Nöje > livsstil

Nej, kläm inte! 7 tips på hur du håller huden ren.

Finnar

Akne, finnar, pormaskar drabbar de flesta någon gång i livet och oftast under tonårstiden. Det hjälper dock inte så mycket att höra att man inte är ensam att vara drabbad eftersom det påverkar humöret.

Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
10 Apr 2018

Många upplever det psykiskt jobbigt att vara drabbad av akne, eftersom utseendet under tonåren spelar en stor roll för många. Man kan uppleva det jobbigt att passa in och hitta sin identitet under denna ålder. Många drabbas av nedsatt självförtroende, ångest och depression.

Det är inte heller ovanligt att ungdomar med svår akne isolerar sig från kompisar på grund av skam.

Varför drabbas man och vad kan man göra för att få bort dem?

De finns många teorier om varför man drabbas av akne. Idag vet man att det inte alls beror på dålig hygien eller dåliga matvanor utan det beror primärt på mängden fett som talgkörtlarna producerar och som i sin tur leder till att hudens porer täpps till. Man brukar dela in acne som; antingen icke-inflammatorisk (lindrig akne) eller måttlig till djup inflammatorisk (svår akne).

VID ICKE-INFLAMMATORISK akne bildas en pormask, vilket är en talgkörtelmynning som har utvidgats och fyllts med hudfett, bakterier och avstötta hudceller. Det finns två typer av icke-inflammatorisk akne – pormask och blemma. Både en pormask och en blemma kan läka av sig själv genom att släppa ut sitt innehåll av talg, bakterier och avstött hud.

VID INFLAMMATORISK AKNE finns det i talgkörtlarna en långsamt växande bakterie som, när den förökar sig, bildar kemikalier som bryter ned talgkörtel- väggen samt i huden förekommande fetter till fria fettsyror. Det kan, i sin tur, leda till ett inflammationstillstånd där en blemma istället för att läka ut blir inflammerad.

AKNE PÅVERKAS OFTA både av ärftlighet och hormoner så det är svårt att hindra akne från att bildas, men man kan göra sitt bästa för att förebygga om man till exempel vet att det finns i släkten.

1. Tvätta inte huden för mycket
2. Rengör med mild tvål eller en ansiktstvätt för fet hy
3. Undvik mat med högt glykemiskt index (GI)
4. Undvik stress
5. Rök inte
6. Ät frukt och grönt
7. Drick inte för mycket kaffe

Zara Larssons tips om akne:

För några år sedan skrev Zara Larsson på sin blogg om just att ha finnar. Hon hade själv en del akne och vet hur det kändes och delar med sig hur man kan sköta och underlätta akne.

FOTO:TORE SÆTRE

FOTO:TORE SÆTRE

TVÄTTA BORT SMINKET VARJE KVÄLL: När du tvättar bort sminket så tar du dessutom bort orenheter så som avgaser och smuts som trängt sig in i porerna under dagen och skulle ha gett dig finnar.

BYT SÄNGKLÄDER OFTA: Även fast det inte syns, så samlas det massor av svett, flott och bakterier i våra sängkläder. Att lägga sig med nytvättat ansikte på en gammal huvudkudde är inte alltid det snällaste mot hyn. Byt sängkläder ofta, speciellt kudden.

SE TILL SÅ DU INTE FÅR HÅRPRODUKTER I ANSIKTET: Som till exempel torrshampo, spray och wax. Det täpper till porerna och finnar kan bildas. Om du har långt hår kan du sova med flätor eller med uppsatt hår.

RENGÖR MOBILEN: Vet du hur mycket bakterier och smuts som sitter på din mobil? Rengör den ofta, med en våtservett exempelvis, så slipper du förvärra din akne genom att gnugga in smuts direkt i ansiktet.

TVÄTTA DINA SMINKBORSTAR: Sminkborstarna är en riktig bakteriefälla. Med lite tvål och vatten kan du enkelt rengöra (och gratis) rengöra dina borstar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla