Nöje > musik

Olivia Creutzer - från okänd till en halv miljon streams på Spotify

Foto: Magnus Norlén
Av: Christian Ledel
Lästid: 4 minuter
28 Feb 2020

Hur gör en sjuttonårig tjej från Värmdö utanför Stockholm för att slå hårt i USA och nå 500 000 streams på Spotify på bara ett halvår? Olivia Creutzer har sjungit och skrivit musik så länge hon kan minnas och tog varje chans att sjunga i skolan eller kyrkokören. Debutsingeln For U släpptes 19 april 2019, då Olivia bara var sexton år gammal.

Intervju från Piraja Magazinet #3 2019
Foto: Magnus Norlén

#oliviacreutzer
– Mitt mål när jag släppte den var att den skulle spelas så mycket som möjligt i Sverige. Jag var helt okänd, så när jag hörde att den även spelades i USA, Frankrike, Grekland och andra länder; det var verkligen en dröm som blev sann! Jag är så tacksam, säger Olivia. Olivia har även gjort en musikvideo till låten.

Olivia Creutzer

Hur började allt?
– Jag medverkade i Helges Talangjakt i Gävle 2018 och röstades fram som publikens favorit. Efter tävlingen träffade jag Johannes på Merion Music och de signade mig. Det kändes helt fantastiskt, säger Olivia.

Flera kända artister har varit med i Helges Talangjakt, bland annat megastjärnan Zara Larsson som vann tävlingen 2011.

Olivia Creutzer berättar att musikintresset alltid funnits där, ända sedan hon var liten. När hon var fyra, fem år gammal brukade hon knacka dörr hos grannarna och ha små konserter i deras vardagsrum. Några år senare började hon sjunga i kyrkokören på Värmdö kyrka.

– Jag har alltid, sedan jag var liten, velat stå på scen. I skolan, alla klassens timme och avslutningar; alla tillfällen som gavs sjöng jag på. Även innan jag kunde engelska satt jag och sjöng låtsasengelska för klassen. Jag gjorde allt för att få mer musik i skolan; tog alla tillfällen jag kunde att sjunga, säger Olivia.

Hur var det att spräcka 500 000 streams på Spotify?
– Det var typ förra veckan och herregud! Det är en sån bekräftelse att få veta att folk faktiskt tycker om det jag gör. Helt fantastiskt! Jag hade sett siffrorna, men inte fattat att det var så mycket. Jag hade inte fattat att jag var DÄR än. En halv miljon, det är helt sjukt egentligen, utbrister Olivia.

Olivia Creutzer berättar att hon ställer höga krav på sig själv; något som givit henne bra resultat och fina betyg i skolan, men som samtidigt medför en hög stress. Då har musiken varit till hjälp, som avkoppling och för att luta sig emot när livet går för fort.

– Mitt råd till andra ungdomar är att man inte alltid måste prestera på topp och att det går bra att, ibland kanske, ta det lite lugnt. Att våga misslyckas! Man ska inte känna stress varje dag man kommer hem och man måste ha tid för annat än bara skolan. Du behöver inte ha högsta-högsta betyg i alla ämnen, säger Olivia. Olivia går nu på barn- och fritidsprogrammet på Didaktus Gymnasium på Liljeholmen.

– Jag gör så mycket musik hela tiden och min tanke är att bli PT som extrajobb. På barn- och fritid jobbar vi mycket med hälsa och jag måste ha bra kondition och koll på min kropp som artist, säger Olivia.

Har du några råd till unga och blivande artister?
– Ge aldrig upp! Har du en dröm ska du följa den, vad folk än säger och tänker. Det är din dröm som står i fokus och du har alltid rätt. Tvivla inte! Tro på dig själv, även om det går dåligt när du släpper en låt. Släpp en till! Försök igen, säger Olivia.

Om man inte redan är signad till ett skivbolag rekommenderar Olivia att man lägger ut sin musik, eller vad man nu gör, på Youtube och bygger upp en fanbase i sociala medier. Antingen blir man upptäckt av en talangscout den vägen eller så fortsätter man som independent-artist.

Vad händer här näst?
– Jag har en ny singel på gång. Det känns fantastiskt! Jag skrev den tillsammans med producenterna Adam Renström och Alexander Laitila. Det blir en riktig poplåt och det ska bli spännande att se hur den tas emot, avslutar Olivia.

Den nya låten On My Mind släpptes i december 2019.

Olivia Creutzer

FAKTARUTAN

Namn: Olivia Creutzer.

Födelsedag: 27 maj (tvilling).

Husdjur: Hunden Bosse och katterna Sigge och Ida.

Drömyrke: Artist.

Gör mig arg: Skitsnack och egoistiska människor. Orättvisor.

Gör mig glad: Min familj, mina vänner och musiken. Att få sjunga!

Musikstilar: Pop, men även rock och R&B.

Mina idoler: Beyonce, Ariana Grande, Shakira och Christina Aguilera, bland många andra.

Pojkvän: Nej.

Skivbolag: Merion Music.

Hemsida: oliviacreutzer.com

Instagram: @olivia.creutzer

Facebook: @olivia.creutzer

Snapchat: oliwia_132

Läs mer:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla