cady
Nöje > livsstil

Steget ut i vuxenlivet – dags att bryta upp tryggheten och byta adress

gratisography.com
Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
17 Okt 2021

Vikten av att göra en budget

Bara tanken på att jag nu måste lägga delar av min inkomst på saker som toalettpapper och disktrasor skrämmer mig. Nödvändiga saker som tidigare alltid bara har funnits. När jag var inne på Ica för första gången skulle köpa diskmedel till min lägenhet började jag skratta för mig själv. 100 kr för en påse med diskmedel!? Hur är det möjligt? Jaja detta måste nu med i min nya budget. Nu är det dags att tänka om.

I min budget måste alla tråkigheter prioriteras. Kläder och skönhet kan jag glömma. De fasta kostnaderna i hushållet måste först och främst täckas såklart, såsom avgiften till föreningen, räntekostnader, försäkringar och el. Min pappa var snäll och hjälpte mig att göra ett strukturerat excelark där jag fört in alla fasta och rörliga kostnader. Det underlättar verkligen att få se sina utgifter månad för månad för att bättre kunna avgöra hur den aktuella månaden kommer att bli.

När det gäller mina rörliga kostnader är maten något jag tänker prioritera, därför kommer förmodligen en hel del av min budget gå till just till mat. Jag tror att man mår bättre med bra mat. Att börja köpa blodpudding och nudlar kommer jag nog inte göra för att spara en slant. Så länge jag har mitt excel där jag ser mina kostnader kommer jag se till att det finns pengar kvar i slutet av månaden.

Jag började dessutom precis att studera på universitet. För tillfället kan jag kombinera mitt plugg med extrajobb. Detta bidrar till en extra inkomst varje månad och kan täcka någon middag ute på stan och något biobesök – en liten guldkant i vardagen som man får unna sig tycker jag.

Prioritera sparandet

Det jag tar med mig hemifrån mest av allt är nog ändå vikten av ett sparande, oavsett inkomst. Ett litet sparande blir trots allt till slut något stort. Dessutom ger det mig en ekonomisk trygghet om något skulle skita sig i lägenheten.

Skulle det sen krisa fullständigt någon månad kan man kanske trots allt smuggla lite toalettpapper från mamma och pappa, och förhandla sig till att få använda disk- och tvättmaskin. Men självklart ska jag kunna klara mig på egen hand och det är något jag ser fram emot! Detta är trots allt ett stort kliv och milstolpe i mitt liv. Vuxenlivet.

// Emma Josefson, tar klivet ut i vuxenlivet

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Källa: avanza.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla