SHEIN
Sponsrad

4 anledningar att plugga hållbar utveckling på folkhögskola

Röda Korsets Folkhögskola
Av: Röda Korsets Folkhögskola
Lästid: 4 minuter
2 Maj 2022

Att läsa hållbar utveckling på folkhögskola innebär att du får praktiska verktyg att använda i kampen för en hållbar värld. Samtidigt får du viktiga teoretiska kunskaper och chansen att börja bygga upp ett nätverk med människor som sysslar med det du drömmer om.

På Röda Korsets Folkhögskola kan du läsa den ettåriga kursen Hållbar utveckling med fokus på klimat och omställning. I kursen ingår studiebesök, föreläsningar och kontakter med olika forskare och organisationer. Du får göra en längre praktik och åka på studieresa med tåg i Sverige eller Europa.

Emelie, Lisa och Antoula är tre av deltagarna det här läsåret och de tycker att alla borde gå kursen. Vi frågade dem varför, och här listar vi deras främsta argument.

Du får en bred bas att stå på i framtiden

Om man är det minsta intresserad av att plugga någonting inom hållbarhetssfären så är den här kursen perfekt för att få bitarna att falla på plats, tycker Emelie, Lisa och Antoula. Du behöver inte välja utan får både teori och praktik. Som kursdeltagare får du lära dig om de globala sambanden och hur olika delar av klimatfrågan hänger ihop med social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Samtidigt får du testa olika praktiska moment som stadsodling, att hålla workshops och skriva artiklar och rapporter.

Du får bygga ett nätverk

När du går kursen kommer du i kontakt med olika föreläsare och forskare och gör många studiebesök som ger hopp och inspiration. Ett stort plus, enligt Emelie, Lisa och Antoula, är att det ingår sju veckors praktik på vårterminen. Praktiken ger erfarenhet och breddar kontaktnätet ännu mer. Det stärker också självförtroendet när handledarna ute på praktikplatserna märker att kursen har gett bra redskap och kunskaper och vi känner att vi verkligen kan bidra i vårt jobb där.

Du växer som person

“Jag har lärt mig att ifrågasätta mer och förstå vad jag vill ha ut av livet. Det här året ger inte bara faktakunskaper, det ger mig också utrymme att reflektera och se utanför normen”, berättar Lisa.

Antoula mår mycket bättre av att vara i ett sammanhang med andra som är engagerade i klimatfrågan. “Det ger mig jättemycket och lättar på den klimatångest som annars är så lätt att falla in i.”

“Skolan i sig är en väldigt rolig plats att vara på”, tycker Emelie. “Vi möts och samarbetar mellan kurserna och man får lite koll också på projekt de andra arbetar med. Det är väldigt inspirerande och kul.”

Dina intressen är med och styr innehållet

Emelie, Lisa och Antoula har alla olika erfarenheter med sig in i kursen. Emelie började direkt efter gymnasiet, medan både Lisa och Antoula har varsin examen från universitetet. Det här ger en extra dimension åt kursen, säger de. Vi lär oss och bygger kunskap tillsammans med våra lärare och våra olika erfarenheter gör att vi får in många perspektiv. Samtidigt behöver vi inte bevisa våra kunskaper i tentor och betyg, berättar de tre deltagarna. Våra intressen är med och styr hur vi lägger upp kursplanen under året.

Emelie avslutar; flera personer avrådde mig för att söka till folkhögskola. De sade att det inte är värt det eftersom det inte leder till jobb eller vidare studier. Som tur var fanns några i min närhet som kunde berätta hur givande, lärorikt och roligt det är. Och dessutom har året öppnat vägar för jobbsökande.Vill du också ta nästa steg för dina framtida jobb inom hållbarhetsområdet? Sök nu till kursen som börjar i augusti.

Lite fakta om folkhögskola: Alla över 18 år kan gå på folkhögskola. Klasserna är ofta små och med blandade åldrar. Du läser allmän kurs (för att läsa in gymnasiebehörighet) eller profilkurs med någon inriktning, som den Emelie, Lisa och Antoula läst. Folkhögskolornas kurser är gratis och du har rätt att söka CSN.

Röda Korsets folkhögskola ligger i Skärholmen utanför Stockholm. Här kan du läsa flera olika profilkurser, alla med utgångspunkt i Röda Korsets grundläggande värderingar om alla människors lika värde.

Hitta din kurs på Röda Korsets folkhögskola

Hållbar utveckling är kursen för dig som vill förstå sambanden mellan klimat, miljö, omställning och hållbarhet

Dokumentärfilm i världen ger dig utbildning i att jobba med dokumentärfilm för att skapa förändring

Genus & mänskliga rättigheter, kursen där du lär dig mer om genus, feminism och frihet från diskriminering.

Migration och social hållbarhet för dig som vill lära dig mer om orsaker till migration, asylrätt och integration.

Agera utan att diskriminera för dig som vill jobba mot rasism, intolerans och främlingsfientlighet.

Läs mer om alla kurser på Röda Korsets folkhögskola här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Starta en diskussion på Facebook eller kommentera!

Läs vårt onlinemagasin

Du kanske även skulle gilla