cady
Nöje > intervjuer

Mathilda & Andrea

.
Av: Tina Gardsten
Lästid: 7 minuter
21 Okt 2018

Kanske känner du igen deras ansikten? Om inte, känner du nog igen deras röster. Mathilda och Andrea är bästa vännerna som driver en av Sveriges största podcast för unga kvinnor.

Kärlek, vänskap, sex, pengar, feminism och framtiden är alltid återkommande ämnen.

På Kunskap & Framtid mässan 24 november klockan 14.30 livepoodar de båda och då blir temat ”att våga misslyckas”

Vi pratar med Mathilda som är den ena halvan av poddsuccén Mathilda och Andrea.

Misslyckanden kan låta värre än det är, men vad relaterar du till själv?

– Ja, sanningen är ju att jag ju bara är 21 år och ännu inte varit med om några smärtsamma misslyckanden, peppar, peppar kanske jag ska säga.

Men en grej som jag minns tydligt och kan knyta an till är när jag skulle börja gymnasiet. Jag började i en skola där jag inte kände någon, vilket var skitjobbigt och jag kände mig väldigt obekväm.

Det kändes aldrig helt rätt och jag brottades hela tiden med tanken på att sluta.

Efter två månader in i terminen bytte jag ändå till en ny skola. Jag var tveksam för det innebar ju ett misslyckande bara att sluta och sen visste jag ju inte hur det skulle vara i nästa skola, jag skulle ju vara ny där också.

Men jag vågade, det blev väldigt lyckat och det var där jag träffade Andrea, vi gick i samma klass.

mathilda-andrea-podd

Hur startade er vänskap?

– Det gick snabbt, inte heller Andrea hade funnit sin plats i något gäng, jag hittade en ingång att prata med henne då jag hade koll på hennes blogg, skrattar Mathilda.

Tjena, jag ska börja i din klass, vad är koden till entrén?

– Och sedan dess har mycket hänt, vi startade podden som var ett ganska nytt forum då, den växte organiskt och vi blev stora för det var så få som poddade då.

Och nu fem år senare är ni en succé. Vad är det som gör att ni har så många som lyssnar och gillar er?

– Vi pratar mest om var vi är i livet, förut var det mycket skolan och fram till att vi tog studenten, tog körkort, blev ihop med första killen, skaffade nya killar.

Vi pratar fortfarande om var vi är i livet. Jag pluggar till exempel och Andrea är involverad i det hon gjort länge med sociala medier.

Vad innebär det då lyckas respektive att misslyckas?

– För mig och Andrea känns det som att det man definierar att vara lyckad med framgång -  det är rätt oviktigt och det är något som har förändrats för oss.

Förut var ”framgång” kopplat till jobb och karriär. Nu är det helt andra tankebanor.

Som vad?

– Som vad vi vill göra som inte stressar tillvaron för mycket, sättet att bo på till exempel känns viktigt.

Framtiden, hur ser den ut?

– Jag kan helt klart tänka mig att flytta från Stockholm, känner inte alls för att jag måste bo mitt i city och ha nära till ”allt”, helst ha en trädgård där jag kan odla.

Jag vill kunna gå ut på min veranda och ta min egen basilika – haha, jag känner mig som en 40-åring. Men allvarligt det är fler med mig som känner så här, vår generation har höga krav på sig och känner sig pressade.

Men man får inte vara rädd för att bryta normen., vad det än gäller.

Men kanske kan ni känna just så för att ni redan ha gjort en slags ”karriär, och varit i det som många önskar?

– Ja helt sant, kanske lätt för oss att säga och därför vi kommit fram till att det inte är allt att vara ubertrendig och att det finns andra värden.

Jag själv till exempel, jag bor i en förort till Stockholm och pluggar med allt vad det innebär och min vardag är inte speciellt glammig.

Tror vi också förmedlat under dessa år och gjort det tydlig att vi inte bara är på ytan o skrapar.

Hur ser ni på feminism?

– VI tar inte någon politisk ståndpunkt.

Däremot cirka 10 månader innan hela #metoo rörelsen drog igång, tog vi fram informationen att var femte kvinna som blivit utsatt för sexuella övergrepp får enormt lite gehör vid en anmälan. Vi tog upp det i podden och tänkte inte på att det skulle röra om så mycket – efter en timme hade det rasat in över 150 mail!

Så ja absolut, detta är ett betydligt större problem än vad vi någonsin kunnat ana och vi tog in sakkunniga som Linnéa Classon som har Instagramkontot #Assholesonline, där hon synliggör sexuella trakasserier och näthat, och bemöter kränkningar med humor. Även Katarina Wennstam, debattör, författare och journalist var med oss som sakkunnig.

Vad är viktigt att få till stånd?

– Det handlar om att få saker på lika villkor, vi vill uppmuntra kvinnor att ta plats och våga hjälpa varandra.

Det är viktigt att känna en gemensamhet och visa på en sorts solidaritet.

mathila-andrea-kunskap-framtid

Livepodden på mässan – vad blir det där?

– Det blir en del om att det inte är världens grej att ”misslyckas”Den så kallade 20-års krisen och tiden efter studenten.

Själv kände jag ett sorts behov av att bli vuxen snabbt och jag flyttade hemifrån för snabbt insåg jag.

Helt enkelt på grund av ett vilt desperat i att bli vuxen, andra drog till Asien och jag tyckte jag gjorde ingenting.

Men man hittar sin väg, det är först efteråt med facit i hand man förstår att det som inte kanske var helt rätt från början, är det som gör att man fattar rätt beslut senare.

Mathilda och Andreas fem tips på tänket efter studenten.

1. Du förtjänar ett break. Ett, två eller tre sabbatsår är inget misslyckande, för många (inklusive mig själv) kan det vara det bästa beslutet någonsin. Ha inte ångest över att du känner dig mindre produktiv än under skolåren, du förtjänar verkligen att bara ta det lugnt. Låt ingen försöka intala dig något annat!

2. Ett “skitjobb” är inte skitjobb. Efter studenten är det många som söker sig till serviceyrken som sällan kräver eftergymnasial utbildning. Jag jobbade till exempel i en delikatessdisk i en stor mataffär. Ett servicejobb innebär ofta obekväma tider och utmanande kunder vilket kanske inte låter som en drömmig tillvaro, men underskatta inte dessa jobb! Här kan du ofta tjäna bra med pengar som du i sin tur kan spara undan till bra och roliga saker, du lär dig mycket och jobbar ofta med många jämnåriga.

3. Det är okej att inte veta om/vad/när du vill plugga. Får du frågan av någon i din närhet så vill du gärna vill ha ett rakt och tydligt svar, men det är helt okej att inte veta! Jag brukar tänka att det såg annorlunda ut på våra föräldrars tid, de hade inte lika många valmöjligheter som oss. Vill du läsa vidare idag så finns det oändligt många vägar att gå, detsamma gäller också om man väljer att inte läsa vidare.

4. Lyssna på dig själv. Varning för klyscha! Men det här är så oerhört viktigt. Ta inget beslut om det inte är för din egen skull. Börja inte plugga, ta ett jobb, flytta eller stanna kvar hemma för någon annans skull.

5. Det är aldrig förgäves att plugga. Det finns en hel djungel med olika utbildningar och fristående kurser att välja bland. Det är såklart inte lätt att veta vad som är rätt och vad du kommer tycka är roligt. Det kan mycket väl vara så att du hoppar av en utbildning eller känner dig besviken efter att ha avslutat en kurs. Se inte detta som ett misslyckande, utan som ett steg närmare det du vill göra genom att utesluta det du inte vill göra.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla