yrkeshogskolan
Nöje > politik och forskning

Vilken utbildning har partiledarna?

Av: Redaktionen
Lästid: 3 minuter
24 Jun 2019
Unsplash

Stefan Löfven (S)

Stefan Löfven har, förutom fackliga utbildningar under tiden han arbetade åt IF Metall, studerat svetsutbildning och 1,5 år på Socialhögskolan i Umeå innan han hoppade av.

Foto: Per Pettersson from Stockholm, Sweden [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Jan Björklund + 3


Den nu avgående partiledaren för Liberalerna har en lång bakgrund inom det militära och har studerat på flera av de svenska militär- och försvarshögskolorna. Hans karriär inom det militära startade med värnplikt och fortsatte från fänrik till att bli major vid Försvarshögskolan, något han ska gå tillbaka till efter det avslutade partiledarskapet.

Vem som tar över som partiledare efter Jan Björklund beslutas den 28 juni och valet står mellan Nyamko Sabuni, Erik Ullenhag eller Johan Pehrson.

Nyamko Sabuni har läst en kurs i juridik på 30 högskolepoäng, kurs i migrationspolitik vid Mälardalens högskola och mediekommunikation vid Berghs School of Communication.

Erik Ullenhag läste i sin hemstad Uppsala juridik och tog en kandidat innan han valdes in till riksdagen.

Johan Pehrson har en kandidatexamen i juridik.

Jonas Sjöstedt (V)

Har ingen eftergymnasial utbildning utan började arbeta politiskt direkt.

Ebba Busch Thor (KD)

Ebba Busch Thor föddes i Uppsala och valde även den gamla studentstaden som hemvist för hennes studier. Ebba läste kurser i freds- och konfliktkunskap.

Ebba Busch Thor, Almedalen 2015 Foto: Per Pettersson

Ebba Busch Thor, Almedalen 2015 Foto: Per Pettersson

Per Bolund och Isabella Lövin (MP)

Språkröret Isabella Lövin har läst 180 högskolepoäng i fristående kurser. Dessa var bland annat i italienska, filmvetenskap, statsvetenskap och sociologi. Isabella Lövin, som även arbetat som journalist och släppt en bok, har också studerat vid Dramatiska Institutet där hon läste radioproducentutbildning.

Nytillträdde Per Bolund, som tog efter Gustaf Fridolin, har en filosofie magister-examen i biologi. Han har även studerat doktorandstudier men avslutade aldrig utbildningen.

per bolund isabella lövin

Per Bolund och Isabella Lövin. Foto: Miljöpartiet.se

Annie Lööf ©

Annie Lööf är född och uppvuxen i Värnamo, Småland men tog sitt pick och pack när hon var 20 år gammal och flyttade till Lund för att studera juridik. Annie blev dock vald till riksdagen tre år senare och efter ett kortare uppehåll fortsatte hon studera juridik, bland annat med inriktning på kriminologi och statsvetenskap på grundnivå samt straffprocess och straffrätt på avancerad nivå, vid sidan av sitt arbete i riksdagen. Annie Lööf tog ut en kandidat i juridik efter åtta års studier.

Jimmie Åkesson (SD)

Jimmie Åkesson började som 20-åring studera vid Lunds Universitet, knappt 10 mil från barndomshemmet i Sölvesborg. Jimmie har läst tillräckligt med kurser för att kunna ta ut en högskoleexamen med statsvetenskap som huvudområde, men har inte gjort detta.

Ulf Kristersson (M)

Född i Lund men uppvuxen i Torshälla har Ulf Kristersson, förutom högskolestudier, även gjort värnplikt som plutonchef. Studierna tog plats i Uppsala där han studerade företagsekonomi och nationalekonomi där han sen avlade en civilekonomexamen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla