Nöje > livsstil

New York-kännaren ger sina bästa tips

Två av Daniels guideböcker, San Francisco och New York
Av: Tina Gardsten
Lästid: 5 minuter
18 Sep 2017

Var ligger New Yorks hetaste takbarer?

Var hittar man stans bästa barbecue?
Vilka är Manhattans roligaste butiker?

I New York-kännaren Daniel Svanbergs böcker om New York och Manhattan får du följa med på en hisnande tur längs stadens avenyer, från finanskvarteren hela vägen upp till Harlem. Cocktailbarer i Midtown, brunchrestauranger i SoHo och butiker på Lower East Side.

Studentmagasinet pratar med Daniel om staden som blivit hemma för honom och frun Ming. Efter nio år kan han förstås staden utan och innan – men den lever ständigt i utveckling och förändring och varje dag känns därför som att upptäcka den på nytt.

Hur blev New York din hemstad?

– Egentligen var jag aldrig så lockad av att vilja bo här, vi hamnade i New York faktiskt mest av en slump, det var inget förstahandsval alls. Jag bodde länge på västkusten i San Fransisco. Jag pluggade där och efter examen fick jag jobb och blev kvar. Träffade Ming som nu är min fru och efter några år fick hon jobb i Boston. Vi tog vårt pick och pack och flyttade men tanken var att flytta tillbaka till San Fransisco så småningom. När vi trodde det var dags fick jag ett jobberbjudande i New York så ja, vi tänkte att vi tar en omväg dit ett tag. Nu har vi varit New Yorkbor i nio år och planen är väl att stanna kvar tills vi känner för något annat.

Första boendet i New York?

– Det alla första var en liten lägenhet på Upper East Side, i en pre- warbuilding, på våning fem och utan hiss. Vi ville bo i East Village men det var för dyrt för oss.

Vi letade oss därför lite längre norrut och här har vi blivit kvar ända sedan dess. Nyligen köpte vi en större lägenhet här i samma område för planen att flytta tillbaka till San Fransisco känns mer och mer avlägsen.

Vad är största skillnaden mellan San Fransisco och New York som stad att bo i

– San Fransisco är ett utmärkt och behagligt ställe att bo på och städernas olika geografiska lägen skiljer dem förstås väsentligt åt, men jag skulle vilja säga att den största skillnaden är människorna. I San Fransisco är man väldigt laid back, det finns en utbredd hippierörelse, en gayrörelse, alla är väldigt öppna där och man känner sig väldigt välkommen.

I New York rör sig alla fort, pratar fort och allt ska gå snabbt och vara så effektivt som möjligt. Jag vill inte säga att New Yorkbon är otrevlig, inte alls men kanske mer rough och stressad.

Stadsdelen Brooklyn har definitivt genomgått en förändring de sista 10 – 15 åren.

Var hittar man en schysst rooftopbar att hänga på?

– Saint Cloud, ligger exakt vid Times Square, där befinner man sig riktigt högt upp och får alltid sittplats. Den är ganska okänd och väldigt trevlig fast den ligger vid de stora turistfällorna, men utsikten är oslagbar. Mr Purple på Lower East Side är en hipster takbar på södra Manhattan. Mr Purple är belägen på det lyxiga hotellet Hotel Indigo Lower East Side som tillhör Gerber Group. Takterrassen är inredd med ett trädeck, swimmingpool och mysiga sittplatser. Här finns två terrasser och en stor terrass med rooftop-pool och lite mer håll igång. Missa inte om du gillar takterrasser i NYC.

Vilken stadsdel känner du mest för?

Den östra delen av Upper East Side – Yorkville kallas den. Ett område där folk bara bor och lever vardagsliv, många unga finns där som nyss tagit examen. Ganska billigt, nya tunnelbanelinjen nyligen öppnat och där finns många nya barer och krogar.

East Village är annars favoritområdet. Så mycket krogar, barer skön, avslappnad stämning. Mycket fin arkitektur, oh gammal bebyggelse. Dessutom dess historia, där föddes punkscenen och var tillhåll för många legendariska punk och rockikoner som Ramones, Blondie, The Clash, Led Zeppelin, Iggy Pop, Mr Purple.

Vad saknar du från Sverige?

– Jag saknar förstås närheten till familj och vänner men faktiskt också svensk mat. Att få gå till Ica

oh köpa Billingeost och smågodis till exempel.

Något mer är närheten till naturen, det är speciellt den tillgången som vi har till naturen i Sverige Visst finns Central Park här på Manhattan men den är ändå bara som en grön konstgjord lunga.

Hur upplever du att USA/New York förändrats sedan Donald Trump blev president?

– Jag tycker att USA rent generellt har blivit lite mer cyniskt efter Trump. Främst för att folk inte riktigt kan förstå hur en sådan politiskt oerfaren clown kunde bli president. Men jag känner även att det har fört folk samman, han är så hatad att folk i allmänhet (och i synnerhet i NYC) börjat intressera sig för politiska och sociala frågor, mer än tidigare. Själv har jag börjat delta i demonstrationståg, vilket jag aldrig tidigare gjort.

Bäst med USA och New York, vad har fått er stanna?

– Framåtandan, folk är extremt tillmötesgående och trevliga. Det är lätt att skaffa vänner, det många tycker är ytlighet är inte att förakta, man får lätt vänner för livet.

Några tips till unga som planerar att göra ett utbytes år eller söka sig en karriär i USA efter examen?

Ta kontakt, backa inte för möten och låta saker och ting hända. Byt jobb ofta – kontakter, kontakter och kontakter är av ännu mer vikt här så bygg ditt nätverk. Internship – leder väldigt ofta till kontakter och en anställning.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla