cady
Nöje > livsstil

Tips på mat till studenten

Pixabay
Av: Ellinor Westin
Lästid: 5 minuter
7 Jan 2020

Är du ute efter billig mat till en student? Ekar ditt bankkonto i slutet av månaden också tomt? När alla fasta utgifter är betalda så är det många studenter som inte har så mycket pengar kvar av studielånet/bidraget till mat och aktiviteter. De flesta studenter vet nog att det gäller att hålla koll på sina utgifter så att de inte skenar iväg, men det är inte alltid så lätt. Vi har samlat några konkreta tips på mat till studenten som du kan göra för att spara pengar när det kommer till matdelen.

Veckohandla

Ett bra tips är att veckohandla, skriv en lista, gå till affären och handla enbart det som du har skrivit upp. Du ska på listan ha skrivit ner saker så att du har frukost, lunch och middag till nästa gång du handlar. Genom att veckohandla får du bättre koll på hur mycket pengar du lägger på mat. När du alltid har något ätbart hemma behöver du inte stressa iväg och handla titt som tätt, vilket ofta blir dyrt i slutändan.

Gör matlådor

Genom att planera vad du ska äta så slipper du “dyra” utgifter på kaféer och lunchställen. Antingen väljer du en dag då du lagar mycket mat så att det räcker till flera matlådor, eller så lagar du mycket mat till middag varje kväll så att du får mat över till en matlåda. Oavsett hur du väljer att göra så är det billigare att planera och ta med sig mat än att dagligen köpa lunch på uteställen. Ett till tips kan vara att ta med sig snacks och kaffe om man ska vara hemifrån länge, då slipper du den utgiften också.

Gör storkok

Som nämnts i tipset ovan så är det bra att laga mycket mat emellanåt för att få över till matlådor. Ibland kan det vara svårt att komma på vad man ska laga som är billigt och som det blir mycket av, vi har några förslag på mat till studenten:

Gratänger

Gör gratänger i olika former, dessa går att göra i stora ugnsformer och genererar många måltider. Variera med pasta och potatis som bas och variera ytterligare genom att ha i lax, skinka, grönsaker eller vad du föredrar i gratängen.

Matiga soppor

Många tycker nog att man inte blir tillräckligt mätt på soppor men det beror helt på vad man har i den. Exempel på en mättande och matig soppa är bondsoppan, i den är det bland annat lök, potatis och falukorv. Testa dig fram och hitta din favorit bland matiga soppor.

Grytor

Grytor går likt som gratänger att variera på många olika sätt. Du kan variera basen genom att göra den på tomat, grädde eller något annat som du föredrar. Sen kan man ha i det man vill efter tycke och smak. Vill man ha en vegetarisk gryta kan man ösa i massa olika grönsaker. Vill man ha i kött kan man variera mellan fisk, kyckling, nöt, fläsk eller någon annan favorit.

Pajer

Paj görs i ugn och går därför att göra väldigt stor, då man kan göra en hel ugnsform om man skulle vilja det. Pajer går även dem att variera en del. Dels kan du ha i vetemjöl eller så kan du göra en fullkornspaj genom att använda, till exempel, rågmjöl. En enkel och relativt billig äggstanning kan du göra genom att blanda ägg och keso. Som fyllning kan du ha i det du själv föredrar, använd dig av rester du har i kylen, proppa den med grönsaker eller någon typ av kött. Det är fantasin (och kanske smaklökarna) som sätter gränserna.

Förbered

Genomgående i alla ovanstående tips är att du måste planera, organisera och förbereda maten inför en vecka för att hålla nere matkostnaderna. Ett annat tips är även att förbereda enstaka grejer, ett exempel skulle kunna vara att koka potatis eller ägg så att du har det färdigt i kylen, då kan du enkelt steka på lite potatis att äta tillsammans med något annat du har köpt hem och har hemma. Med kokta ägg hemma kan du lätt få till en matig sallad och så har du ett snabbt och enkelt mellanmål alltid redo.

Förberedelser i kombination med planerande gör att du trots tajt budget kan hålla bra klass på maten du äter och du kan se till att det du äter är nyttigt och näringsriktigt.

Håll dig till få ingredienser

Sist men inte minst är tipset att du ska hålla sig till få ingredienser. För det första om du följer ett recept och det har 20 ingredienser, så kanske du inte behöver ta med alla. Maträtten kommer inte smaka exakt som originalet, men våga göra din egen tolkning främst för att skona din plånbok. Att köpa alla ingredienser, där några av dem troligtvis är sånt som du sällan använder är inte lönande.

För det andra så är det en bra ide att när du veckohandlar att du håller dig till få ingredienser, speciellt om du inte har så bra möjligheter att frysa in maten. Köp till exempel kyckling och köttfärs så att det räcker till mat under veckan, variera sedan maträtterna du lagar utifrån dessa råvaror. På detta sätt sprider du ut utgifterna vid inhandlingen av kött, då kött är dyrt.

Lycka till!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla