Har du missat ordinarie ansökan? Ingen fara – du har fortfarande chansen att göra en sen anmälan till flera universitet, högskolor och yrkesutbildningar. Men vad ska du välja?
Det är inte konstigt om det känns som ett stort beslut – det handlar ju trots allt om flera år framåt, och valet kan påverka både din framtid och din ekonomi. Och om man inte är tvärsäker på vad man vill så finns det lite att välja emellan - cirka 50 stycken olika universitet, högskolor alla med olika program och utbildningar.
Men finns det någon skillnad mellan universitet och högskola?
Ja, universitet och högskolor skiljer sig åt. Framför allt genom att det bara är universiteten som har ett generellt tillstånd att utfärda en examen på forskarnivå. Högskolor måste istället ansöka om tillstånd för specifika områden.
Ordet ”universitet” är inte skyddat i lag, men det är staten som bestämmer när ett lärosäte får använda beteckningen. Ofta används begreppet ”högskolan” för just både universitet och högskolor, till exempel i lagar och förordningar. Ofta kallas universitet, högskolor och enskilda utbildningssamordnare gemensamt för ”lärosäten”.
Här hittar du ett stort utbud av eftergymnasiala utbildningar.
10 Tips på hur du kan tänka när du ska hitta rätt utbildning
1. Vad är roligt?
Utgå alltid ifrån dig själv och vad just du är intresserad av. Du ska inte plugga det någon annan säger åt dig att plugga. Du ska läsa den utbildning du är intresserad av.
2. Vad är du bra på?
Tänk igenom vad du är bra på. Vilket ämne tycker du är roligast och vilket har du lättast för i skolan? Har du svårt att komma på själv vad du är bra på? Fråga dina kompisar och din familj. Det ämnet du är bra på i skolan kan vara det ämnet du vill plugga på universitet eller högskola.
3. Kan du tänka dig flytta för att plugga?
Det finns ju högskolor och universitet över hela Sverige (och utomlands!). Så fundera på om du vill flytta eller kanske plugga i din egen hemstad? Vill du bo i en mindre stad där studentlivet påverkar staden mycket eller i en större stad där studentlivet inte alls är en lika stor del?
Örebro till exempel är Sveriges sjunde största stad med många studenter, men också med ett rikt liv utanför studierna.
4. Är du behörig?
När du funderar på vad du vill plugga ska du alltid kolla upp om du är behörig att komma in på utbildningen. Du måste till att börja med ha grundläggande behörighet.
Det har du om du har fullständiga betyg från gymnasiet, Komvux eller folkhögskola. Sedan har många utbildningar även särskilda behörighetskrav, som betyder att du måste ha läst vissa gymnasiekurser för att du ska vara behörig till utbildningen.
5. Räcker dina betyg för att komma in?
Vilka antagningspoäng du behöver för att komma in på en utbildning avgörs av hur många som söker den. En populär utbildning har alltså högre antagningspoäng.
Men kom ihåg att det inte är säker att det är samma antagningspoäng när du söker som det var året innan. Du kan också skriva högskoleprovet och förbättra dina chanser att komma in på den utbildningen du vill.
6. Gå på utbildningsmässor och förbered dig innan.
Ska du gå på en utbildningsmässa? Se till att förbereda dig innan genom att läsa på om de olika universitet och högskolor du kan tänka dig att plugga på. Kolla upp vilka som har den utbildningen du är intresserad av. På det sättet blir ditt besök mer effektivt och du får ut mer av mässan.
7. Vad vill du inte jobba med?
Är det svårt att veta vad du vill jobba med? Då kan det vara lättare att veta vad du inte vill arbeta med. Rensa bort ämnen, yrken och program som leder till jobb som du vet att du inte är intresserad av. Då har du i alla fall lite färre utbildningar att välja på och ditt val blir enklare.
8. Hur ser arbetsmarknaden ut?
Innan du väljer utbildning är det bra att se över hur lätt det är att få jobb efter examen. Du ska ändå välja en utbildning du är intresserad av oavsett hur arbetsmarknaden ser ut. Men om du väljer mellan två eller flera utbildningar så kan möjligheten att få jobb vara en faktor att väga in.
9. Fokusera på vad du vill göra efter utbildningen
Din utbildning pågår i tre till fem år, men sedan ska du jobba fram till pension. Ett tips är därför att du läser på hur det är att jobba som psykolog, sjuksköterska, ekonom eller vad du vill arbeta med innan du väljer att plugga till det. Välj en utbildning som både verkar rolig att plugga OCH för att det verkar roligt att jobba med det efter examen!
10. Gör ett test
Det finns flera olika test för att se vad du ska plugga och jobba med. Ta inte ett sådant test som en sanning på vad du ska plugga. Gör det för att få hjälp med att börja tänka vad som verkligen är och känns som en rätt utbildning för dig.