kropps skull..

Under det två senaste veckorna har vi gått igenom fördelar med att träna. Både när det kommer till styrketräning och yoga. Men varför ska man träna konditionsträning? Vad har konditionsträning för fördelar?

Av: Redaktionen
Lästid: 1 minut
24 Okt 2017

Visste ni att det som springer regelbundet och håller igång kroppen bromsar hjärnans åldrande. Man säger att hjärnan börjar åldras från ungefär 20 års ålder. Vi förlorar hjärnceller och den minskar i volym. Men genom att fysiskt aktivera sig bromsas denna process. Forskning visar att den troligen även kan vändas! Att vi istället för att förlora hjärnceller kontinuerligt kan nyskapa hjärnceller genom att träna.

Men det är inte bara hjärnan som håller sig ung utav konditionsträning, utav även lungorna. Genom fysisk aktivitet förbättras våra lungfunktionen. Det beror bland annat på att de små blodkärlen runt lungblåsorna ökar då syreförbrukningen förhöjs. Det som aktivt tränar kondition så som löpare har generellt bättre lungkapacitet än otränade individer. Samt att risken för att få broskskador minskar.

Det sägs att de som springer regelbundet stabiliserar sin insulinutsöndring. Vilket betyder att risken för diabetes typ 2 minskar. Ett stabilt blodsocker gör också så att omotiverade hungerskänslor avtar.

Så vad kan vi dra för slutsats utav allt detta? Jo! Att träning är viktigt, både för psyket och för kroppen. Det behöver inte vara avancerad träning men att röra på sig gör gott för. Ta vara på det sista fina höstdagarna nu och träna utomhus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla