bic
Nöje > livsstil

Vad står färgerna på regnbågsflaggan för? Historien bakom Pride-flaggan

Regnbågsflaggan och dess betydelse
Av: Redaktionen
Lästid: 1 minut
14 Maj 2021

Även fast de flesta är bekanta med regnbågsflaggan är det inte alla som vet varifrån flaggan har sitt ursprung och vad den teoretiskt står för. Därför presenterar vi regnbågsflaggan och dess historia. Frågan som återstår är dock: vad vet du om flaggan?

Regnbågsflaggan, eller Prideflaggan som vi oftast kallar den i Sverige, står för stolthet, respekt, tolerans och mångfald inom HBTQ-samhället. Regnbågsflaggan kom även som en emoji år 2016. Det finns flera olika variationer på regnbågsflaggan, där även vissa bär en svart rand för att minnas de som dött i aids.

Vem står bakom den?

Flaggan skapades på 70-talet av Gilbert Baker och har sedan dess blivit en symbol för HBTQ-rörelsen. Regnbågsflaggan dök upp offentligt för första gången 1978 på San Francisco Pride.

Vilka är ursprungsfärgerna?

Den ursprungliga flaggan bestod av åtta färger; rosa, röd, orange, gul, turkos, grön, blå och violett. Sedan dess har antal färger minskat till 6 efter att ursprungsfärgerna turkos och rosa togs bort bland annat på grund av brist på tyg och synlighet vid Pride-parader.

De olika färgerna symboliserar olika aspekter inom HBTQ-rörelsen. De borttagna färgerna rosa står för sexualitet och turkos för magi. Röd står för livet, orange för helande, gul för solen, grön för naturen, blå för harmoni och lila för anden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla