cady
Nöje > avslappning

Vad är ASMR? Intervju med Josefin

ASMR

Det har börjat pratas en hel del om ASMR på olika ställen, men vad är egentligen ASMR? Är det något som kan hjälpa mig när jag pluggar? Kan det hjälpa mig att somna? Kan det få mig att slappna av mer?

Av: Jonnah Friberg
Lästid: 6 minuter
18 Mar 2020

Vi har intervjuat Sveriges största ASMR-artist på svenska på Youtube, Josefin ASMR. En 27-årig göteborgska som försörjer sig helt på att göra ASMR-videor, ett heltidsjobb där hon hjälper massor av människor att slappna av flera gånger i veckan.

Hej Josefin, och tack så jättemycket för att jag fick ringa dig för att prata lite ASMR!
Tack själv, jättekul att ni vill prata ASMR!

Jag tycker det är jättesvårt att förklara ASMR utan att det ska låta alldeles för flummigt, hur skulle du förklara ASMR för någon som inte alls vet vad det är?
Ska jag vara ärlig så tycker jag också att det är jättesvårt. Men det är en form av avslappning. Man hör olika ljud och ser olika saker som man kan rysa till av (vilket i ASMR-världen kallas för Tingles). ASMR kan hjälpa dig att slappna av och stressa ner. Man kan se det som en nyare form av avslappning.

Wikipedia beskriver ASMR så här:
Autonomous sensory meridian response, ASMR, är en neologism för ett fenomen som kännetecknas av en distinkt, angenämt kittlande känsla i huvudet, hårbotten, ryggen eller andra delar av kroppen som en reaktion på visuell, audiell, taktil, luktmässig eller kognitiv stimulans.

När och hur hittade du ASMR?
2016 så snubblade jag in på en svensk Youtuber som hette Lakidoris som hade gjort ASMR-videor. Jag fattade ingenting först, varför viskar hon? Hon hade länkar under om vad ASMR var, och då gick jag in där för att läsa och blev direkt intresserad och ville veta mer. Jag märkte sen att jag blev väldigt avslappnad av det.

Detta var under en period då jag mådde väldigt dåligt psykiskt. Jag var sjukskriven och hade väldigt svårt att sova. Så det var perfekt timing att jag hittade något som fungerade för att lugna ner mig och få mig att somna.

Hur länge har du gjort ASMR-videor?
Det tog nog 1,5 år efter att jag hittade ASMR innan jag själv började göra videor inom det. Jag märkte att det inte fanns så många som gjorde ASMR på svenska, och kände att det behövdes mer i den kategorin. Det finns några ASMR-artister som gör på svenska, men med väldigt få följare – vilket jag tycker är konstigt.

ASMR har blossat upp rejält och blivit mer populärt under de senaste två åren. Många hör talas om det nu och testar på det, vilket gör att det blir mer och mer accepterat i världen.

”Det gör ont i mig när barn skriver till mig att de mår psykiskt dåligt på grund av alla ideal och krav som samhället ställer.”

Varför tror du att ASMR växer i rasande fart just nu?
Jag tror att många söker efter saker som kan ge en lugn och ro online. Vi lever i ett så stressigt samhälle; folk blir utbrända, jobbar ihjäl sig och har så höga krav på sig själva att de ska vara på ett visst sätt.

Nu för tiden är det ännu fler unga som känner av både stress och krav, många fler än tidigare. Det gör ont i mig när barn skriver till mig att de mår psykiskt dåligt på grund av alla ideal och krav som samhället ställer.

Jag tror att man behöver hitta något som gör en avslappnad, något som passar en, och det är ju olika för alla. Vissa gillar yoga, träning eller att läsa böcker, andra gillar ASMR. ASMR kanske Inte är lika accepterat än, men min förhoppning är att det ska bli lika vanligt som de andra aktiviteterna.

Nu finns det ju tusentals olika ASMR-kategorier, så kallade ”triggers”, men vilka är de vanligaste?
Viskningar är nog den absolut vanligaste. Sedan är det nog tapping och scratching på olika föremål, och eating sounds, alltså ljud från när andra äter.

Sedan har vi Roleplay som är en kategori som lär växa och bli större, då jag tror att många söker efter någon som ser och hör en, och visar uppskattning. En person som alltså skådespelar mot kameran i olika sorts situationer och sammanhang (ett exempel på roleplay kan vara ett läkarbesök).

När man börjar kolla och lyssna på ASMR så gillar man oftast de vanligaste kategorierna. Jag gillade långsamma saker först, det var tillräckligt för mig då. Sen när jag hade lyssnat på det ett tag så började jag utforska ASMR-världen mer och mer – nu älskar jag snabba triggers.

Jag gillar att lyssna på ASMR medan jag jobbar eller pluggar, har du fått höra liknande från dina följare? Eller används det mest för att kunna somna?
Väldigt många berättar att de lyssnar när de pluggar. Väldigt många! För att få en lugn stund medan de pluggar. Jag får ofta frågan om man bara använder det när man ska somna, men jag använder det mycket för att få en paus i vardagen, speciellt om jag har det jobbigt så är det skönt att slappna av med lite ASMR en stund.

Det funkar absolut i många olika situationer. Det är inte bara ett sömnpiller.

Vilken sorts ASMR tror du kan passa bäst när man pluggar?
Då tror jag nog att man ska lyssna på ASMR utan viskningar eller prat. Det är ju svårt att lyssna på någon ha en konversation när man ska läsa eller skriva. Det skulle nog passa bättre med olika sorts ljud-triggers, att bara ha det på i bakgrunden som ett sorts white noice.

Eating sounds kanske, eller hitta någon som bara sitter och gör tapping och scratching på olika föremål.

Du har även en annan Youtubekanal som heter Josefins Värld, vad handlar den om?
Den är lite mer som ett tillägg. Den har inte med ASMR att göra. Den är för dem som kanske vill lära känna mig bakom ASMR. Se vad jag gillar att göra, lite behind the scene grejer. Många kanske tycker ASMR är intimt som det är, men folk får ju inte reda på vad man gör annars.

”Det behöver inte vara förgäves att man pluggar något och inte gör det direkt, det kan komma tillbaka i andra former.”

Vad har du pluggat för något innan du började arbeta med ASMR?
Jag gick faktiskt Mediaprogrammet på gymnasiet i Göteborg, med inriktning Fotografisk bild. Jag var väldigt intresserad av foto då och hade inte en tanke på att jag skulle jobba mer med video.

Men på Mediaprogrammet fick jag testa på allt möjligt, och det har verkligen hjälpt mig idag då jag har fått använda det jag lärde mig inom kameror och annan mediautrustning.

Jag valde media för att jag var väldigt intresserad av det kreativa. Men sen försvann det efter studenten 2011. Men sen helt plötsligt hitta jag ASMR och fick chansen att använda allt jag lärt mig igen. Cirkeln slöts. Det behöver inte vara förgäves att man pluggar något och inte gör det direkt, det kan komma tillbaka i andra former.

Vilken video skulle du rekommendera bland dina ASMR-videor, om du fick välja en video?

Läs mer:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin