Nöje > livsstil

Vikten av att träna - trots att du har fullt upp i skolan

Det är viktigt att åsidosätta tid till träning
Av: Amanda Berglund
Lästid: 5 minuter
13 Mar 2019

Vare sig det är gym, gruppträning, fotboll eller cykling så flyger dina endorfiner till skyarna av träning och ger dig otroligt mycket mer ork. Börja med att fokusera på att komma igång med din träning och du kommer att märka hur ohälsosamma vanor försvinner av sig själv. Resultatet? En piggare kropp och skarpare sinne.

Varför är det så viktigt att hitta motivation till att träna då? Att hitta en passande och bra träningsrutin är svårt, speciellt om du fyller dagarna med studier och väljer att prioritera bort träningen för att få mer tid. Detta kan vara okej ibland, men att välja bort träningen kommer inte att gynna dig ett dugg. Att gå på ett pilatespass eller hänga med gänget och lira fotboll kommer att rensa skallen och få dig att plugga mer effektivt när du väl sätter dig ned. Att sitta och stirra in i en dator eller en bok tretton timmar i sträck, hör ju både du och jag, är inte speciellt givande. Att ta en paus, en springtur eller göra det innan du startar dagen kommer helt klart att öka din motivation.

Hur hittar du motivationen?

Hur ska du då finna motivationen du behöver för att sätta på dig gymkläderna och masa dig till spinningpasset? Någonting jag gör är att bara boka in mig till en tid jag tro verkar rimlig och helt enkelt inte avboka det. Gör jag det inte två timmar innan, måste jag gå, eller få en prick i registret där jag efter tre gånger måste betala 50 kronor för att få boka pass igen. Mitt andra knep är att enbart lyssna på kroppen och fullständigt skita i huvudet. Huvudet ger du plats hela dagarna och det får bestämma 95 % av tiden; låt nu kroppen få första ordet. När du ligger där en tidig morgon och ditt huvud manar dig att stanna kvar i sängen; stäng då av det och låt benen bara flängas över sängkanten och fokusera all energi på att inte låta hjärnan sätta igång igen. Minsta lilla uppmärksamhet du ger den, får den chans att påverka dig tillräckligt att sätta på kaffe och lägga dig igen. Din kropp kommer känna sig besegrad och sega ihop innan klockan slår tolv.

Ändra ditt perspektiv

Skifta ditt tänkande från soffpotatis-mentaliteten. Detta kan låta som en utmaning men det är inte så svårt, det gäller bara att du innerst inne vill. För det första måste du finna någonting som du tycker är kul och som inspirerar dig. Om det bara är en promenad på tjugo minuter är det okej. Du behöver inte bli nästa Charlotte Kalla för att må bra. De flesta verkar köra all in redan från början. Det är därför gymmen är proppfulla i Januari och back-to-normal i mitten på Februari. Folk går in med uppfattningen att det ska ta tre veckor tills de är välformade och muskulösa och tröttnar när de inte ser resultat direkt. Börja långsamt, du gör detta för att orka mer i studielivet.

Sätt upp ett mål

I plugget gör vi detta hela tiden. Vi sätter en deadline eller datum för inlämning och jobbar oss fram till den dagen. Det är lite samma sak med träningen. Målet kan vara “jag vill bli mer effektiv i mitt plugg och må bra”. Träningen är faktiskt en av nyckelfaktorerna till att må bra och låta hjärnan vila.

Men som jag nämnde tidigare, sätt upp realistiska mål. Få in träningen i schemat så att du hinner. Det bör inte bli ännu ett stressmoment. Har du fullt upp i skolan, se till att gå upp en timme tidigare och gå ut en sväng eller liknande. Försök verkligen att inte strunta i träningen. Då gör du det dagen efter, och nästa också. Tro mig!

Schemalägg din träningstid

Några av de mest engagerade motionärerna tränar ju varje dag helst innan solen går upp. Sådana hurtbullar kan vi ignorera. För oss dödliga räcker det med att få in en timme om dagen. Lägg in det så att du känner att du får tid. Och försök inte att hänga upp dig på när det är bäst att träna eller liknande. Detta kommer allteftersom. Se bara till att du får in det någonstans.

schemalägg träning studier

Tänk kul och varierat

Träningen ger faktiskt mest effekt om den är effektiv. Det är därför jag älskar att gå på pass. Då kan jag en dag köra styrka med skivstänger, yoga en annan och cykla nästa. Att bara gå är ju inte dåligt det heller, men någon gång kanske du kan ha ett par hantlar i händerna eller börja köra intervaller efter några veckor. Dessutom är det roligare att utmana sig själv lite och se vad ens kropp klarar av. Du får bättre självförtroende om du känner att du klarar av det du utmanar dig själv med.

Pass kan även hjälpa dig att kontrollera hur du tränar och lära dig upptäcka nya muskelgrupper du kanske inte ens visste du hade.

Träna med andra!

Inom många campus finns det idrottsgrupper som siktar in sig just på att ha kul och träffa nytt folk. Dessutom är det lättare att komma iväg om man vet att man är en av tio som ska träna. Så överväg att gå med i en grupp med en ledare så kanske det blir lättare att komma iväg. Dessutom, som jag jämt säger, är det bra att komma ut och träffa människor också.

workout-friends-motivation

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Du kanske även skulle gilla