Nöje > livsstil

Så ofta borde du duscha och tvätta håret

Pexels
Av: Redaktionen
Lästid: 2 minuter
7 Aug 2018

Medan vissa av oss bara måste ta en dusch varje morgon innan vi startar dagen, finns det andra (som jag) som skulle somna i duschen och istället väljer att duscha på kvällen. Vissa duschar ofta, andra mer sällan. Men hur ofta bör du duscha egentligen?

Hur ofta du duschar beror självklart på vad du gör om dagarna, om du tränar ofta, har ett fysiskt ansträngande jobb eller helt enkelt - svettas mycket. Men att ställa sig under skållhett vatten och glömma bort omgivningen i tio minuter kan påverka dig på flera olika sätt.

Håret

Här kan det krocka om du är en person med torrt hår men som samtidigt svettas mycket. Undvik att tvätta håret varje gång du duschar och skölj det istället med varmvatten. Det räcker att tvätta håret 2 gånger i veckan med balsam och schampo (beror på vad du har för hårkvalité).

hur-ofta-du-ska-tvätta-håret

OBS! Se till att köpa ett schampo och balsam som inte innehåller sulfater, vilket i princip alla hårprodukter som du hittar i mataffären gör. Det är som att tvätta håret med vanlig handtvål och sliter och torkar ut. Sulfatfria schampon och balsam finns att hitta hos frisörsalonger (men ännu billigare hos t.ex. Lyko.se

Huden

Precis som att du inte ska smörja in läpparna med läppbalsam ska du varken duscha huden eller smörja in kroppen alltför ofta. Kroppens naturliga oljor existerar som en barriär och att duscha för mycket kan komma att påverka ditt immunsystem negativt och skapa motsatt reaktion - nämligen öka risken för infektioner.

Tips!

Tvätta alltid kroppen efter att du sköljt av schampo och balsam så att inga rester är kvar på din kropp eller i de nedre regionerna ;) När du smörjer in dig ska du göra det när kroppen fortfarande är fuktig.

Lästips: Hitta din doft med Scandinavian Cosmetics parfymtest

Så, hur ofta borde du duscha?

I en artikel i Illustrerad Vetenskap fastställs det att du faktiskt bara behöver duscha 1-2 gånger i veckan för själva hälsans skull.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla