Sponsrad

Studiefrämjandets Livekarusellen och Danskarusellen

Patrik Hyberts

Livekarusellen och Danskarusellen är en stor turné i hela landet där band och dansare har en unik chans att utvecklas genom att spela och dansa flera gånger inför publik.

Av: Studiefrämjandet
Lästid: 3 minuter
6 Nov, 2017

Patrik Hyberts är musikhandläggare i Östergötland sedan 24 år, som älskar att hjälpa andra att få göra denna resa. Han kommer själv från musikföreningsbakgrund, spelar själv i ett reggaeband och kommer från Skärblacka som är en liten bruksort där reggae har fått evigt fäste sedan 80-talet.

Hej Patrik Hyberts, rikssamordnare för Studiefrämjandets Livekarusellen och Danskarusellen! Vad är Livekarusellen och Danskarusellen och varför genomför Studiefrämjandet dessa karuseller?

– Det är egentligen en stor turné i hela landet där band och dansare har en unik chans att utvecklas genom att spela och dansa flera gånger inför publik. Detta är en del av vår folkbildningstanke inom Studiefrämjandet. För många musiker, artister, band och dansgrupper finns ett stort behov av att spela live och dansa och då är karusellerna ett väldigt bra koncept för man får göra det flera gånger. Det som händer för de allra flesta i karusellerna är att de utvecklas enormt mycket, ofta både som människor och som band eller dansgrupp.

Hur är musik eller dans folkbildning?

– Man kan säga att det är processen i gruppen som är folkbildning. Deltagarna gör det tillsammans - övar tillsammans och utvecklas som grupp och individer. Ett av statens syften med stödet till studieförbunden är att alla ska kunna utöva egen kultur, så detta är ett sätt att uppnå det.

Skiljer det sig åt i landet hur man genomför karusellerna?

– I grund och botten är det samma, det finns dock skillnader i hur stora de är. De största distrikten har ungefär 50 grupper, sen finns det de delar av landet som har färre. Men det är alltid en turné där man får chansen att uppträda flera gånger inför publik ihop med andra band, artister eller dansare.

Varför skall man ansöka om att vara med?

– Det är jäkligt kul! Det är en minnesrik upplevelse att få vara med! Det är en hel palett av olika slags utveckling att få testa dina saker, erfarenheten att få åka på turné och stå inför publik, att du blir coachad, att du träffar nya kompisar och så vidare.

Karusellerna har heller ingen åldersgräns eller några ”kvalitetskrav”. Det kan finnas deltagare i alla åldrar, alltifrån yngre tonåren till pensionsåldern, men 15-25 år är nog vanligast. Det finns ingen genrebegränsning heller. Det är viktigt att veta att alla får vara med, du behöver inte ens vara ansluten till Studiefrämjandet.Alla får helt enkelt vara med!

Hur är blandningen mellan killar och tjejer?

– I Livekarusellen är det som det ser ut i de flesta musikhus och replokaler i landet, ca 20-30% tjejer och resten killar, men det blir bättre och bättre jämnvikt allteftersom! Vi har jobbat länge med jämställdhetsfrågan. Dansen är likadan, fast tvärt om, där är det flest tjejer.

Hur ansöker man och vad krävs av den som ansöker?

– Ansök via hemsidorna livekarusellen.se eller danskarusellen.se! Inga förkunskaper krävs, och det är lätt att ansöka.

Kan du ge exempel på några band som varit med, som man kanske känner till?

– Det finns flera som varit med som är kända idag, men detta är ingen talangjakt i första hand. Syftet är inte att bli känd, det kan bli en biprodukt, men det är inte huvudsyftet.

Hur är stämningen på finalen?

– Vi kallar det riksfestival, stämningen är glad - och nervös!

Vilka får spela på riksfestivalen?

– Det sker en löpande urvalsprocess genom juryröster och publikröster, men det viktigaste är inte att utse en vinnare utan att lyfta alla grupper till nästa nivå och peppa dem för att de är med och bidrar.

Vad är ditt tips till de grupper som tvekar att gå med?

– Det är att tänka en gång till. Har de verkligen råd att missa detta..? Anmälan sker nu men det startar inte förrän i januari, så det finns gott om tid! En sån chans att utvecklas får inte bara missas!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla