Nöje > intervjuer

Lisa Anckarman - "Influencer är jag i allt jag gör"

Text: Tina Gardsten. Foto: Michael “Mike” Berglund / Lisa Anckarman 
Av: ´Tina Gardsten
Lästid: 10 minuter
24 Jan 2018

Hej Lisa, önskar dig först och främst ett gott nytt år, en god fortsättning på 2018. 2017 var ju ett superår för dig, berätta vad du gjorde?

— Åh, tack! Ja, det är nästan så jag inte förstår det själv. När allt hände var jag så mitt uppe i det så det är svårt att se sig själv utifrån. Nu såhär i efterhand så är jag både pirrig inför framtiden och jättestolt över allt jag åstadkommit under 2017. Jag skulle inte vilja säga att jag jobbat hårdare i år än vad jag gjort andra år. Jag strävar alltid efter att komma så långt som möjligt och utveckla situationen jag är i. Men detta året blev ett skördeår efter några år av plantering, så att säga.

Foto: Michael “Mike” Berglund/Lisa anckarman

Foto: Michael “Mike” Berglund/Lisa Anckarman

Lisa Anckarman

Ålder: 28 år
Familj: pojkvännen Mike, mamma, pappa, två 
småsystrar och en lillebror 
Bor i: Uppsala
Gymnasieprogram/skola Media - Exponering & Utställningsdesign på GUC

— I år har jag bland annat, släppt två egendesignade klädkollektioner tillsammans med MadLady.se, vunnit modelltävlingen #FaceOfRebeccaStella för @Rebeccastellathebrand, varit huvudperson i Milwins musikvideo ”Follow your heart”, varit konferencier för Uppsalas största gala ”Uppsala Awards”, gjort en modellkampanj med Frilans Finans som suttit uppe i alla Stockholms tunnelbanestationer, blivit modell för Hunkemöller och plåtat över hela Europa, fått det årliga priset ”Profilstarkast i Uppsala under 30 år”, spelat in reklamfilm för Ur & Penn och Ideal of Sweden, blivit inbjuden på lunch av Prins Daniel när han var på besök i Uppsala, åkt på Way out West med Wrangler på modelljobb, turnerat med Svenska Hjältar mot näthat, blivit ambassadör för XIDE, tagit körkort och äntligen startat bolaget Lisa Anckarman AB.

Du är en influencer, fd bloggare, Youtuber, designer, vad är det du sysslar mest med egentligen?

— Jag gör exakt det jag tycker är kul och det som inspirerar mig. Därför kan det variera stort vad jag gör för dagen. Men det som binder samman allt är min stora drivkraft att inspirera. Så influencer är jag nog i allt jag gör - även om jag är konferencier, vloggar om min dag eller snapchatar min outfit. Om någon som inte förstår influenceryrket frågar mig vad jag sysslar med så brukar jag beskriva det som att jag har en reklambyrå där jag utvecklar marknadsföringsupplägg, fotar, filmar, redigerar, sminkar, stylar, producerar och publicerar själv. Det är ett otroligt kreativt och fritt yrke som jag är väldigt glad att ha skapat för mig själv.

Du har turnerat med Svenska Hjältar mot näthat. Hur var det?

— Ja! Det var så himla kul! Jag och en kvinna som heter Katri Lindgren startade upp Skapa Skillnad podden tillsammans med Madeleine Bitici, Caroline Roxy och Kissie. Den blev snabbt en av de populäraste poddarna i Sverige och vi blev därför inbjudna att turnera med Mark Levengood och Svenska Hjältar. Det var fantastiskt givande men även väldigt kämpigt. Jag delade med mig av mina erfarenheter för tusentals ungdomar och efter varje föredrag kom det fram personer som grät och berättade om sina familje- och skolsituationer. Om mobbing och självmordstankar.

“Det viktiga är att tänka ur ett företagsperspektiv. Vad vill de se för siffror från dig för att kunna säga ja till ett samarbete? Vad kan du erbjuda dem som andra inte kan? Var kreativ och lite våghalsig så löser sig allt!”

Du har själv varit utsatt, hur har det påverkat dig?

— Ja. Jag tror knappt det är någon som arbetar på nätet som inte varit utsatt för näthat. Det är allt från att folk skriver att jag är osnygg till att jag är dålig på det jag gör. Den värsta upplevelsen var efter att jag deltagit i Top Model Sverige 2014, och det fanns ett helt Flashback-forum om mig där det ifrågasatte mitt deltagande och även huruvida jag var född som kvinna eller ej. Det skrevs saker som ”Hon är så ful så jag vill kräkas på henne”. Det var min första kontakt med näthat och även den värsta. Jag fällde mina första tårar pga näthat inne i ett mörkt flickrum för att några få människor valde att öppet trakassera mig på nätet framför mina ögon.

Är det många som skriver och berättar om sin historia när det gäller just mobbning och bli trakasserad på nätet?

— Det är mer från ”riktiga” livssituationer i så fall. Om hur de har det hemma eller hur svårt det är att skaffa en riktig kompis. Jag svarar på allt och ibland kan jag hitta mig själv mitt i natten skrivandes långa svar med tips. Jag har nog ganska svårt att veta när det är nog! För jag vill hjälpa alla - och det går tyvärr inte.

Har du några tips på hur man kan hantera nätat?

— Jag kör fullt ut på ”Kill them with kindness”. Jag är inte intresserad av att tjafsa emot över internet. Jag börjar alltid med att ta ett djup andetag, tänka mig hur jag skulle reagera om någon kom fram och sa detta till mig i verkligheten och sedan skriver jag något i stil med ”Hej! Vad tråkigt att du känner att du måste skriva en sådan sak till mig idag. Jag hoppas att du mår bättre imorgon. Kram.” Det stoppar i de flesta fall upp de elaka kommentarerna från den personen vilket är skönt. Dessutom önskar jag personer som skriver elakheter lycka, tänk vad hemskt det måste vara att ha så mycket mörker i sig.

Foto: Michael “Mike” Berglund/Lisa anckarman

Foto:Michael “Mike” Berglund/Lisa Anckarman

Försörjer du dig helt på att vara Youtuber?

— Inte bara på Youtube. Men på att vara influencer och modell - absolut!  Alla jobb tillsammans ger mig en bra heltidslön. Det finns en youtube video om hur mycket jag tjänar, för den som är nyfiken.

Hur många följare behöver man för att kunna leva på det?

— Det handlar inte om följarantalet utan om hur nischad och dedikerad du är och även hur köpstarka följare du har. Redan när jag hade runt 25 000 följare på Instagram arbetade jag endast som influencer. Jag antar att jag får tacka mitt business mind och lätthet till kontaktskapande för det.  Det viktiga är att tänka ur ett företagsperspektiv. Vad vill de se för siffror från dig för att kunna säga ja till ett samarbete? Vad kan du erbjuda dem som andra inte kan? Var kreativ och lite våghalsig så löser sig allt!

Smink och kläder är en del av din vardag – och i somras släppte du en kollektion ihop med MadLady och vissa plagg sålde slut på så lite som 20 minuter. Berätta!

— Det är absolut bland de lyckligaste minnena från året som var. Hela hemsidan kraschade för att så många ville handla vid släppet. Det var så häftigt och ett så fint kvitto på att jag gjort rätt efter allt slit.  Även om jag haft en del som följt mig under några år så är det är så svårt att ta in att andra vill köpa kläder som jag suttit hemma i soffan och skissat fram över en kopp kaffe. När storlekarna tog slut en efter en så kände jag minst sagt att jag levde! Otrolig känsla!

“Girlpower för mig är modet att våga stå upp för våra rättigheter.”

Berätta om hur samarbetet startade och hur det går till när du är med och formar kollektionerna. Hur mycket påverkar du själv?

— MadLady kom med idén över Skype om att jag skulle göra några fåtal plagg som jag sedan utökade till en hel kollektion med lite designförslag och övertalnings-tjatande. Jag skissar allt från grunden (jag är långt ifrån bra på att rita) och bollar sedan med MadLady om vilka färger de tror på och andra saker de har att tillägga om designen jag skapat. Jag har väldigt fria tyglar när vi jobbar vilket är en förutsättning för att jag ska hitta kreativitet och lust. I det stora hela har jag fått göra i princip det jag velat och det har varit en dröm som gått i uppfyllelse. Att se mitt namn på lappen i nacken var det häftigaste, haha! Då blev det liksom på riktigt. Madlady X Lisa Anckarman.

Det står equality, respect och flera andra slagord på flera av kläderna -  vad betyder de för er och vad ska de uttrycka i kläderna?

— Jag kämpar varje dag för att unga kvinnor ska hitta styrka och mod i sig själva. Att våga säga nej, att våga säga ja och att säga det högt. Jag har själv aldrig haft svårt att säga ifrån eller att ta plats men alltid sett kvinnor runt mig som fått förminska sig själva för att män tar större plats. Vetskapen om detta ger mig glöd att kämpa varje dag för att inspirera och motivera till en mer jämlik framtid! Att orden hamnade på kläderna var en självklarhet både för mig och Madlady - som står för samma sak.

Vad är girlpower för dig?

— Girlpower för mig är modet att våga stå upp för våra rättigheter. Allt från lika lön till att ingen ska säga till mig att jag är sämre än killarna på Beer pong när vi har förfest. För vi tjejer är inte sämre, vi har bara lärt oss att tro det.

Du är bland annat konferencier, sminkös, dansare, designer modell, pr-konsult. Vad har du för utbildning?

— The best school is the school in life. Nejdå, men lite så har det faktiskt varit för mig. Att våga säga ja till jobb jag egentligen inte har hanterat har banat vägen mot en ljus framtid för mig.  Jag minns när jag var 20år och precis gått ut Face makeup school (yes, en sminkutbildning har jag) och fick en förfrågan av Wella att både sminka och göra hår på deras stora modevisning på Annexet. Jag sa ”Ja!” trots att jag inte kunde någonting om hår mer än ett gediget intresse. Jag får då i uppgift att göra 60-tals hår och smink på modellerna varpå jag låser in mig på toaletten och youtubar hur jag ska göra. Och vet du vad? Det blev så otroligt lyckat! För jag gav mig sjutton på att jag skulle klara det!

Foto: Michael “Mike” Berglund/Lisa anckarman

Foto:Michael “Mike” Berglund/Lisa Anckarman

Du är i princip född entreprenör kan man säga och alltid uppmuntrats av din familj att göra de du tror på – var ser du dig själv om 5 år?

— Ja, precis. Jag är väldigt noga med att ge mina föräldrar cred för vem jag blivit och framförallt för det mod de planterat i mig. De lärde mig tidigt att lita på min egen magkänsla, att våga satsa på det som ger mig energi och att det inte är farligt att misslyckas. Dessa tre faktorer har varit extremt viktiga i min karriär och är det såklart än idag. När det gäller framtiden så har jag väldigt svårt att svara på den frågan då jag ytterst sällan lägger energi på att tänka på framtiden och istället njuter av nuet. Men om jag verkligen försöker sätta mig in i hur det ser ut för mig om fem år fram, 33 år gammal är jag då, så ser jag en stor lägenhet full av klädkollektioner jag gjort, massor av skratt med vänner över goda rödviner, resor runt hela jorden och kanske till och med en bebis. Vem vet?
Jag är i vilket fall som helst inte orolig.

Nu har du spenderat en tid i Thailand där din familj bor en del av året, var skulle du helst bo om du skulle lämna Sverige?

— Ja, nu har jag varit i Thailand i 6 veckor och börjar faktiskt längta hem. Jag är en person som älskar trygghet och hemmet. Umgänge med vänner och familj är min prio ett för välmående och därför älskar jag Sverige och Uppsala. Jag är inte intresserad av att flytta permanent utan reser hellre en längre tid. Men om jag måste välja ett ställe att flytta till så tar jag nog Miami eller LA. Jag uppskattar variationen, kulturen och friheten som erbjuds. Dessutom är det fotovänligt i varje hörn vilket är ett plus eftersom det är fotodags 247 i mitt liv.

Lisas bästa Thailand tips

1. MBK i Bangkok. Det är ett stort köpcentrum där det finns både fina butiker, prisvärda skönhetssalonger, en hel våning med Thai-marknad och en sådan där klassisk sushirestaurant med ett band som åker runt som man får plocka ifrån!

2. Fullmoon Party på Koh Phangan. Detta är onekligen för den som älskar hålligång hela natten. Förbered dig på en berg-och-dalbana av 100% fest, neonfärger och hög musik som känns i hela kroppen.

3. Koh Lanta. En ö utanför Kabi. Här finns paradisstränder, fantastiska Thai-rätter för 15kr och rolig marknadshopping!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla