Nöje > intervjuer

Petter Stordalen: "Jag är inte rädd för att stå ut och tycker annorlunda är bra!"

Petter Stordalen

Exklusiv intervju med Petter Stordalen! Hur har han uppnått sin framgång? Hur var han som barn och vad har han för tips till oss unga som idag vill lyckas? Missa inte en grym intervju som kan hjälpa dig till framgång!

Av: Jennifer Agerberg
Lästid: 6 minuter
8 Nov 2018

Han är en av Skandinaviens mest framgångsrika affärsmän, norsk investerare, fastighetsutvecklare och miljöaktivist. Han är ägare för företaget Nordic Choice Hotels och äger idag över 170 hotell. Han har via Stordalen Foundation donerat stora mängder pengar till olika välgörenhetsorganisationer inom miljö- och klimatförändringar samt vetenskapliga forskningsprogram. Han är en person som många ser upp till, mannen med både hjärta och hjärna.

Hur skulle du beskriva dig själv?

— Jag skulle säga att jag som person är både självsäker, modig och sårbar. När det kommer till förhandlingar är jag följsam men hård och rättvis. Jag älskar min familj och är både käraste, pappa och vän. Jag är glad i god mat, vin, att träna och utforska samt pröva mina gränser. Jag älskar det jag jobbar med, jag älskar att öppna hotell och skapa nya samarbetspartner.

Vad är den största fördomen du tror folk har om dig? Och varför?

— Det är lätt att man bara läser att jag öppnar hotell och köper bolag. Jag kan framstå lite annorlunda - som en duracellkanin som pratar lite för högt och klär sig i speciella kläder. Jämfört med jantelagen kan jag upplevas väldigt onorsk/osvensk och excentrisk. Jag är inte rädd för att stå ut och tycker annorlunda är bra. Du måste våga vara dig själv för att lyckas.

När jag säger ordet skola, vad tänker du då?

— Det första jag tänker på när jag hör ordet skola är att den är viktig, bra, gratis samt lika för alla. Jag har alltid gillat skolan, även om jag fick gå första klass två gånger. På gymnasiet var jag enormt engagerad när det kom till gymnasiearbetet, vilket ledde till att jag lade ner mycket mer av min tid på det än de vanliga ämnena. Jag har alltid varit glad i att gå i skolan.

Hur var du i skolan?

— Till en början var jag inte riktigt skolmogen. Det gick trögt och jag fick som sagt gå om första klass två gånger. Med tiden gick det bättre och jag började ta egna initiativ och var väldigt social. Både som person och i mitt skolarbete.

Dela med dig av ditt bästa minne från din skoltid!

— Jag har många fantastiska minnen från min skoltid! Varav ett av dem är resan till USA. Skolan jag gick på hade en årlig resa till Tyskland. Vilket jag inte tyckte kändes jätte spännande, jag ville till USA. Varken jag eller mina klasskamrater hade varit i USA tidigare så det lockade mer, men skolans budget räckte tyvärr inte. Så jag och mina klasskamrater bestämde oss för att börja samla in pengar. Go hard or go home! Vi hade bestämt oss, vi skulle till USA. Vilket vi faktiskt lyckades med. Vi fick spendera hela tio dagar i USA vilket var fantastiskt.

Efter grundskolan, har du studerat något annat? Och i så fall vad?

— Efter grundskola gick jag gymnasiet och efter det gick jag på ett norskt köpemansinstitut. Där fick jag lära mig att driva en ICA-butik. När jag hade lärt mig grunderna i att driva en liten ICA-butik valde jag att utbilda mig vidare, för att lära mig driva en större butik. Jag har utöver detta även tre års övrig utbildning, varav två av dessa år handlade om marknadsföring.

Du började jobba ganska tidigt, skulle du säga att det varit till någon fördel?

— Absolut! Jag lärde mig tidigt att ta ansvar och var redan på mitt första ”riktiga” jobb VD. Att jobba har jag sedan tidig ålder alltid gjort. Redan innan jag var färdig med mina studier. Det har varit en stor och tuff utmaning men jag har alltid tyckt att det är viktigt att man utmanar sig själv. Jag tror att utmaningar gör att vi tar oss framåt i livet. Fast det är viktigt att tänka på, att det är du själv som väljer hur svåra utmaningarna ska vara. Det är viktigt att gå i skolan, men jag tycker också det är viktigt att följa sina drömmar. Jag har fått gå den hårda vägen för att komma dit jag är idag.

Vad skulle du säga är den viktigaste lärdomen du fått?

— Min viktigast lärdom fick jag av min pappa i ICA-butiken. En lärdom som varit viktigare för mig än mina första år i skolan, en lärdom som varit helt avgörande för min karriär. Det jag inte fick mina första år på skolan var självtillit och motivation men min pappa gav mig detta. Min pappa var alltid väldigt tydlig. Antingen var svaret nej eller ja, han sa alltid ärligt vad han tyckte och vad som var bra eller dåligt. Utan min pappa och det jag lärde mig i ICA-butiken hade jag aldrig varit där jag är idag. För mig är det idag viktigt att anställa folk som jag kan lära mig något av. Folk jag trivs med och som är villiga att jobba för att nå sina mål.

Många tycker att om man inte lyckas så har man misslyckats. Vilket är fel, du har inte misslyckats förrän du givit upp. Jag har gjort många saker som gått åt skogen i mitt liv. Men det är av de sakerna jag lärt mig som mest. Ett tips till er tjejer är att ni måste våga ta mer plats, precis som många killar gör. Jag möter flera tjejer idag som ställer alldeles för höga krav på sig själva. Vi behöver fler kvinnliga chefer, så tro på er själva. Alla kan tackla bra saker som händer i livet men vi måste våga tackla de dåliga sakerna i livet också. Våga gå vidare eller pröva igen. En succé bygger ofta på tidigare misslyckanden. Jag skulle säga att oftast är 40 % bra nog. Det behöver inte alltid vara 100 % för ibland tar 100 % alldeles för lång tid att uppnå.

Vad inspirerar dig?

— Människor! Jag älskar att gå till mitt jobb och bli inspirerad av människor som är bättre än vad jag är. Men också att se de människor som trots dåliga förutsättningar har lyckats. Människor som till exempel kommer hit utan att kunna språket men ändå kämpar och når sina drömmar, dem inspirerar mig. Sedan har min pappa alltid inspirerat mig och jag hoppas kunna göra detsamma för min barn.

Till sist undrar jag om du har några tips till de unga idag? När det kommer till att nå sina drömmar och sina mål.

— Det viktigaste kanske inte är det du lär dig i skolan utan den kvalitén du utvecklar. Det behöver inte vara de som är bäst i skolan som når längst. Du måste våga följa dina drömmar! Strunta i vad din mor och far säger eller tycker du ska göra. Du ska göra det du själv har lust att göra. Det är många föräldrar idag som försöker leva ut sina drömmar genom sina barn. Vilket jag tycker är väldigt fel. Barnen måste få göra sina egna val utan att vi vuxna ska påverka, vi ska bara inspirera och stötta de unga. Ha mod till att gå din egna väg, tänk på att det är människorna som är annorlunda som oftast är de som lyckas. Behandla andra som du själv vill bli behandlad. Stötta varandra och sprid kärlek!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla