Nöje > intervjuer

Thobias Thorwid & Anton Johansson: Vill inspirera och lära folk mer om HBTQ

Anton och Thobias

Thobias Thorwid & Anton Johansson är de fantastiska killarna bakom podcasten Regnbågsliv. Dessa killar jobbar stenhårt för allt som har med HBTQ att göra samtidigt som det sprider kunskap och förståelse. Idag pratar vi mer om deras skolgång, mål och framtidsplaner!

Av Jennifer Agerberg, 1 Nov, 2017

Jag står nervös innanför de dörrar jag ända sedan liten drömt om att få stå innanför. Dörrarna som flera av våra kända influenser dagligen passerar. Jag står mitt i DN- Skrapan i Stockholm. Här ska jag om några minuter möta det fantastiska killarna bakom podcasten Regnbågsliv som med kärlek sätter färg på mångas gråa vardag. Killarna jobbar stenhårt för HBTQ frågor och tillsammans försöker de sprida kunskap och förståelse. Två väldigt begåvade killar med mycket energi och glädje. 

Anton Johansson och Thobias Thorwid möter upp mig med två stora leenden. Jag som innan haft lite smått panik känner genast hur ett lugn tar över och kan äntligen slappna av. Stressen av att misslyckas framför begåvade människor är något jag ofta känner, men med dessa två blir jag lugn. Visst är jag nervös men långt ifrån panikslagen. Thobias berättar hur han på vägen till intervjun råkat spilla ut yoghurt i hela väska medan jag och Anton inte kan sluta skratta. Stämningen är enkel och härligt. Det känns nästan som att jag skulle ha träffat dessa killar förut. Efter att ha skrattat klart sätter vi oss till rätta och intervjun börjar.  Jag börjar med att be killarna beskriva sig själva med några få meningen. 

Anton börjar: Jag är tillsamman med Thobias ägarna och grundarna till podcasten Regnbågsliv som har blivit en jätteviktig del av mitt liv. Regnbågsliv handlar om HBTQ relaterade frågor och har idag blivit en opinionsbildnings kanal. Jag är väldigt engagerad politiskt och försöker påverka för att värld ska bli mer fri. Jag jobbar mycket med utbildning samt föreläser inom jämlikhet och HBTQ frågor. Utöver det studerar jag till statsvetare på Uppsala universitet.  

Thobias: Jag är programledare i både radio och tv. Älskar att göra Regnbågsliv och allt som hör där till. Just för att vi märker att vi gör så stor skillnad. Vi får ofta jättebra och kontinuerlig respons, vilket är väldigt uppskattat från våra sida. Jag är så passionerad kring frågor angående HBTQ och vill tro att jag lever där efter. Jag försöker göra skillnad varje dag men hjälp av mina sociala medier. Synliggöra och ta plats för att visa att HBTQ är okej! 

Anton: Sen föreläser vi också tillsammans som Regnbågsliv, vilket är jättekul! Främsta målgruppen är skolelever och lärare men vi gör det också för olika företag och föreningar. 

Thobias: Men gud vad svårt det var att beskriva sig själv. Hoppas du fick några bra svar. Det är så lätt att säga vad man gör. Men man är ju mer än vad man gör, man är ju vad man är! 

Vad tror ni den största fördomen folk har om er? varför? 

Anton: Jag tror den störst fördomen folk har om mig är att jag är väldigt pretentiös och tråkig. Folk brukar fråga mig om jag alltid måste vara så allvarlig och politisk. Men jag är faktiskt väldigt rolig! 

Thobias: Fördomen folk har om mig är nog att jag är väldigt sprallig och energisk hela tiden. Vilket inte alltid stämmer, jag har ett allvar och ett djup. Men tillsammans tror fördomarna om oss är att vi är motsatsens till varandra. 

Anton: Exakt, att jag bara är djup och tråkig och du ytlig och sprallig. Men vi har en fantastik blandning av varan, precis som din tröja Thobias. 

Thobias: Ja, en massiv med färg, en sprakande enhörning och mästerkatten i stövlarna. Vi är mer än vad vi värkar! 

När jag säger orden skola, vad säger ni då? 

Thobias: Viktigt! 

Anton: Absolut viktigt! Men sen tänker jag vägen till frihet. Det är genom skolan jag har hittat min väg mot friheten. De som har kunskap har större möjligheter i livet. Det behöver inte vara teoretisk kunskap, utan kan också handla om samspelet mellan människor. 

Hur var ni skolan? och vad tyckte ni om skolan? 

Thobias: Bästa tiden EVER! Från att ha varit tönt-plugg-nörden i högstadiet så blommade jag ut under min gymnasietid till den jag är idag. Eller i alla fall början till att bli den jag är idag. Jag började ta plats, fick vara mig själv. Min gymnasietid spenderade jag på Kungsholmensgymnasium här inne i stan (Stockholm). Där jag läste linjen samhälle inriktning samhälle. Jag bara ler när jag tänker på min gymnasietid. Ett gymnasium med bra mat, bra lärare, bra klasskompisar.. Jag träffade bara så rätt och är så nöjd! 

Anton: Skolan har för mig både varit den sämsta och den bästa tiden. Jag skulle nog i det stora hela säga att skolan var bra. Men det började ganska dåligt på gymnasiet. Jag kommer ihåg att jag hade IG (icke godkänt) i nästa varje ämne efter första året. Jag höll på att hamna helt snett. Men mina lärare trodde på mig och stöttade mig enormt. De såg mig och vart jag var i livet vilket gjorde att vi tillsamman kunde vända på betygen. Mina lärare har betytt jättemycket för mig och med deras stöd slutade jag gymnasiet med nästa högsta betyg på hela skola. Jag gick hantverksprogrammet på John Bauergymnasiet med inriktning frisör i Liljeholmen (Stockholm) 

Vad är ert bästa minne ni har från skolan/gymnasiet? 

Thobias: Karneval 2010!!! Kungsholmsgymnasiet är en väldigt speciell skola som har massa unika grejer. Så som en karneval varje år i början utav terminen för att man ska komma in i sin nya klass och skolan. Alla klasser ifrån första till tredje ring går tillsammans från Kungsholmsgymnasiet till amfiteater i Rålambshovsparkens där vi uppträder. Varje år är det ett tema och om jag inte minns helt fel var temat det året disco. Jag var utklädd till Gloria Gaynor och uppträde med hennes låt - I will survive. And the crowd went wild! Hela skolan fick se mig i drag, stående ikläder klackskor och stor affroperuk- I will survive! and i did! 

Anton: Det roligaste jag kommer ihåg är ett projektarbete jag och två kompisar hade tillsammans. Vi skulle anordna en modevisning och hade ganska höga ambitioner. Målet var att ha modevisningen centralt i stan. Vi ville ha en bra lokal med allt från snittar, dryck och fotografer, ja vi skulle ha allt! Det var dock ingen som trodde på oss. Alla antog att det skulle bli en halv taskig modevisning i skolans korridor. Men vi lyckades motbevisa dem… Vi fick serverade sponsrad mat och dryck, hade fixat fotografer och en grym lokal. Vi hade allt! När jag idag går på allt från event till invigningar kan jag titta tillbaka och tänka: Fan vi gjorde det typ lika bra som de professionella gör det idag. Det var så kul att se allas chockade miner och visa att vi verkligen lyckades med vårt mål. 

Ni har ju som sagt en väldigt omtalad och bra podcast som är HBTQ inspirerad. Hur tyckte ni att skolan var gällande HBTQ kännedomen och hur man pratade om det? 

Anton: Ska jag vara helt ärlig hade vi endast en dag vi verkligen pratade om HBTQ. Det var då en person som kom och föreläste om ämnet. Utöver det var HBTQ inget som ingick i utbildningen eller något ämne som vi pratade om. Jag tycker lärarna borde lyfte det mer i undervisningen. Ett riktigt underbetyg från min sida! 

Thobias: Jag håller helt med. Under all kritik! Noll presentation, inget i undervisningen eller läroböckerna överhuvudtaget. Det var vi elever som lyfte frågan om HBTQ och faktiskt pratade om det. Jag är jättebesviken på både lärarna och ledningen. 

Anton och Thobias: Vi måste prata mer om HBTQ. Göra det till en självklar del av undervisningen. Välj filmer med detta tema, byt ut temadagarna och istället börja integrera HBTQ i undervingen. Byt ut Eva och Adam mot Hampus och Pelle eller Lisa och Lotta. Det går att göra så mycket! Det gäller bara att ta tag i det. 

Har skolan gjort något för er nu i efterhand? 

Thobias: Jag skulle säga att universitetet har gett mig mycket. Jag gick på journalisthögskolan med inriktning radio och tv. Vilket givit mig otroligt mycket då jag idag jobbar inom både radio och tv. Men sen skulle jag säga att gymnasiet har gjort mig till den person jag är idag. Jag vart street smart på gymnasiet och book smart på högskolan/universitetet. 

Anton: Efter gymnasiet bytte jag helt bana och bransch. Men jag skulle säga att något jag lärde mig under min gymnasietid är det entreprenöriella tänkande. Entreprenörsandan väcktes helt klart hos mig på gymnasiet. Jag lärde mig hur man driver ett projekt från start till mål. Samt  hur man driver ett företag vilket har hjälp mig extremt mycket idag. 

Vad är idén och målet med eran podcast och det arbete ni gör idag? 

Anton: Det vi vill göra är att inspirera och lära folk mer om HBTQ. Genom att omvandla den information och fakta som finns idag till något intressant och kul. Vilket vi tycker att vi lyckats med. Vi får mycket respons och bekräftelse från unga och vuxna som t.ex. lyssnat på våran podcast. De berättar ofta att vi fyller ett tomrum och har skapat något som innan inte funnits, men som verkligen har behövts. Vilket vi är jättestolta över. 

Thobias: Vi pratar mycket från första person och utgår från egna erfarenheter. Vi vill lämna forskningen och statistiken och istället bjuda in gäster som får berätta om egna upplevelser. Man ska kunna relatera och allt ska vara äkta! Vi vill avdramatisera allt som har med regnbågen (HBTQ) att göra. 

Anton: Det som får människor att verkligen lyssna är egna upplevda händelser. Fakta finns överallt men det gör inte egna upplevda händelser. Det är genom dem vi kan bidra till förändring. 

Vart kommer vi kunna se er här näst? 

Anton: Jag har lite saker på gång, men kan inte säga så mycket mer än att jag nog kommer gå över till mer tv och film. Sedan är min plan att vara ute mycket mer och föreläsa ibland annat skolor. 

Thobias:  Anton och jag har mycket planerat för oss själva. Men tillsammans skulle jag nog inte säga att det inte är helt omöjligt att ni kommer får se oss en del på Youtube framöver. Vilket i så fall ligger till nästa år. Så kom ihåg vart ni läste det först! 

Vad inspirerar er? 

Anton och Thobias: Ni som lyssnar inspirera oss! All den fina feedback och de beröm ni ger oss, blir till extra kickar och ger oss en extra boost som bara gör att vi vill fortsatta att utveckla allt! Utöver det skulle vi säga att orättvisor inspirerar oss. Mycket av våran inspiration kommer ifrån att vi blivit förbannad över just orättvisor. 

Till sist undrar jag om ni har några tips till unga idag? 

Anton: Jag skulle säga en ganska klassisk grej men som tål att upprepas Stay true to yourself! Det kommer alltid finnas folk som har synpunkter på vad du gör. Så vågar vara dig själv. Du kommer må så mycket bättre av det. 

Thobias: Jag håller helt med. Det kan vara svårt att göra det själv men försök då hitta personer som är likasinnade som dig. Kör din grej och var väldigt snabb med att sluta umgås med människor som inte ger dig det du vill. Investera tid i de personer som verkligen ger dig något positivt. 

Efter att ha avslutat denna intervju vet jag inte riktigt vad jag ska tänk eller säga. Att två personer kan få en så sjuk inspirerad är helt fantastik. Jag anser att det här är två killar med både hjärna och hjärtat på helt rätt plats. Två killar som ska vara sjukt stolta över vilka de verkligen är och de arbete de gör. Jag tvekar inte en sekund på att dessa killar har mer att ge! Jag vill verkligen tack er båda för att ni ställde upp på denna intervju. Jag är extremt tacksam för att få träffa er. Ni är grymma killar!  

Instagarm:

Anton: Antonje

Thobias: Thobiasthorwid

Podcast: Regnbågsliv

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla