cady
Sponsrad

Testa en ny hobby- att börja med fritidsfiske

Kastfiske

Över 1,5 miljoner personer ägnar sig någon gång årligen åt fritidsfiske runt om i Sverige. Det är fortfarande fler män som gillar att ge sig ut med fiskespö för att testa fiskelyckan, men andelen kvinnor som upptäcker hur spännande det är att fiska på fritiden blir allt fler.

Fiska som hobby kombinerar de allra bästa av världar, du kommer ut i naturen och får massor av frisk luft och du får en hel del motion om du ägnar dig åt spännande kastfiske från land. Förutom spänningen kan du tillaga fångsten om fiskelyckan är på din sida. Här kommer några tips på hur du kommer igång med kastfisket på riktigt.

Kastfiske

Att börja med kastfiske

Kastfiske, eller spinnfiske som det även heter, är en av de vanligare formerna av fritidsfiske. Det är enkelt att börja med spinnfiske och du behöver inte köpa massor av utrustning för att ge dig ut. Det finns ett stort antal tillverkare där du kan köpa ett bra kastspö och drag för spinnfiske året om som passar för alla.

Kastfiske från land går att göra i sjöar, åar och längst kusten. Det går snabbt att lära sig tekniken och du kan fånga fiskar som öring och gädda, men även abborre och gös. En stor bonus är att samtliga fiskar gör sig fint på middagsbordet.

Innan du ger dig ut bör du kontrollera vad som gäller med fiskekort där du vill fiska. Du kan även läsa på om vilken typ av fisk du får lov att dra upp beroende på årstid. Utan giltigt fiskekort kan du få böter om det sker en kontroll.

Vad behöver du till spinnfiske?

För nybörjare finns det praktiska sidor som Fishline där du kan köpa kastspön, rullar och linor. Där kan du även hitta all utrustning du behöver i form av beten och drag, men också många andra tillbehör. Ska du ge dig ut där det finns gäddor ska du även köpa gäddtafs som skyddar linan mot att bitas av.

När du ska välja beten och drag kan du börja med några enklare spinnare i olika storlekar och färger. Spinnaren gör att du kan få upp gädda och öring men även större abborrar och den mer utmanande regnbågen. Det är ett drag som är lätt att lära sig kasta med och dess rörelse i vattnet gör att du får bra känsla om det hugger till.

Tekniken med kastfiske är ganska enkel och det går fort att lära sig, du kan börja med att testa att kasta utan att ha något drag eller bete på. Det kan också vara bra att ta dig till fiskeställen där det inte finns så mycket träd och buskar i början.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla