cady
Nöje > livsstil

Stora lösenordsbytardagen! Så kommer du undan med ett lätt men säkert lösenord!

Unsplash
Av: Felicia
Lästid: 3 minuter
20 Jan 2019

Lösenordsdagen den 20e januari myntades av tidningen PC för alla för att uppmärksamma säkerhet på internet. Men det finns ingen perfekt lösenordsguide, detta eftersom ett lösenord kan vara olika mycket känsligt, beroende på var lösenordet går till. Du kanske inte riktigt bryr dig om din Pinterest blir hackad, men om din mail skulle bli hackad - då kan hackaren återställa lösenordet på alla dina konton på t.ex. sociala medier.

password-security

Så ofta ska du byta lösenord

Enligt Internetsstiftelsen ska du endast byta lösenord om du misstänker att du blivit hackad. Egentligen brukar det vara för sent, då hackare vanligtvis använder lösenordet direkt. I själva verket handlar det faktiskt inte om hur ofta du byter lösenord, utan snarare mer om hur säkert ditt lösenord är från början.

Så vet du om du har blivit hackad

Med jämna mellanrum blossar det upp stora IT-skandaler där aktörer slarvat i sina säkerhetsrutiner och trogna användares lösenord ligger öppet för hela världen några google-sökningar bort. Det finns dock sajter som samlar upp även de läckta lösenord som inte når media. Via t.ex. websajten Have I been Pawned kan du testa din email för att se om ditt lösenord råkat läcka ut i några av de största IT-skandalerna.

Så ska du tänka när du byter lösenord

De flesta lösenordsändringar sker i all hast. Du kanske blir påtvingad din dumma skoldator ett nytt lösenord varannan månad, eller så är det Rickard på IT som bestämt att hela företaget plötsligt ska rusta upp säkerhetsrutinerna. Oavsett är det viktigt att lösenordet blir bra och det finns flera artiklar som tipsar om t.ex. lösenordshanterare och två-stegs-auktoritering. Men det behöver faktiskt inte bli så avancerat och främmande, så här kommer några tips på vägen mot ett starkt lösenord.

Undvik de 10 000 vanligaste lösenorden

Här hittar du de 10 000 vanligaste lösenorden.

Topp 25 svenska lösenord

1. 123456
2. 12345
3. knulla
4. qwerty
5. 666666
6. hejsan
7. stilet
8. 123456789
9. 12345678´
10. password
11. mamma
12. volvo
13. sommar
14. hejhej
15. niklas
16. bajskorv
17. gnaget
18. artto
19. kungen
20. kalle
21. sverige
22. general
23. kalleanka
24. kuken
25. 123123

Bli inte för avancerad

Du är inte cool och säker för att du har 12 tecken av random bokstavskombinationer och siffror. För det första, du kommer aldrig att komma ihåg lösenorden. Om du däremot har ett lösenord över 10 tecken är du på god väg och försök att variera ditt lösenord beroende på vad ditt lösenord går till.

Undvik vanligaste lösen-tänket

- Tangentbordskombinationer

Skönt när du bara behöver dra ett finger över tangentbordet, men ett lösenord som t.ex. querty eller 123456 är något av de första en hackare provar.

- Ord och begrepp i lexikon

Hackare använder sig av s.k. ordboksattacker där de använder de vanligaste förekommande orden i olika språkgrupper.

- Personnamn och smeknamn

Dina intressen är något av det synligaste på nätet idag, så undvik namn på personer i din familj eller sport-och kulturrelaterade namn som t.ex. Zlatan.

- Svordomar och sex

Säkert sex gäller inte på tangentbordet. Undvik svordomar och sex i allra högsta grad då dessa ordkombinationer är vanliga.

- Minnesvärda datum

Bröllopsdagen, minnesår osv.

- Standardlösenord.

Du kanske inte tänker på din router som en lösenordsfälla, men även dessa lösenord finns offentligt. Så se till att byta ut även standardlösenord du får.

Källa: Internetstiftelsen Rapport Lösenord för alla av Anne-Marie Eklund Löwinder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla